Išaiškėjo netikėtas faktas apie druską, kuris nustebins ne vieną

Tai tarsi nerašyta taisyklė – kuo daugiau sūraus maisto valgome, tuo daugiau norisi gerti. Vis dėlto naujas tyrimas savo rezultatu nustebino ne vieną. Pasirodo, ilgą laiką vartodamas sūrų maistą žmogus iš tikrųjų pradeda vartoti mažiau skysčių, o ne daugiau, rašė iflscience.com.

Tyrimai parodė, kad druska sukelia alkį, o ne troškulį.<br>123rf.com
Tyrimai parodė, kad druska sukelia alkį, o ne troškulį.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2017, 11:12 AM

The Journal of Clinical investigation žurnale aprašytas tyrimas buvo atliktas Vokietijos Molekulinės medicinos centro mokslininko Maxo Delbrücko bei kitų tyrėjų. Jie tyrė 10 vyrų, kurie dalyvavo dviejose skirtingose skrydžių į Marsą simuliacijose. Pirmoji truko 105 dienas, o kita – 205 dienas. Jų metu dalyviams buvo duodamas skirtingą druskos kiekį turintis maistas.

Tyrimas yra svarbus tuo, kad ilgalaikių skrydžių į kosmosą metu astronautų mityba turi būti atidžiai kontroliuojama. Todėl labai svarbu žinoti, kokį efektą druska daro žmogaus organizmui.

Anksčiau manyta, kad druskos vartojimas yra tiesiogiai susijęs su padidėjusiu šlapimo išskyrimu, nes sūriai valgantys asmenys geria daugiau vandens. Tačiau šis tyrimas parodė, kad šlapimas išsiskiria ne dėl padidėjusio skysčių vartojimo, o dėl to, kad druska aktyvina inkstuose skysčius kaupiančius mechanizmus.

 

 

„Iki tyrimo dominuojanti hipotezė buvo ta, kad druskoje esantys chlorido ir natrio jonai prisitvirtindavo prie vandens molekulių ir „nutempdavo“ jas į šlapimą. Nauji rezultatai atskleidė, kad druska vis dėlto pasilikdavo šlapime, kol vanduo iš inkstų toliau keliaudavo į organizmą“, – rašoma tyrimo apraše.

Su pelėmis atlikti tyrimai parodė, kad daug druskos turintys produktai jas priversdavo greičiau išalkti, o ne ištrokšti. Tą patį patyrė ir tyrime dalyvaujantys žmonės, kurie teigė esantys daugiau alkani nei ištroškę. Manoma, kad šlapime esantis šlapalas, atsikračius druskos, greičiausiai padeda išlaikyti vandenį mūsų organizmuose.

„Gamta atrado būdą išsaugoti vandenį, kuris kitu atveju druskos būtų nuneštas į šlapimą“, – teigė vienas tyrimą atlikusių mokslininkų.

Taigi manoma, kad ilgalaikis druskos poveikis nėra būtent toks, koks manyta lig šiol. Sūrus maistas greičiausiai mus daro kaip tik mažiau ištroškusius nei mažai druskos turinti mityba. Tačiau greitasis jos poveikis išlieka toks pats – pavalgius druskos iš pradžių norisi atsigerti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.