Klausk Rūtos: po mirties palinkėjimo vėžys puolė dvi seseris

Pateikiame žurnalistės Rūtos Janutienės atsakymą.

Aš likau tik rizikos grupėje, o sesė – ne.<br>123rf nuotr.
Aš likau tik rizikos grupėje, o sesė – ne.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:48 AM

Taip jau sutapo, kad šeimoje esame dvi sesės. Viena po kitos pradėjome skyrybų procesą su savo šeimomis, beveik vienu metu. Visas tas „juodulys“ nuodijo mus, slėgė ir varė į neviltį... ir abiem buvo palinkėta „mirties“...

Po eilinio pasitikrinimo pas ginekologą man buvo pranešta, kad atvykčiau pasikalbėti asmeniškai, ne telefonu. Netikėjau – ir gerai. Po gilesnių patikrinimų, biopsijos paaiškėjo, kad viskas gerai.

Aš likau tik rizikos grupėje, o sesė – ne. Krūties vėžys... II stadija. Netikiu, bet, deja... Ji stipri, bet viduje pas ją kažkas per daug pavargę ir sulaužyta. Ji bijo. Sakau – reikia susigyventi, domėtis, nenutolti nuo tos  visos aplinkos, žmonių. O ji  – nieko apie tai nenori girdėti, ir kuo toliau, tuo labiau užsidaro. Iškentėjo jau ne vieną chemoterapiją. Laukia kelios paskutinės ir operacija. Sako „sese, girdėjau apie vaistus, kažkokius vaistus nuo vėžio...“ Rūta, kas tai per vaistai? Kur rėkti, kur daryti pirmą žingsnį, kad apie juos sužinotume?“ – parašė lrytas.lt skaitytoja Asta.

Pateikiame žurnalistės Rūtos Janutienės atsakymą.

„Miela Asta,

Pirmiausia apie vaistus. Ir aš nuolat girdžiu, o šiuo metu esu netgi primygtinai informuojama apie kokius nors vaistus nuo vėžio, prieš kuriuos yra farmacininkų sąmokslas, todėl jų negalima gauti. Vienas mano labai mielas pažįstamas biochemikas netgi siūlo tokius pagaminti, nes formulė esanti labai paprasta. O aš... Aš leidžiu šituos pasakojimus pro ausis, dėl dviejų priežasčių.

Visų pirma dėl to, kad savo gydymo planą pasitikrinau su specialistu iš vienos geriausių Vokietijos krūties vėžio klinikų. Konsultacija kainavo nepilnai 100 eurų, o jos rezultatas – šiek tiek pakoreguotas man skirtos chemoterapijos planas. Grįžusią į Lietuvą su vokiečio gydytojo išvadomis mane Vėžio institute paskyrė kitai gydytojai, kuri konsiliume ir siūlė mane gydyti taip, kaip nurodė Vokietijoje. Beje, vokiškas variantas – daug rūstesnis...

Kai buvo tikrai blogai dėl mano organizmo reakcijos į chemoterapiją, kreipiausi papildomai į fitoterapeutą Juozą Ruolią, kuris irgi konsultuoja Vėžio institute. Jis man paaiškino, kaip „užvesti“ organizmą, ką valgyti, kuo stiprintis, kad tai tuo pačiu nepakenktų pagrindiniam gydymui. Taigi, mano atveju, anei jokių stebuklų ar sąmokslų, anei stebuklingų nuslėptų vaistų.

Kita vertus, mano atvejis man paprastas dėl to, kad aš pasitikiu gydytojais, kurie mane gydo. Jei nepasitikėčiau, elgčiausi kitaip: ieškočiau tų, kuriais pasitikėčiau. Gal tada gerčiau tuos „paprastus vaistus“, prieš kuriuos yra farmacininkų sąmokslas. O gal tapčiau žaliavalgė arba radikaliai keisčiau gyvenimą, ir t.t. Tikėjimas tuo, kad gydaisi teisingai, labai prisideda prie rezultato.

Mano galva, jūs gana tiksliai apibūdinot savijautą, kuri labai prisideda ne prie gijimo, bet prie ėjimo į niekur. Neviltis, depresija, viena po kitos užgriūvančios nelaimės, visokie kvailų žmonių palinkėjimai į nugarą. O pats dar viską padaugini iš dviejų ir nusprendi, kad tai – pabaigos pradžia... Jūsų sesei tikrai reikia kantrių, atidžių ir išmintingų žmonių greta, kurie padėtų jai išgyventi jos liūdesį, ir surasti tuos gydytojus, kurių pastangomis ir kompetencija ji tikėtų. Juk jūs pačios suprantate, kad mirties palinkėjimai ir panašūs dalykai charakterizuoja ir veikia ne jus, o tik tą, kuris taip elgiasi. Ir tegul Dievas jam būna gailestingas. Tokie dalykai teatšoks nuo mūsų kaip pingpongo kamuoliukai.

II stadijos krūties vėžys, kiek aš supratau apie šią ligą, yra daugiau gera, o nei bloga naujiena. Jis gydomas ir netgi pagydomas. O štai liūdesys, gal net depresija yra tai, kas trukdo gyti. Todėl reikia labai rimtai imtis dviejų dalykų: visomis išgalėmis stengtis ir pamilti save su visu vėžiu, strazdanomis, lopais ataugančiais plaukais, išblukusiomis blakstienomis ir t.t. Save vienintelę! O antras dalykas, – užteks tos empatijos, to įsijautimo į kitų žmonių blogas emocijas, piktumą... Tegul tai bus jų, o ne jūsų našta. Sveikit, sesutės. Gyvenimas yra didelis pokštininkas, dar reikės pagyventi.“

*** 

Klausimus Rūtai ir POLA ekspertams galite užduoti portale lrytas.lt, įrašę juos į tam skirtą reklaminį skydelį – jį galite rasti ir po šiuo straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.