Dėl piktnaudžiavimo traškučiais paauglė neteko tulžies pūslės

Tėvai savo vaikams linki tik geriausio, o norėdami palepinti nuperka mėgstamų saldumynų ar kitų skanėstų. Tačiau neretai tai baigiasi skaudžiomis pasekmėmis.

Traškučiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Traškučiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Septyniolikmetei dėl aštrių traškučių valgymo teko pašalinti tulžies pūslę.<br> Soc. tinklo „Instagram“ ir 123rf.com nuotr.
 Septyniolikmetei dėl aštrių traškučių valgymo teko pašalinti tulžies pūslę.<br> Soc. tinklo „Instagram“ ir 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 7:59 PM, atnaujinta Aug 2, 2018, 8:07 PM

Viena mama, gyvenanti Memfyje, Tenesyje, trokšdama pradžiuginti dukrą, nupirko aštrių bulvių traškučių.

Deja, po to, kai paauglė per savaitę suvalgė keturis traškučių pakelius, paaiškėjo skaudžios pasekmės – teko pašalinti tulžies pūslę.

Rene Craighead naujienų portalui „Daily Mail“ pranešė, kad jos 17 metų dukra, taip pat vardu Rene, pajautė labai stiprų pilvo skausmą.

Paauglės mama nustebo, kai gydytojai pasakė, kad virškinimo trakto problemos galimai kilo dėl aštrių užkandžių, kuriuos ji valgė.

R.Craighead nori įspėti ir kitus tėvus, kad jie stebėtų savo vaikus ir tai, ką jie valgo, kad išvengtų panašios situacijos.

Moteris pasakojo, kad kai ji vykdavo į parduotuvę, dukra visada prašydavo parnešti mėgstamiausių užkandžių – aštrių bulvių traškučių.

„Aš norėjau, kad ji būtų laiminga, todėl visada parnešdavau dukrai lauktuvių. Ji valgydavo juos dideliais pakeliais ir nešdavosi į mokyklą“, – apgailestaudama pasakojo Rene mama.

Kai mergina pradėjo skųstis pilvo skausmais, mama nedelsiant nuvežė ją į ligoninę. Gydytojai pranešė, kad Rene reikės atlikti operaciją – pašalinti tulžies pūslę. Jie pridūrė, kad veiksnys, kuris pakenkė paauglei, tikriausiai buvo aštrus maistas.

Simptomai pasireiškia skirtingai

Kada tulžies pūslėje kyla uždegimas, vieniems simptomai gali pasireikšti tik po metų, o kitiems – labai staigiai.

„Kai kuriems pacientams po aštraus ir riebaus maisto valgymo pasireiškia tokie nemalonūs simptomai kaip pilvo pūtimas ar skausmas, tačiau tai praeina po kelių valandų.

Jie nesikreipia į medikus, kol neatsiranda rimtų pasekmių, o kai jau būna per vėlu ir reikia pašalinti tulžies pūslę, matyti, kad pacientai sirgo lėtiniu uždegimu, tačiau delsė“, – perspėjo Niujorko Stony Brooko medicinos mokyklos gastroenterologijos skyriaus vedėjas gyd. Jonathanas Buscaglia.

Jo teigimu, šiuo metu nėra medicininių įrodymų, patvirtinančių, kad aštrus maistas sukelia daugelį ligų, pavyzdžiui, akmenų atsiradimą tulžies pūslėje, pankreatitą ąr žarnyno uždegimą.

„Aštriuose maisto produktuose yra daug sočiųjų riebalų, transriebalų ir natrio. Visa tai yra susiję su akmenų susidarymu tulžies pūslėje.

Be to, pastebėjau, kad labai daug vaikų turi problemų su šiuo organu, o kaltas gali būti tiek perdirbtų maisto produktų vartojimas, tiek nutukimas“, – pabrėžė gydytojas.

Specialistai nedraudžia mėgautis tokiu maistu, tačiau įspėja, kad vartoti jį reikėtų saikingai, bet asmenys, turintys problemų su virškinimo sistema bei rėmens graužimu, turėtų atsisakyti aštraus maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.