Svarbiausios sveikų akių taisyklės vaikams ir suaugusiesiems

„Pirmą kartą akių gydytojo kabinete vaikui reikėtų apsilankyti, iki kol sueina vieneri metai, o suaugusiesiems tai daryti reikėtų kasmet ar bent kas dvejus metus“,– vardija privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytoja Kristina Kuolienė ir pataria, kokios profilaktinės priemonės padeda sustiprinti akis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Kartais pasitaiko atvejų, kai akinių prireikia ganėtinai anksti.<br>123rf nuotr.
Kartais pasitaiko atvejų, kai akinių prireikia ganėtinai anksti.<br>123rf nuotr.
„Kardiolita“ Akių centro gydytoja Kristina Kuolienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Kardiolita“ Akių centro gydytoja Kristina Kuolienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-04 12:31, atnaujinta 2017-11-24 12:10

Rūpestis nuo kūdikystės

Pirmaisiais gyvenimo metais apsilankymas pas akių specialistą svarbus, kad būtų diagnozuotos ar atmestos rimtos ligos – retinoblastoma, įgimta katarakta ar žvairumas – ir, žinoma, refrakcijos ydos. „Jei akių problemų nenustatoma, tėveliai su vaiku kitąkart turėtų apsilankyti, kai vaikas pradeda kalbėti. Jei nenustatoma jokių akių sutrikimų, ligų – tuomet prieš einant į mokyklą. Idealu būtų, jei tėveliai pas oftalmologą su vaiku atvyktų kasmet“,– pataria akių gydytoja K. Kuolienė.

Tiesa, kartais pasitaiko atvejų, kai akinių prireikia ganėtinai anksti. Dažna to priežastis – trumparegystė. Tad tėvams kyla klausimų, kaip atskirti, kada dar nemokančiam to pasakyti vaikui reikalingi akiniai?

Anot privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytojos, dažniausiai, su tam tikromis išimtimis, trumparegystė prasideda mokykliniame amžiuje. Ypač progresuoja 10-12 vaiko gyvenimo metais. „Tačiau nereikėtų pamiršti, kad ir ikimokykliniame amžiuje gali tekti užsidėti akinius – toliaregystės, astigmatizmo ar trumperagystės korekcijai. Didesnė rizika, jei bent vienas iš tėvų juos nešioja. Aktualiausia šiais laikais problema yra nuolatinis žiūrėjimas iš arti, kai nesaikingai ar netaisyklingai naudojamos naujosios technologijos. Vaikai nuolat naudojasi kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais. Kai vaikas be perstojo žiūri iš arti, tai didina refrakcijos ydų išsivystymo riziką. Trumparegystę daugiausia lemia genetiniai faktoriai, tačiau visame pasaulyje atliekamos studijos rodo, kad natūralus apšvietimas, vaikų laiko leidimas lauke, tinkama mityba gali trumparegystę bent šiek tiek pristabdyti“,– mano specialistė.

Gydytoja oftalmologė taip pat sako, kad paprastai tėveliai pastebi, jei vaikas labai iš arti piešia, apžiūri daiktus ar prisitraukia iš arti žiūrėti televizorių, kompiuterį, dažnai prisimerkia. Tai signalas, kad vaikas gali turėti regėjimo sutrikimą. „Tėvai taip pat turėtų ateiti su vaiku pas akių gydytoją, jei pastebi, kad šis labai dažnai prisimerkia, trina akis, skundžiasi akių, galvos skausmais, ašarojimu. Aišku, būtinai padaryti tai reikėtų, jei įtariamas žvairumas“,– paaiškina K. Kuolienė. Ir priduria, kad jei vaikai reguliariai apsilankytų pas oftalmologą, tokius sutrikimus galima būtų laiku diagnozuoti ir koreguoti.

Kalbant apie regėjimo sutrikimų prevenciją, vaikams derėtų daugiau laiko praleisti lauke. Nuolatinis buvimas lauke, dienos šviesoje bei žiūrėjimas į tolį ypač stiprina regėjimą ir atitolina arba padeda išvengti akių ligų. Svarbi ir tinkama vaikų mityba. Mažylis, kurio organizmas sparčiai vystosi, turi gauti visų būtinų vitaminų, mineralų ir kitų reikalingų maistinių medžiagų.

Patarimai suaugusiesiems

O štai suaugusiesiems trumparegiams arba toliaregiams akis reikėtų tikrintis kas vienerius ar dvejus metus. „Akių gydytojas turėtų apžiūrėti akis prieš pradedant nešioti kontaktinius lęšius, o juos nešiojant – bent 1 kartą per metus. Nepakanka tik pirkti kontaktinius lęšius optikoje ar internetu. Vyresniems nei 40 metų žmonėms profilaktiškai kasmet reikėtų apsilankyti pas akių gydytoją glaukomos profilaktikai – akispūdžio pamatavimui. Taip pat vyresniame nei 45 -55 metų amžiuje reikėtų pasitikrinti dėl galimos kataraktos, amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, glaukomos, presbiopijos ir kitų akių ligų, kad būtų laiku pradėtas gydymas“,– vardija akių gydytoja K. Kuolienė.

Specialistė pataria, kad tausojant akis itin svarbu reguliariai ilsėtis. „JAV akių gydytojai akių sveikatai stiprinti primena taisyklę „20:20:20“, kuria rekomenduoja po dvidešimties minučių darbo dvidešimt sekundžių pailsinti akis žiūrint į dvidešimties pėdų (šešių metrų – aut. past.) tolį.

Internete gausu patarimų, kaip natūraliai stiprinti akis. Esama net specialių pratimų. Tačiau gydytoja oftalmologė perspėja, kad mokslinių duomenų, įrodančių tokių pratimų naudą akims, nėra. „Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems šiais informacinių technologijų laikais praleidžiant daug laiko prie įvairių ekranų, išmaniųjų telefonų, daug žiūrint iš arti, svarbiausia leisti akims pailsėti, pažiūrėti į tolį, dirbti esant geram, tinkamam, higienos normas atitinkančiam apšvietimui, daug praleisti laiko lauke. Taigi, „20:20:20“ taisyklę reikia prisiminti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems“,– sako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytoja K.Kuolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.