Ant šventinio stalo tyko rimtas pavojus sveikatai

Turbūt daugelis sutiktų, kad Kalėdų stalas neretai atima žadą – įvairiausios gėrybės ir itin gardūs patiekalai vilioja kiekvieną. Žinoma, svarbiausia tuo metu yra praleisti laiką su artimaisiais, pasimėgauti jų draugija ir maloniais pokalbiais. Tačiau geroje kompanijoje maistas, atrodo, iš lėkštės dingsta savaime, rašė dailymail.co.uk.

 Soti kalėdinė vakarienė gali sukelti daugiau problemų nei džiaugsmo.<br> 123rf.com nuotr.
 Soti kalėdinė vakarienė gali sukelti daugiau problemų nei džiaugsmo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2017, 11:08 AM

Pasirodo, nesaikingas valgymas gali sukelti labai rimtų sveikatos problemų. Viena jų – širdies smūgis, kurio dauguma nelinkėtų ir priešui.

Turintys problemų su širdimi turėtų būti ypač atsargūs. Specialistai įspėja, kad persvalgymas gali turėtų rimtų ar net mirtinų pasekmių. Problemų kelia ir tai, kad šventinės vakarienės paprastai būna iš ne itin tarpusavyje derančio maisto, patiekalai būna riebūs.

Medikai įspėja, kad žmogus Kalėdų dieną gali suvalgyti daugiau nei 5,000 kalorijų ir įspūdingus 190g riebalų.

„Daugelis žmonių per šventes gali persivalgyti ir jiems nieko nenutiks. Tačiau kenčiantys nuo širdies ligų, padidėjusio cholesterolio ar kitų kraujotakos sistemos problemų gali sulaukti itin nemalonių pasekmių“, – aiškino Niujorko medicinos mokyklos profesorius Marvinas Lipmanas.

Jis ištyrė beveik 2,000 pacientų ir nustatė, kad toks persivalgymas tikimybę tą dieną patirti miokardo infarktą padidina net keturis kartus.

 

 

Pasirodo, dėl to kalti trigliceridai – kraujyje randami riebalai, išsiskiriantys po didelio patiekalo, – gali sukelti uždegimą kraujagyslėse ar širdyje.

„Tokia dažnai būna miokardo infarkto pradžia. Didelis kiekis maisto ir alkoholio gali paskatinti adrenaliną primenančių medžiagų išskyrimą, kurios sukelia mirtiną širdies artmiją“, – teigė profesorius.

Kitos su persivalgymu susijusios sveikatos problemos yra rėmuo, pilvo pūtimas, viduriavimas, tulžies pūslės pažeidimai ar net ūminis pankreatitas. Visgi dažniausia problema, su kuria susiduriama, yra nelauktas svorio priaugimas.

Venkite priaugti svorio

Jeigu asmuo per dieną suvalgė 5 tūkst. kalorijų, tam, kad jas sudegintų, jam reikėtų nubėgti net du maratonus, t. y. net 84 kilometrus. 

Apklausa parodė, kad vidutiniškai šventiniu laikotarpiu žmogus priauga apie porą kilogramų. Net trečdalis apklaustųjų atskleidė, kad užtruko net keturis mėnesius, kad sugrįžtų į prieš šventes buvusią formą.

Norintys per šventes ir toliau mesti svorį, vakarienės metu turėtų suvalgyti ne daugiau 560 kalorijų, norintys svorį išlaikyti tokį patį – 900 kalorijų, o norintys priaugti – 1,200 kalorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.