Uždėjo voratinklį ant žaizdos – štai kas nutiko

Nors šiandien galbūt ne daug kam girdėta, tačiau senovėje tikrai žinota, jog voratinkliai turi gydomųjų savybių. Jie naudoti gydyti žaizdas ir įbrėžimus. Šias voratinklių panaudojimo galimybes pripažįsta net šiuolaikinis mokslas, rašo healthydietbase.com.

Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-29 13:44, atnaujinta 2017-05-17 11:44

Vorų pilvelyje yra voratinklinės liaukos, kurios išskiria ore stingstančią baltyminę medžiagą – voratinklinį šilką, iš kurio daromas voratinklis. Šis šilkas yra labai tvirtas.

Todėl senovės graikai ir romėnai voratinkliais stabdydavo žaizdų kraujavimą. Žaizdas valydavo medaus ir acto mišiniu, o po to padengdavo voratinkliu.

Voratinkliai turi antiseptinių ir priešgrybelinių savybių, reiškia, sumažina infekcijos tikimybę. Be to, juose aptinkama vitamino K, kuris skatina kraujo krešėjimą.

Žaizdoms gydyti gali būti naudojami tik nenuodingų vorų, neužteršti voratinkliai. Išvalius žaizdą ir uždėjus juos ant žaizdos, ją reikia apvynioti steriliu tvarsčiu. Tvarsčius reikėtų keisti atsižvelgiant į žaizda, bet ne rečiau nei kartą per parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.