Erekcijos sutrikimai – ir mirtinų ligų pranašas

Dažnai vyrai galvoja, kad erekcijos sutrikimai atsiranda dėl amžiaus, tarsi tai būtų natūralus procesas, tačiau, kaip pastebi specialistai, tiesa visai kitokia. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali stebinti, bet erekcijos sutrikimai gali būti susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Erekcijos sutrikimai gali pranašauti apie širdies ir kraujagyslių ligas.<br>123rf nuotr.
Erekcijos sutrikimai gali pranašauti apie širdies ir kraujagyslių ligas.<br>123rf nuotr.
V.Šapurovas.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
V.Šapurovas.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
A.Marcijonienė.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
A.Marcijonienė.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
R.Adomaitis.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
R.Adomaitis.<br>D.Liubimirskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ana Daukševič

Jun 4, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 10:16 AM

Perspėja apie didesnes problemas

Lietuvos seksualinės medicinos draugijos prezidentas, gydytojas urologas Robertas Adomaitis paaiškino, kad pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie vyrų lytinę funkciją, nes tai turi platesnę reikšmę nei lytiniai santykiai. „Seksualinė funkcija ir dėmesys jai gali padėti išgelbėti vyrus, kad jie galėtų gyventi ilgiau. Didžiausias mirštamumas – dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tačiau kas bendro tarp lytinių santykių ir širdies ligų?

Neretai vyrai gydytojo kabinete prabyla apie erekcijos sutrikimus, ir didžioji dalis jų būna susiję su kraujagyslių ligomis. Varpos kraujagyslės yra ilgos ir siauros, ir dėl įvairių priežasčių nukenčia greičiausiai“, – sakė medikas.

Tiesa, neverta panikuoti iš karto – nuo erekcijos sutrikimų niekas nemiršta. Visgi nuo pirmųjų požymių gali praeiti vos 2-4 metai, kol jums teks kreiptis į kardiologą. Taigi, tai ženklas, kad artėja gerokai didesnės problemos. Jei sutriko erekcija – reikia pradėti rūpintis bendra sveikata.

R.Adomaitis tikino – net jei pastebėjote erekcijos sutrikimus, tačiau lytinių santykių turėti nebeplanuojate, vis tiek reikėtų pasitikrinti. „Kiekvieną naktį vyrui erekcija atsitinka 4-5 kartus per naktį. Jei vyras pamato, kad ryte neįvyksta erekcija, reikėtų susirūpinti. Sutrikimas – pirmas požymis, kad gali artėti ligos. Todėl net jei vyras nebeplanuoja turėti lytinio gyvenimo, vis tiek turėtų pasitikrinti dėl širdies ir kraujagyslių ligų“, – teigė gydytojas.

Tiesa, pasak R.Adomaičio, neverta tikėtis, kad išsprendęs erekcijos sutrikimo problemą, vyras gali atsipalaiduoti, esą, dabar jau viskas bus gerai. „Galvojimas „jei gydysiu erekciją, tai pagerės visa kita“ – klaidingas. Kuo anksčiau įsikišama į rizikos veiksnių valdymą, tuo daugiau šansų, kad pagerinsime padėtį, vaistų reikės vartoti mažiau, rečiau. Jei laukiame 10 metų, vien gerais norais nepavyks visko pakeisti. Gali prireikti ir kraujagyslių chirurgų“, – paaiškino medikas.

Pacientai vis jaunesni

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vidaus ligų diagnostikos skyriaus vedėja gydytoja kardiologė Aušra Marcijonienė taip pat griauna mitą, esą erekcijos sutrikimai ir širdies ligos neturi nieko bendra.

„Varpoje yra daug smulkių kraujagyslių, kurios gali siaurėti dėl prasidėjusios aterosklerozės. Dažniausiai aterosklerozė pažeidžia ne vieną organą. Todėl atsiradus potencijos sutrikimui, nebūtinai, bet galimai jos procesas jau prasidėjo. Reikia kreiptis į gydytoją. Tada įvertinami visi rizikos veiksniai – rūkymas, stresas, alkoholis, hipertenzija, žmogaus genetika“, – sakė A.Marcijonienė.

