Nemokšoms kontaktiniai lęšiai gresia uždegimais

Kontaktiniai lęšiai šiandien naudojami ne tik dėl regėjimo korekcijos, bet ir dėl grožio. Deja, nemokėdami su jais elgtis žmonės gali sulaukti rimtų sveikatos problemų. Tą patvirtina privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro akių gydytoja Jolita Jusaitienė.

Akių gydytoja Jolita Jusaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Akių gydytoja Jolita Jusaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Reikia nepamiršti, kad didesnę riziką susirgti akių uždegimu turi žmonės dirbantys ar gyvenantys aplinkoje, kur yra daug dulkių, purškiami aerozoliai, taip pat drėgnose nešvariose vietose.<br>123rf nuotr.
Reikia nepamiršti, kad didesnę riziką susirgti akių uždegimu turi žmonės dirbantys ar gyvenantys aplinkoje, kur yra daug dulkių, purškiami aerozoliai, taip pat drėgnose nešvariose vietose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 11, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:54 AM

Savigydos pavojai

„Kontaktinių lęšių nešiotojams akių uždegimas vidutiniškai gali kilti kartą per metus. Tačiau nebūtinai visiems ir nebūtinai sunkios formos. Dažniau pasitaiko konjunkyvitai ir rečiau, bet sunkesnės eigos – keratitai (ragenos uždegimai)“,– paaiškino specialistė.

Akių uždegimai pasireiškia paraudimu, skausmu, pablogėjusia rega, išskyromis iš akių. Anot medikės, atsiradus tokiems simptomams, pirmiausia reikia išsiimti lęšius ir kreiptis į akių gydytoją, kuris apžiūrėjęs pažeistą akį paskirs gydymą priklausomai nuo uždegimo sunkumo.

„Gana dažnai lęšių nešiotojai bando patys nusipirkti vaistinėje lašų, klausia draugų patarimo ar ieško informacijos internete. Kai kuriais atvejais užtenka tik nenešioti lęšių ir palašinti drėkinančių lašų, bet būna situacijų, kai reikalingas stacionarinis ir net chirurginis gydymas“,– į savigydą linkusius žmones perspėja J.Jusaitienė. – Laiku nepradėjus gydyti keratito, uždegimas išplinta į gilesnius sluoksnius, gali susiformuoti pūlinys, ragena gali išopėti.

Tokią sunkią ligos eigą sukelia pirmuonys ir grybeliai, kurių randama įvairiuose vandens telkiniuose, kondicionieriuose, dirvožemyje. Gydymas šiais atvejais yra labai sunkus ir ilgas, būna atvejų, kai tenka persodinti rageną. Pasekmės gali būti ir pačios blogiausios: ne tik visam laikui pablogėjęs regėjimas, bet ir visiškas apakimas.“

Uždegimai dažnesni, kai šilta

Kaip pasakoja akių gydytoja, akių uždegimai dažniau kyla šiltuoju metų laiku, kai daugiau iškylų gamtoje, kur nebūna užtikrinta pakankama higiena, taip pat maudomasi neišsiėmus kontaktinių lęšių.

„Nors žmonės dabar keliauja visais metų laikais, ypač po egzotiškas šalis, kur švara nėra didžiausias prioritetas, o įvairūs taip pat egzotiški mikrobai sutinkami žymiai dažniau. Todėl keliaujant labai svarbu neužsimiršti ir naudoti tik vienadienius lęšius“,– patarė privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro akių gydytoja Jolita Jusaitienė.

Reikia nepamiršti, kad didesnę riziką susirgti akių uždegimu turi žmonės dirbantys ar gyvenantys aplinkoje, kur yra daug dulkių, purškiami aerozoliai, taip pat drėgnose nešvariose vietose.

„Todėl dirbantiesiems kirpyklose, žemės ūkio paskirties objektuose, ypač kur susiduriama su pelėsiais, reiktų vengti nešioti kontaktinius lęšius dėl tikėtino mikrobų patekimo į akis ir ant lęšio. Vaikus, nešiojančius lęšius, turėtų kontroliuoti tėvai, priminti priežiūros taisykles, dažniau kreiptis į gydytoją, būtinai turėti ir korekcinius akinius.

Mažesnę tikimybę „pasigauti“ akių uždegimą turi švarūs, kruopštūs, atsakingai į savo sveikatą žiūrintys žmonės“,– teigia oftalmologė.

Reikia mokėti nešioti ir pirkti

Klystate, jei manote, kad uždegimą sukelia patys lęšiai. Kaltas – netinkamas jų nešiojimas ir priežiūra. „Labai svarbu lęšius laiku pakeisti, nelaukti, kol jie pradės dirginti. Ypač svarbi yra higiena: būtinai švariai nusiplauti rankas prieš dedant ir išimant lęšius, prižiūrėti konteinerius, juos praplauti, taip pat pakeisti kas 1-3 mėnesius.

Lęšius skalauti tik su specialiu dezinfekuojančiu skysčiu, jokiu būdu ne su vandentiekio, šaltinio ar kitų vandens telkinių vandeniu ir ne seilėmis“,– apie lęšių priežiūrą pasakojo akių gydytoja.

Taip pat nerekomenduojama dėvint lęšius maudytis, o jeigu taip nutiko – po maudynių kuo greičiau juos išsiimti. Geriau nepalikti lęšių akyse ir nakčiai, nors jų pralaidumas deguoniui yra didelis. Jeigu lęšiai nešiojami nepertraukiamu režimu, reikėtų dažniau tikrintis akis pas gydytoją.

Taip pat svarbu lęšius pirkti kuo geresnės kokybės, su aukštu deguonies pralaidumo koeficientu. „Kaip jau minėjau, saugesni yra vienadieniai kontaktiniai lęšiai: juos visada naudojate naujus, iš sterilios pakuotės, o prieš miegą išmetate, todėl nėra rizikos kilti uždegimui ar alerginei reakcijai. Antrą kartą jų dėtis negalima.

Taip pat pastebėta, kad spalvoti lęšiai kur kas labiau sukelia hipoksiją (deguonies badą), todėl nereikėtų jų rinktis nuolatiniam nešiojimui“, – rekomenduoja privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro akių gydytoja Jolita Jusaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.