Žmonės, suprasdami šios būklės žalą sveikatai ir grėsmę gyvybei, įvairiais būdais stengiasi sulieknėti. Deja, kai kurie metodai tokie drastiški, kad dar labiau žaloja sveikatą.
Tačiau mokslininkai teigia, kad atsikratyti antsvorio galima ir be kardinalių mitybos pokyčių bei žalos organizmui, rašoma women-page.ru.
Naujausi Gruzijos valstybinio universiteto tyrimai rodo, kad viena pagrindinių nutukimo priežasčių – dirbtiniai emulsikliai maiste.
Jie aptinkami jogurte, leduose, majoneze, konditerijos ir duonos gaminiuose, net vaisiniuose desertuose.
Mokslininkai, atlikę eksperimentus su pelėmis, nustatė, kad dėl dirbtinių emulsiklių vartojimo pastebimas žarnyno bakterijų disbalansas, o tai lemia daug kitų problemų.
Pastebėta, kad tuomet suvartojus tą patį kiekį maisto kaip anksčiau, svorio priaugta daugiau.
Emulsikliu vadinama medžiaga, padedanti sumaišyti tokias nesimaišančias medžiagas kaip aliejus ir vanduo. Emulsikliai padeda mišinį stabilizuoti ir išlaikyti jo struktūrą. Taip produktai tampa patrauklesni. Be to, jie reguliuoja rūgštingumą, išlaiko drėgmę ir apsaugo nuo pelėsio.
Maisto emulsiklio pavyzdys gali būti garstyčios bei kiaušinio trynys, kurio emulguojanti medžiaga yra lecitinas.
Emulsikliai, tirštikliai ir stabilizatoriai žymimi skaitmenimis nuo 400 iki 499.
Mažiausiai kenksmingais emulsikliais laikomi: E 440a, E 440b, E 460-466, E 469.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 liepos 11 dieną.