Nematomas vasaros priešas kėsinasi į jūsų regėjimą

Nors vasaros saulės kasmet laukiame kaip išganymo, saugodami savo sveikatą turime suprasti ir saulės spindulių keliamas grėsmes mūsų organizmui. Didžiausią neigiamą poveikį vasarą patiria mūsų akys: saulės spinduliai gali jas nudeginti, o tai vėliau vesti į rimtas akių ligas. Tad ką būtina žinoti apie saulę ir akis bei kaip apsaugoti savo regėjimą karštuoju sezonu?

Vasarą dėl patiriamų išorės iššūkių mūsų akys išsausėja bei pavargsta.<br>123rf nuotr.
Vasarą dėl patiriamų išorės iššūkių mūsų akys išsausėja bei pavargsta.<br>123rf nuotr.
L.Socevičienė, akių klinikos „Lirema“ gydytoja-oftalmologė.
L.Socevičienė, akių klinikos „Lirema“ gydytoja-oftalmologė.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 22, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:47 PM

Žmonės linkę į saulės keliamą grėsmę žiūrėti pro pirštus

„Akis nuo saulės saugoti privalome visais įmanomais būdais. Tai ir akiniai nuo saulės, ir apsauga aktyvių veiklų metu, ir, žinoma, sveika mityba. Tik pasitelkdami visą šių priemonių kompleksą galime būti ramūs, kad vasaros saulė netaps didesniu priešu nei draugu mūsų akims. Ne visi žino apie saulės spindulių keliamas grėsmes, o jos iš tiesų didelės – gali baigtis ir aklumu“, – pasakoja Lina Socevičienė, akių klinikos „Lirema“ gydytoja-oftalmologė.

Pasak L.Socevičienės, deja, bet žmonės dažnai yra linkę pro pirštus žiūrėti į įspėjimus apie saulės žalą regėjimui. Vis dėlto būtina suprasti ir žinoti, kad akys saulėje gali nudegti, o išoriniai pažeidimai yra ne ką mažesni nei vidiniai. Tiesioginiai saulės spinduliai kartais lemia kataraktos vystymąsi, tinklainės pažeidimus, kas blogiausiu scenarijumi veda į aklumą.

Rizika, kylanti užsiimant lauko veiklomis vasarą

„Vasarą kur kas daugiau būname lauke ir užsiimame įvairiomis aktyviomis pramogomis. Vis dėlto ne visada pagalvojame apie atsitiktinius akių sužalojimus, kurie gali lydėti smagius laisvalaikio leidimo būdus. Pavyzdžiui, važiuojant dviračiu į akis nuolat skrenda įvairūs mašalai, patekę į akį jie gali padaryti nemažai žalos, tad patartina akis apsaugoti specialiais akiniais. Lygiai taip pat ir žaidžiant badmintoną, plaukiojant, mėtant skraidančią lėkštę – bet koks aktyvus judėjimas gali baigtis akių sužeidimais, tad kiekvieną kartą apie tai pagalvokite ir naudokite apsauginius akinius“, – pataria L.Socevičienė.

Pasak L.Socevičienės, taip pat būtina akis saugoti ir užsiimant lauko darbais: sodininkyste, daržininkyste, pjaunant žolę. Dažnai darže naudojami chemikalai gali pakliūti į akis, o pjaunant žolę – atšokti akmenukas ir stipriai sužeisti akį. Visų šių vasaros darbų metu itin rekomenduojama nešioti apsauginius akinius.

Būtini kokybiški akiniai nuo saulės

„Dažnas mano, kad akiniai nuo saulės – tik įvaizdžio dalis ir svarbiausia, kad jie būtų gražūs. Taip, akiniai vos atsiradę labai greitai tapo neatsiejamu aksesuaru, tačiau būtina nepamiršti jų tikrosios paskirties – akių apsaugos nuo tiesioginių saulės spindulių. Tad būtina įsigyti kokybiškus, nuo ultravioletinių spindulių apsaugančius saulės akinius“, – sako gydytoja-oftalmologė.

Pasak medikės, perkant akinius nuo saulės nereikėtų apsigauti stiklų tamsumu: tamsus stiklas dar nereiškia, kad jis tinkamai blokuoja ultravioletinius spindulius. Įsitikinti, ar akiniai apsaugo nuo šių spindulių, galite pažiūrėję į akinių etiketę ar pasiteiravę pardavėjo. Geri akiniai turi blokuoti 90 – 100 proc. ultravioletinių spindulių ir būti pažymėti „UV 400“ simboliu, kuris reiškia, kad stiklai akis apsaugo net nuo mažiausių spindulių.

„Taip pat itin svarbu nenusipirkti akinių per šviesiais stiklais – jie turi blokuoti 75 – 90 proc. šviesos. Tai patikrinti galite paprastai: užsidėkite akinius ir pažiūrėkite į save veidrodyje, jei pro stiklus matosi akys – stiklai, tikėtina, per šviesūs. Be to, dažnai akinių stiklai būna ne vienodo tamsumo, tačiau vienodai tamsūs akinių stiklai kur kas geriau apsaugo nuo saulės ir rinktis rekomenduočiau būtent juos“, – pasakoja L.Socevičienė.

Stiprinkite akis sveika mityba ir natūraliais kompresais

Vasarą dėl patiriamų išorės iššūkių mūsų akys išsausėja bei pavargsta. Būtent dėl to šiuo metų laiku būtina pasistengti akis aprūpinti visais reikiamais vitaminais. Tiesa, sveikai maitintis būtina visus metus, tačiau vasarą dėl itin stiprių saulės spindulių, akys patiria dar didesnį spaudimą.

„Vasarą svarbu mėgautis visais jos teikiamais malonumais: šviežiomis daržovėmis bei vaisiais. Vartokite kuo daugiau žaliųjų daržovių: špinatų, brokolių, šparagų, taip pat nepamirškite ir C vitamino – apelsinų, braškių, greipfrutų“, – sako L.Socevičienė.

Pasak medikės, daržoves galima vartoti ir išoriškai: pavyzdžiui, jausdami įtampą ar išsausėjimą akyse, atsipjaukite du griežinėlius žalio agurko ir uždėję juos ant užmerktų akių pabūkite 5 – 10 minučių. Tai veikia kaip gaivinantis ir atstatantis akių kompresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.