Klausimai, kurie pakeis jūsų gyvenimą: ne tik nuovargis byloja apie didelę bėdą

Nors ir gerai išsimiegate, vis tiek kamuoja nuovargis? Dienos pradžioje jėgų dar pakanka, o vakarop esate mieguisti, nebegalite ilgai ir produktyviai dirbti? Gali būti, kad jus kamuoja geležies stoka, kuri ilgainiui nekoreguojama gali sukelti anemiją, vadinamą mažakraujyste. Tai būklė, dėl kurios ląstelėms ima trūkti deguonies, kamuoja vieną iš dešimties moterų.

Lūžinėja nagai, slenka plaukai, oda pablyškusi ir nuolat šalta? Gali būti, kad jus kamuoja geležies stoka.<br>123rf nuotr.
Lūžinėja nagai, slenka plaukai, oda pablyškusi ir nuolat šalta? Gali būti, kad jus kamuoja geležies stoka.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 10:12 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:55 AM

Požymiai kartais – grėsmingi

Tam, kad laiku užkirstumėte kelią organizmo nusilpimui ir kitiems susirgimams, atkreipkite dėmesį:

1. Kaip dažnai jums svaigsta galva ar ją skauda? 2. Ar oda pasidarė pablyškus ar net papilkėjusi? 3. Dažnai šąla ir tirpsta pėdos, plaštakos? 4. Negalite susikaupti? 5. Lūžinėja nagai ir slenka plaukai?

Jei į visus klausimus atsakėte taip, tikėtina, kad jums trūksta geležies. Aišku patikimiausiai geležies stoką atskleidžia ne išoriniai požymiai, o kraujo tyrimas.

Kam kyla didžiausia rizika?

Didžiausią riziką patirti geležies stoką turi moterys – dėl menstruacijų metų prarandamo kraujo. Taip pat ji patiriama nėštumo metu.

Dėl spartaus augimo, kai organizmui reikia daugiau medžiagų, pažeidžiami ir paaugliai, ypač paauglės, kurioms prasidėjo branda.

Geležies stoka dažna ir tarp mažų vaikų. Maždaug vienam iš septynių vaikų iki dviejų metų amžiaus stinga šio elemento daugiausia dėl nesubalansuotos mitybos. Mažyliams geležies stoka gali pažeisti smegenų vystymąsi.

Žmonės, kuriems išsivystė geležies stokos lemta anemija, gali jausti poreikį valgyti tokius nevalgomus dalykus, kaip molis ar juodžemis.

Mėsa ar daržovės?

Norint įveikti mažakraujystę pirmiausia reikia tinkamai maitintis – valgyti raudonos mėsos, šviežių daržovių, vengti ilgalaikio streso. Tam, kad organizme gamintųsi raudonieji kraujo kūneliai, reikalingas ir vitaminas B12, kurio yra mėsoje ar grūdų produktuose, ir folatai, kurių yra žaliose lapinėse daržovėse, vaisiuose, džiovintuose bananuose, ankštiniuose.

Daržovėse ir žalumynuose ar maisto papilduose esančios geležies organizmas nepasisavina taip gerai, kaip geležies, esančios raudonoje mėsoje.

Geležies pasisavinimą slopina ir tam tikri preparatai ar maisto produktai – kalcio papildai ir jo turintys produktai, tokie, kaip pienas, varškė, rūgštį neutralizuojantys preparatai, kava, arbata.

Todėl juos reikėtų vartoti atskirai, o ne kartu su geležies kupinais produktais.

Dėl geležies papildų reikia pasitarti su gydytoju, mat geležies perteklius organizme taip pat kenksmingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.