Po staigios mamos mirties – priekaištai medikams

Mirus artimam žmogui, kurį, atrodo, dar buvo galima išgelbėti, prasideda svarstymai, ar medikai viską ir laiku padarė.

Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre ligonė ilgai nesulaukė pagalbos.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre ligonė ilgai nesulaukė pagalbos.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Antanas Gudauskas atsiprašė velionės sūnaus, pažadėjo išsiaiškinti ir pareikšti pastabą, kad tokie atvejai nesikartotų.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Antanas Gudauskas atsiprašė velionės sūnaus, pažadėjo išsiaiškinti ir pareikšti pastabą, kad tokie atvejai nesikartotų.
Velionės sūnus Darius Martinkus prisiminė, kad dėl gydytojos žodžių mama buvo priversta nepatogiai jaustis.
Velionės sūnus Darius Martinkus prisiminė, kad dėl gydytojos žodžių mama buvo priversta nepatogiai jaustis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 9:26 PM

Tokios abejonės kamuoja ir velionės telšiškės Elenos Martinkienės šeimą, nors po laidotuvių praėjo mėnuo.

Prašymas greičiau priimti nebuvo išgirstas

Į žurnalistus kreipėsi amžinatilsį E.Martinkienės sūnus Darius, kuris papasakojo, kad mama prastai pasijuto savaitgalį, tačiau kentėjo, namiškiams neleido kviesti greitosios medicinos pagalbos, nevažiavo į ligoninę. Sūnaus įsitikinimu, mama kantriai kentėjo, nes kažkada nuvykus į Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo skyrių jai esą buvo pasakyta, kad pagal sveikatos būklę turėjusi vykti pas savo šeimos gydytoją.

Tad vėl pasijutusi blogai 74 metų moteris laukė pirmadienio, kada galės nuvykti pas šeimos gydytoją. 2018-05-28 rytą lydima sutuoktinio E.Martinkienė atvyko į VšĮ Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro registratūrą, jos šeimos gydytoja nedirbo, todėl prisiregistravo pas kitą gydytoją Violetą Vengalienę.

D.Martinkus pasakojo, kad prastai besijaučianti mama gavo talonėlį, slinko valandos, tačiau į gydytojos kabinetą niekas nekvietė. Iš kabineto išėjusiai slaugytojai Elenos vyras pasakęs, kad žmonai labai bloga, ir paprašęs greičiau priimti, tačiau į šį prašymą esą nebuvo sureaguota.

Pagaliau pas gydytoją patekusi pacientė buvo apžiūrėta ir skubiai išsiųsta į Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo skyrių, kur buvo paguldyta į stebėjimo palatą. Staiga pablogėjus savijautai, senjorė išgabenta į Reanimacijos skyrių, kur kitą rytą mirė.

Gydytojai pažėrė begalę priekaištų

Po mamos laidotuvių skaudančia širdimi D.Martinkus kreipėsi į žurnalistus, norėdamas paviešinti priekaištus Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojai V.Vengalienei: kodėl pacientei reikėjo ilgiau laukti vizito pas gydytoją negu buvo paskirtas laikas, kuris buvo užrašytas talone; kodėl ligonė nebuvo pakviesta anksčiau, nors skundėsi labai prasta savijauta.

Be to, pasak D.Martinkaus, mama buvo priversta nepatogiai jaustis. Pasirodo, gydytoja V. Vengalienė pabrėžusi, kad E.Martinkienė esanti ne jos pacientė, todėl savo vizitu apsunkinanti darbą.

„Kaip medikė gali taip kalbėti, juk dirba toje pačioje gydymo įstaigoje, kur buvo prisirašiusi mama, tik pas kitą gydytoją, juk už jos ir kitų pacientų apžiūrą mokamas atlyginimas. Kur žmoniškumas?“ – negalėjo suprasti D.Martinkus.

Didelis pacientų srautas sujaukė eilę

Velionės šeimos skundą dėl medicinos priežiūros paslaugų perdavėme Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiajam gydytojui Antanui Gudauskui.

A.Gudauskas žurnalistams patvirtino, kad 2018-05-28 pacientė E. Martinkienė kreipėsi į Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro registratūrą.

„Medicinos registratorės surenka pirminę informaciją ir užregistruoja pas šeimos gydytoją. Planiniai ligoniai registruojami iš anksto išduodant išankstinius talonus. Esant skubiems atvejams ligoniai registruojami skubos tvarka, tuomet šeimos gydytojas informuojamas apie tokį užregistruotą pacientą.

