„Auksinė ranka“: kilniu poelgiu senolis išgelbėjo per 2 mln. kūdikių

Dauguma žmonių, palikę darbą ir išėję į pensiją, nežino, ką toliau veikti. Tačiau australas James'as Harrison'as, 81 m., yra žinomas, kaip žmogus su auksine ranka. Jis aukoja kraują beveik kiekvieną savaitę jau daugiau nei 60 metų, pranešė cnn.com.

 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> Soc. tinklų ir 123rf nuotr.
 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> Soc. tinklų ir 123rf nuotr.
 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> Soc. tinklų nuotr.
 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> Soc. tinklų nuotr.
 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> 123rf.com nuotr.
 James'as Harrison'as aukoja kraują jau daugiau nei 60 metų. Taip jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. gyvybių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 8:33 AM

Pasak, Australijos Raudonojo kryžiaus kraujo tarnybos, jis padėjo išgelbėti daugiau nei 2,4 mln. kūdikių gyvybių. Deja, po visų šių donorystės veiklų vyras pranešė, kad „atsistatydina“.

Unikalūs antikūnai

James'o kraujyje yra unikalių, su ligomis kovojančių antikūnų, kurie buvo panaudojami kuriant injekciją, pavadinimu Anti–D. Ši injekcija kovoja prieš hemolizinę ligą.

Tai liga, kurios metu nėščios moters kraujas pradeda atakuoti kūdikio, esančio moters įsčiose, kraujo kūnelius. Besivystančiam kūdikiui tai gali pažeisti smegenis arba sukelti mirtį.

Tokia būklė gali išsivystyti, kai motinos kraujas yra rezus neigiamas (Rh-), o dar negimusio vaikelio rezus teigiamas (Rh+), kurį paveldėjo iš tėvo.

Jei moters organizmas jautriai reaguoja į rezus teigiamą kraują, ypatingai laukiantis pirmojo kūdikio su šio tipo krauju, jos kraujo antikūnai gali sunaikinti vaikelio kraujo ląsteles, o tai gali baigtis vaisiaus mirtimi.

Aukoja kraują nuo 14 metų

Australijos Raudonojo kryžiaus tarnyba teigė, kad šis vyriškis yra tikra dovana. Aukoti kraują jis pradėjo būdamas 14 m. po pačiam atliktos krūtinės lastos operacijos. Kraujo donorystė išgelbėjo jam gyvybę, todėl jis pasižadėjo tapti kraujo donoru.

Gydytojai nėra tikri, kodėl James'as turi tokį retą kraujo tipą, tačiau jie mano, kad dėl kraujo perpylimo, kuris jam buvo atliktas dar paauglystėje operacijos metu.

Jis yra vienas iš ne daugiau kaip 50 žmonių, gyvenančių Australijoje, kurie kraujyje turi šiuos antikūnus, todėl vyriškis norėjo išgelbėti kiek įmanoma daugiau žmonių.

„Kiekvienas kraujo maišelis yra vertingas, tačiau James'o kraujas nepaprastas. Jis buvo panaudotas gyvybę gelbėjančių vaistų sukūrimui. Šių vaistų gydymas taikomas moterims, kurių antikūnai puola jų įsčiose besivystančių kūdikių kraujo kūnelius.

Daugiau nei 17 proc. Australijos moterų ir jų kūdikių yra pavojuje, tad James'as padėjo išgelbėti daugybę gyvybių“, – pranešė Jemma Falkenmire iš Raudonojo kryžiaus tarnybos. Netgi paties Jamse'o dukrai buvo suleista Anti–D vakcina.

„Dėl to mano antrasis anūkas gimė sveikas, be galo džiugu, kad galiu padėti išsaugoti daugybę gyvybių, taip pat ir savo artimųjų“, – neslėpė džiaugsmo australas.

Gavo ordino medalį

Australijoje maždaug iki 1967 m. kasmet mirdavo tūkstančiai kūdikių ir gydytojai nežinojo, kokia to priežastis. Moterys patirdavo daug persileidimų, o kūdikiai gimdavo su smegenų pažeidimais. Tad šis atradimas viską apvertė aukštyn kojomis.

Vyriškis laimėjo nemažai apdovanojimų už savo dosnumą, taip pat ir Australijos ordiną, vieną iš šalies prestižiškiausių medalių.

Dabar, kai James'as paskutinį kartą paaukojo kraujo, medikai tikisi, kad atsiras kitų gerų žmonių su panašiu kraujo tipu, paseksiančių šiuo dosnumo pavyzdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.