Be to, net jei erekcijos sutrikimai nėra susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis, neretai norint tinkamai skirti vaistus, vis tiek gali prireikti kardiologo konsultacijos. Kitaip gali būti tik paskatintas infarktas.

Pasak medikės, ligos neatsiranda staiga. Kai ištinka infarktas, greičiausiai pirmieji simptomai buvo jau anksčiau. Tačiau jauni veržlūs vyrai nori viską pasiekti kuo greičiau ir mažai rūpinasi sveikata. Ignoruoja padidėjusį kraujospūdį.

Atsiradę simptomai, nebūtinai skausmas, turėtų paskatinti vyrus susimąstyti. Jei sutrinka lytinė funkcija amžiuje, kuriame tai nėra normalu, reikėtų pirmiausia kreiptis į urologą, šeimos gydytoją.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pirmoji mirčių priežastis. Mes dar ir gerokai lenkime ES senbuves – maždaug 50 proc. miršta dėl infarktų. Be to, mirštantieji nuo širdies ir kraujagyslių ligų jaunėja. Jei anksčiau kalbėjome, kad tai – 50 metų ir vyresnių žmonių liga, tai šiandien ji pasitaiko ir ankstesniame amžiuje.

 “Keturiasdešimtmečiai vyrai labai pažeidžiami, juos reikia paskatinti apsilankyti pas gydytoją, kad jis laiku aptiktų riziką susirgti kraujagyslių ligomis, nustatytų veiksnius, kurie lemia ligą. Sveikatą galima pabandyti pataisyti pakeičiant gyvenimo būdą. Jei to neužtenka – ir vaistais. Tai padės vyrams išgyventi“,– tvirtina dr. A. Marcijonienė.

Vengia medikų

Dažnai vyrai kraujagyslių sutrikimų nepastebi. Tad į gydytojus kreipiasi tik kas dešimtas erekcijos sutrikimų turintis vyras. Tuo tarpu specialistai skaičiuoja, kad tokius negalavimus galėtų patirti apie pusė penkiasdešimtmečių, ir dar daug daugiau vyresnių vyrų.

„Lietuvoje yra kelios tradicijos. Viena jų, kad vyrai nesikreipia į gydytojus, dažnai neigia savo ligą. Apie erekcijos sutrikimą taip pasakyti negalėčiau, vyrai dėl jos susirūpina. Tačiau reiktų dažniau galvoti, kokios erekcijos sutrikimų priežastys – urologinės, kraujagyslių. Jeigu vyras į mane kreipiasi dėl erekcijos sutrikimų, visuomet pirmiausia nukreipiu jį pas urologą“, – teigė seksologas Viktoras Šapurovas.

Specialistas įvardijo ir kitas priežastis, kodėl gali atsirasti erekcijos sutrikimai: „Esame įpratę vartoti daug alkoholio norėdami numalšinti skausmą, diskomfortą, išgyvenimus. Piktnaudžiavimas alkoholiu atneša erekcijos sutrikimus per centrinės nervų sistemos pažeidimą.

Erekcijos sutrikimas yra pakankamai dažnas. Kiek vyrams metų – tiek procentų tarp jų yra su sutrikusiomis erekcijomis. Vyrauja įsitikinimas, kad tinkama erekcija prezentuoja vyrą, kaip vyrą. Dažnai manoma, kad viskas turi veikti automatiškai, bet mūsų gyvenimas psichologiškai komplikuotas. Neretai tenka matyti šeimas, kuriose daugiau nei dešimt metų lytinis gyvenimas yra nekokybiškas. Tačiau lytiniai santykiai yra būtini palaikyti šeimos gyvenimą“, – sakė V.Šapurovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.