Minėtu atveju pacientė pati atvyko į registratūrą, buvo įvertinta kaip stabilios sveikatos būklės ir nustatyta eilės tvarka užregistruota išankstinio talono laikui – 10.15 val. pas šeimos gydytoją V.Vengalienę“, – išdėstė vyriausiasis gydytojas A.Gudauskas.

Nors pacientė turėjo taloną nurodytam laikui – 10.15 val., iš tikrųjų į gydytojos kabinetą pakviesta gerokai vėliau – tik 11.20 val.

Pasak A.Gudausko, jo vadovaujamos įstaigos gydytoja vėliau negu buvo paskirtas laikas priėmė ligonę dėl labai didelio pacientų srauto (priimti 27 pacientai).

Gydytoja įvertino pacientės sveikatos būklę, nustatė, kad yra sutrikęs širdies ritmas, ir skubiai išsiuntė į stacionarą toliau ištirti ir gydyti.

A.Gudauskas perdavė gydytojos žodžius, kad buvo siūlyta pacientę į ligoninės Priėmimo skyrių nuvežti vežimėliu, bet ji šios paslaugos atsisakiusi. Pirminės sveikatos priežiūros centro duomenimis, po konsultacijos pas centro gydytoją 2018-05-28, 11.55 val., E.Martinkienė paguldyta į Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo skyrių, kur skirtas gydymas širdies ritmui atstatyti.

Tos pačios dienos vakarą, 18.20 val., pablogėjus būklei, ligonė perkelta į Reanimacijos skyrių, kur 2018-05-29, 6.15 val., mirė.

Atsiprašė velionės sūnaus

Kaip minėjo Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovas A.Gudauskas, asmeniškai kalbėjosi su velionės sūnumi D. Martinkumi, kuris apgailestavo, kad namiškiai nesugebėjo įkalbėti mamos kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes kelias dienas ji jautusi širdies ritmo sutrikimą, naudojo anksčiau paskirtus vaistus.

Dėl gydytojos V.Vengalienės galimai netinkamo elgesio A.Gudauskas atsiprašė velionės sūnaus, pažadėjo išsiaiškinti ir pareikšti pastabą, kad tokie atvejai nesikartotų. A.Gudausko teigimu, iš gydytojos V.Vengalienės paimtas paaiškinimas dėl E.Martinkienei teiktų paslaugų.

Pacientus erzina medikų bambėjimas

Kadangi vis dažniau pacientai iš gydytojų sulaukia priekaištų, kad juos reikia priimti, kai jų šeimos gydytojai atostogauja ar serga, pasiteiravome, ar už tokias apžiūras gydytojams mokama ir kiek. Gal kolegas pavaduojantys gydytojai tai turi daryti už dyką ir todėl dažnai garsiai piktinasi.

„Apmokėjimas už darbą ir už pacientų priėmimą, kai kitas gydytojas atostogauja ar serga, patvirtintas vyriausiojo gydytojo įsakymu „Apmokėjimas už darbą, priedų, priemokų ir pašalpų mokėjimo nuostatuose“. Ligonių kasos moka įstaigai už kiekvieną pacientą pagal amžių metinę sumą. Išskirto apmokėjimo pagal gydytojus nėra“, – atsakė A.Gudauskas.

Pakartotinai paprašius nurodyti pinigine išraiška apmokėjimą už paciento priėmimą gydytojui, kai paciento šeimos gydytojas atostogauja ar serga, Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas A.Gudauskas atsakė: „Už sergančio ar atostogaujančio darbuotojo pavadavimą, jei pavaduoja vienas gydytojas, mokama 20–50 proc. pavaduojamo darbuotojo darbo užmokesčio priedas (pagal esamą įstaigos finansinę situaciją).

Ilgalaikių atostogų metu (nėštumo ar vaiko auginimo atostogų metu) visiems gydytojams, kuriems bus registruojami atostogaujančio gydytojo pacientai, mokama 11 proc. atostogaujančio darbuotojo darbo užmokesčio priedas. Tokiais atvejais registruojamas vienodas skaičius pacientų eilės tvarka tuo laiku dirbantiems gydytojams.

Be to, kiekvienas gydytojas atlikdamas skatinamąsias paslaugas, dar papildomai gali gauti apmokėjimą. Konkrečios sumos neįmanoma nurodyti, nes ji kiekvieno gydytojo yra skirtinga.

P.S. Aptariamu atveju suma gali būti nuo 132 Eur per mėnesį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.