Šilutės medikai skelbia apie stebuklą – po žaibo smūgio vyras liko gyvas

Į Šilutės ligoninę patekęs vyras nustebino net ir medikus – į jį trenkė žaibas, tačiau jis liko gyvas.

 Šilutės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjas A.Markauskas teigė, kad po žaibo smūgio vyras didesnių problemų neturės.<br> lrytas.lt montažas.
 Šilutės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjas A.Markauskas teigė, kad po žaibo smūgio vyras didesnių problemų neturės.<br> lrytas.lt montažas.
 Šilutės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjas A.Markauskas teigė, kad po žaibo smūgio vyras didesnių problemų neturės.
 Šilutės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjas A.Markauskas teigė, kad po žaibo smūgio vyras didesnių problemų neturės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 7:55 PM

35 metų Lapalių kaimo gyventoją žaibo smūgis pakirto pačiame kieme. Manoma, kad tuo metu vyras darbavosi savo sodyboje, kurią supa miškas.

Žaibas kirto į beržą ir nubloškė vyrą kelis metrus. Be sąmonės nukritusį vyrą rado žmona.

„Kadangi nėra jokių nudegimų, elektros traumų požymių, galima teigti, kad jis buvo paveiktas smūginės bangos. Elektros poveikis – minimalus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Šilutės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjas Andrius Markauskas.

Antrasis gimtadienis

Vyriškis po žaibo smūgio gydomas Šilutės ligoninės, reanimaicjos skyriuje. Ligoninėje 35-erių vyras sąmonę atgavo, tačiau kalba sutrikusi iki šiol.

„Valdė tik dešinę ranką, bet neužilgo atgavo visas motorines funkcijas. Širdies ritmas nėra sutrikęs. Jo būklė – gerėjanti. Jis – sąmoningas. Skundžiasi nežymiais kojų jutimo sutrikimais, – pasakojo A.Markauskas. – Manome, kad šis gyvenimo įvykis jam didesnių pasekmių ateityje nesukels.“

Ligoninės medikai Lapalių kaimo gyventoją vadina laimės kūdikiu.

„Tą dieną turėtų atšvęsti. Tai galėtų būti jo antrasis gimtadienis. Kaip minėjo gydytojas, tokie atvejai – reti. Dar retesni atvejai – kurie baigiasi laimingai. Dažniausiai tokie atvejai baigiasi skaudžiai – mirtimi. Šį žmogų saugojo angelas sargas“, – sakė Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus.

Ekspertai nurodė didžiausią klaidą

Į vienkiemį tarp miškų greitosios pagalbos medikai skubėjo antradienio pavakarę. Visą dieną kaitinusią šilumą nuplovė lietus su žaibais. Vietiniai gyventojai sako, kad pastarąsias kelias dienas aplink Saugų seniūnijoje, šalia Šilutės esantį Lapalių kaimą, skrodžia žaibai.

„Normali vasara. Aplink buvo negražu – buvo. Žaibavo – žaibavo. Daugiau nieko ypatingo. Bet nėra malonu – pylė lyg iš kibiro, vėjas pakilo“, – kalbėjo Lapalių gyventojas Rimtautas.

Kitas kaimo gyventojas Andrius sakė: „Kai žaibuoja, patys bėgame į namus. Langai uždaryti ir sėdime. Būna žaibų. Didelių iškrovų nesu matęs, kad medžiai pleškėtų, bet pasirodo, kad trenkia.“

Civilinės saugos specialistai perspėja, kad didžiausia žmonių klaida – žaibuojant nuo griaustinio ir lietaus slėptis po medžiais.

„Žmonės daro, nes renkasi artimiausią medį. Tas artimiausias medis dar būna ir didžiausias. Žmogus iškart galvoja, kad po didžiausiu galės apsisaugoti nuo lietaus, bet užmiršta, jog atstumas tarp tavęs ir žaibo – sumažėja. Medžio aukštis sumažina atstumą. Kai medis gauna žaibo iškrovą, šalia esantys žmonės gali nukentėti, nes iškrova gali nutekėti“, – sakė Civilinės saugos skyriaus vedėjas Stanislovas Kučinskas.

Teigiama, kad kasmet nuo žaibų nukenčia po vieną, du žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.