Užsienyje nauji svarstymai dėl skiepų - draus lankyti darželius?

Australijos vyriausybė planuoja neskiepytiems vaikams lankyti darželius, ikimokyklines grupes. Tokį siūlymą pateikė šalies ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas. Tai buvo jo atsakymas į vis augantį judėjimą, nukreiptą prieš skiepus, rašė telegraph.co.uk.

Skiepijimas užtikrina imunitetą nuo tokių ligų, kaip poliomielitas, raudonukė, kiaulytė ir tymai.<br>123rf.com
Skiepijimas užtikrina imunitetą nuo tokių ligų, kaip poliomielitas, raudonukė, kiaulytė ir tymai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2017, 1:49 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:51 PM

Šis sprendimas sulaukė didelio medikų palaikymo. Pastaraisiais metais 3 iš 5 Australijos valstijų uždraudė nevakcinuotų vaikų registraciją į darželius. Lengvatos taikomos tik tais atvejais, jeigu mažametis negali būti skiepijamas dėl tam tikrų gydytojų nurodomų priežasčių.

Pasak ministro pirmininko, toks įstatymas užtikrina, kad darželius lankantys vaikai nepatirs rizikos susirgti gyvybei pavojinga liga.

„Tai ne šiaip teoriniai apmąstymai, tai iš tikrųjų gyvybės ir mirties klausimas. Jeigu tėvai nusprendžia neskiepyti savo vaikų, jie didina riziką susirgti ne tik savo, bet ir kitų vaikams.

Be to, tarp mažamečių ligos plinta ypatingai greitai, kadangi jie dar nemoka higienos pagrindų – dažnai plautis rankas, purvinomis rankomis neliesti veido, netrinti akių. Jie taip pat kosėja, čiaudėja neužsidengdami burnos, o tai palengvina mikrobų keliavimą oro lašeliniu būdu.

2015 metais Australijoje buvo priimtas sprendimas atimti valstybės paramą šeimoms, kuriose tėvai nusprendė savo atžalų neskiepyti. Tai lėmė staigų skiepytų vaikų skaičiaus augimą – išsigandę apribojimų, savo vaikų skiepais pasirūpino apie 200 tūkst. šeimų.

Visgi, prieš skiepus nukreiptas judėjimas vis dar sulaukia didelio palaikymo. Nepaisant to, kad vaikų skiepijimas užtikrina imunitetą nuo tokių ligų, kaip poliomielitas, raudonukė, kiaulytė ir tymai, daugybė žmonių vis dar mano, kad vakcinos gali sukelti autizmą. Visgi, ši hipotezė buvo paneigta mokslininkų.

Šis prieš skiepus nukreiptas judėjimas sulaukė didelio Australijos politikės Pauline Hanson palaikymo. Ji aiškino, kad prieš skiepydami savo vaikus tėvai privalo atlikti specialų testą, kuris užtikrintų, jog vakcinos nebus kenksmingos jų atžaloms.

Deja, praėjusią savaitę P.Hanson buvo priversta viešai atsiprašyti, patvirtinti, kad toks testas neegzistuoja bei pripažinti, kad jos pačios vaikai yra paskiepyti.

Toks griežtas įstatymas sulaukė didelio medicinos ekspertų ir skiepų svarbą suprantančių žmonių palaikymo. Pasak jų, jeigu tėvai tikisi sulaukti bendruomenės ar valstybės palaikymo paramomis ar tam tikromis mokesčių lengvatomis, jie privalo prisidėti prie tos bendruomenės vaikų ir suaugusiųjų grėsmių sveikatai mažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?