Vaistai nuo cholesterolio pasodino vyrą į neįgaliojo vežimėlį

Davidas Purkissas pradėjo vartoti statinus kai jam buvo vos 44 metai. Šiuo metu 70 sulaukęs vyras kenčia siaubingus raumenų skausmus ir dėl to kaltina jam skirtus medikamentus.

Dėl statinų vartojimo pasireiškė šalutiniai poveikiai.<br>123rf nuotr.
Dėl statinų vartojimo pasireiškė šalutiniai poveikiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2015, 9:13 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 5:48 PM

Davidui Purkissui grėsė insultas, todėl gydytojai jam skyrė vaistų, mažinančių cholesterolio kiekį. Tuuomet Davidas gulėjo ligoninėje, kur jam buvo atliekama išsiplėtusių venų operacija. Gydytojai patarė vyrui pradėti vartoti statinus, kurie esą turėtų apsaugoti jį nuo kraujagyslių užsikimšimo.

Šiuos vaistus vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie sumažina cholesterolio kiekį ir neleidžia užsikimšti kraujagyslėms, dėl ko dažniausiai įvyksta insultas.

Tačiau šie vaistai turėjo šalutinių poveikių, pasireiškusių raumenų skausmais bei silpnumu. „Mane apleido jėgos, tačiau gydytojas nemanė, jog kalti gali būti statinai. Pamaniau, kad vaistų nauda yra didesnė už žalą, todėl nusprendžiau gerti juos toliau“, – pasakojo Davidas.

Vyrui buvo skirti vaistai nuo skausmo, tačiau jie nelabai padėjo. 2007 metais jis turėjo išeiti iš darbo, nes dėl silpstančių raumenų nebepajėgė atlikti savo pareigų.

Davido medikas vis tiek patarė jam neatsisakyti statinų. Tiesa, paskyrė kitą jų rūšį. Deja, tai nepadėjo ir vyras po kelių mėnesių jau atsidūrė neįgaliojo vežimėlyje. Tuomet jam paskirta fizioterapija.

Informacijos apie statinus Davidas pradėjo ieškoti internete. Ten sužinojo, jog šiuos vaistus patariama vartoti visiems, kuriems nustatyta bent 10 proc. rizika susirgti insultu ar patirti širdies priepuolį.

Vaistų gamintojai pripažįsta, kad 1 iš 10 žmonių, vartojančių statinus gali pasireiškšti šalutiniai poveikiai, visų pirma – raumenų silpnėjimas.

Davidas rado taip pat nemažai informacijos, kurią išplatino statinų kritikai. Esą jų veiksmingumas dirbtinai padidintas ir tikrai nėra reikalo vaistų vartoti esant mažiausiai kraujagyslių užsikimšimo rizikai.

Pietų Danijos universiteto mokslininkai tikina, jog pasireiškus šalutiniams poveikiams, žmogus negali būti verčiamas toliau vartoti statinus.

Profesorius Sherif Sultan, širdies ligų ekspertas iš Airijos nacionalinio universiteto yra vienas iš širdies specialistų, kurie abejoja, kad statinus skirti reikėtų tokiai dideliai žmonių grupei.

„Šie vaistai naudingi žmonėms, patyrusiems insultą, tačiau tikrai ne visiems. Jeigu pasireiškia šalutinis poveikis, būtina nutraukti jų vartojimą“, – sakė profesorius.

Galiausiai Davidas nusprendė atsisakyti statinų. Nuvykęs pas savo gydytoją vyras išsakė savo nuogąstavimus dėl šių medikamentų. Tačiau medikas neatlyžo, esą jei Davidas būtų atsisakęs jų anksčiau, pasekmės būtų dar blogesnės.

2008 metais Davidas atsigavo ir pasijuto daug stipresnis. Namuose jis įkūrė sporto salę, kad galėtų sportuoti ir stiprinti raumenis.

„Negaliu patikėti, jog buvau neįgalus. Tai turi būti pamoka visiems“, – tuo metu sakė Davidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.