Širdies transplantacijų laukia beveik vien vyrai – kodėl?

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, šiuo metu Lietuvoje širdies transplantacijos laukia 36 recipientai. Šiame laukiančiųjų sąraše – net 33 vyrai ir tik 3 moterys.

Jaunesnio amžiaus vyrams dažniau nei moterims diagnozuojama išeminė širdies liga.<br>123rf nuotr.
Jaunesnio amžiaus vyrams dažniau nei moterims diagnozuojama išeminė širdies liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:27 AM

Kodėl širdies persodinimo laukia tiek daug vyrų? Ar tai reiškia, kad jie labiau linkę sirgti širdies ligomis, po kurių išsivysto širdies raumens nepakankamumas?

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojos kardiologės dr. Loretos Jankauskienės, viena priežasčių, kodėl taip yra – ta, kad jaunesnio amžiaus vyrams dažniau nei moterims diagnozuojama išeminė širdies liga (išeminė kardiomiopatija), kurios metu pakenkiamos širdies kraujagyslės, pažeidžiamas širdies raumuo, išsivysto širdies nepakankamumas ir prireikia donoro širdies.

Moterims ši išeminė širdies liga dažniau diagnozuojama vyresniajame amžiuje.

Antra kardiologinė liga, dėl kurios išsivysto širdies nepakankamumas – dilatacinė kardiomiopatija. Literatūros duomenimis, ja taip pat dažniau serga vyrai (santykiu 1:1,5 – 1:1,7).

Hipertenzinė kardiopatija, įgimtos širdies ligos – kitos širdies nepakankamumo, kurio gydymui būtinas širdies persodinimas, priežastys.

„Tokia situacija yra visame pasaulyje – daugiau vyrų laukia širdies transplantacijos, daugiau šių operacijų jiems ir atliekama“, – komentuodamas minėtą statistiką, sakė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro vadovas prof. Kęstutis Ručinskas. Jis teigė negalįs mediciniškai paaiškinti, kodėl taip yra. „Matyt, vyrai silpnesni, o moterys atsparesnės, nes jas gamta labiau saugo“, – filosofiškai svarstė prof. K.Ručinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.