Tai gali nutikti kiekvienam: vyras nubudo viena akimi aklas

Kai praėjusį mėnesį Dano Groescheno akis ėmė niežėti, jis pernelyg nesusijaudino. Pamanęs, kad tai eilinė alergija, vyras lengvai numojo ranka ir ramiai sugrįžo prie darbų. Deja, jis visai nesitikėjo to, kas nutiko praėjus vos porai dienų, pranešė buzzfeed.com.

Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Youtube.com“ momentinis kadras.
Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Youtube.com“ momentinis kadras.
Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Su kontaktiniais lęšiais užmigęs vyras pabudo aklas viena akimi.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 30, 2016, 10:07 AM, atnaujinta May 17, 2017, 9:35 AM

Kitą dieną nubudęs vyras jautėsi it jį būtų užpuolusi sinusų infekcija. Nuvykęs pas gydytoją jis paprašė vaistų, tačiau nejautė poreikio paminėti, jog ėmė prasčiau regėti.

Galiausiai, praėjus porai dienų po pirmųjų simptomų, vyras nubudo su aštriu skausmu kairiojoje akyje ir beveik visiškai praradęs regą. Galiausiai jis nuvyko pas akių specialistą, kuris pasakė, kad Dano akyje užsiveisė Pseudomonas bakterija.

Gydytojo manymu, Danas jomis apsikrėtė atmestinai prižiūrėdamas savo kontaktinius lęšius bei juos palikdamas nakčiai.

Nors vyro naudojami lęšiai nebuvo vienadieniai, Amerikos oftalmologų draugija įspėja, kad jų dėvėjimas naktį smarkiai padidina rainelės infekcijos riziką. Danas pripažino, jog savuosius jis išsiimdavo vos kartą per savaitę.

Aktyvų gyvenimą pasirinkęs vyras šiuo metu yra visiškai aklas viena akimi. Deja, specialistai tikina, kad tai įvyksta daug dažniau, nei yra manoma visuomenės.

Amerikos oftalmologų draugijos atstovas spaudai gydytojas Thomas Steinemannas tikina, kad per metus jam tenka susidurti su keliomis tokiomis infekcijomis.

„Ši problema yra daug dažnesnė, nei gali atrodyti eiliniam asmeniui. Tačiau laiku susivokę kai kurie pacientai pasveiksta gana greitai, o kiti gali visiškai apakti“, – tvirtino medikas.

Kraupiausia tai, kad žmonėms akių infekcija neretai pasireiškia dėl tingumo ar blogų įpročių. Pavyzdžiui, miegojimas su lęšiais, retas jų plovimas ar manymas, kad ant jų skysčio pakanka užlašinti, o ne nuosekliai nuplauti. Taip pat nederėtų ir plaukioti neišsiėmus kontaktinių lęšių.

Atliktas tyrimas parodė, kad beveik 99 proc. kontaktinius lęšius naudojančių asmenų tai daro neteisingai. Medikas skatino atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą ir susimąstyti, kad tai gali nutikti kiekvienam nesilaikančiam pagrindinių jų nešiojimo nurodymų.

„Derėtų nežaisti rusiškos ruletės ir suvokti, kad infekcija gali atsirasti kiekvienam asmeniui, kuris savo akių neprižiūri taip, kaip tai turėtų daryti. Tokia infekcija gali sukelti aklumą, tačiau yra visiškai nesunkiai išvengiama“, – visuomenę susimąstyti skatino gydytojas.

Dėl savo paties aplaidumo nukentėjęs Danas taip pat tikisi, jog jo istorija paskatins ir kitus susimąstyti, nes vienintelis būdas atgauti regą – ragenos transplantacija.

„Jei pajutote nemalonius pokyčius savo akyje, nedelskite ir kreipkitės į medikus. Be to, nepamirškite laikytis nepriekaištingos higienos“, – savąją pamoką išmokęs tikino vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.