8 požymiai, rodantys, kad sutriko jūsų širdies veikla

Pagal pasigvelbiamų gyvybių skaičių, širdies ligos pirmauja visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje. Higienos instituto duomenimis, 2016 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, 56,2 proc., Lietuvos gyventojų.

 Higienos instituto duomenimis, 2016 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, 56,2 proc., Lietuvos gyventojų.<br> 123rf.com nuotr.
 Higienos instituto duomenimis, 2016 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, 56,2 proc., Lietuvos gyventojų.<br> 123rf.com nuotr.
 Higienos instituto duomenimis, 2016 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, 56,2 proc., Lietuvos gyventojų.<br> 123rf.com nuotr.
 Higienos instituto duomenimis, 2016 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, 56,2 proc., Lietuvos gyventojų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2018, 3:51 PM

Labai dažnai kūnas įspėja apie visus galimus organų funkcijos sutrikimus, ypatingai širdies. Jei pastebėjote požymius, bylojančius, jog organizme vyksta kažkas negero, nedelsdami kreipkitės į medikus pagalbos.

8 požymiai, rodantys, kad jūsų širdis nedirba tinkamai

1. Skausmas pereinantis į ranką

Kai širdies veikla sutrinka, daugelis vyrų jaučia skausmą kairėje rankoje, o moterims skausmas gali pasireikšti bet kurioje vienoje arba abiejose rankose. Be to, nemažai moterų prieš patirdamos širdies smūgį praneša apie neįprastą skausmą alkūnėje.

2. Kosulys, kuris nepraeina

Nuolatinis kosulys gali būti daugybės sveikatos problemų simptomas. Žinoma, viena iš jų yra širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimas, praneša internetinė svetainė „The Daily Net“.

Pavyzdžiui, ilgai trunkantis kosulys, kuris atsiranda kartu su rausvu ar kruvinu skysčiu, dažniausiai pasitaiko tarp žmonių, sergančių širdies nepakankamumu. Tai reiškia, kad širdis nebegeba pumpuoti įprasto kraujo kiekio.

3. Patinusios kojos, kulkšnys ir pėdos

Dėl širdies veiklos sutrikimo, kai kraujas blogai pumpuojamas per visą kūną, kraujagyslėse esantys skysčiai gali nutekėti į kitus aplinkinius audinius. Dėl gravitacijos skysčiai dažniausiai kaupiasi kojose, todėl jos gali patinti.

Pasak internetinės svetainės „Harvard Health“, mediciniškai tokia būklė vadinama periferine edema. Skysčių susikaupimas gali kilti ir dėl kepenų funkcijos sutrikimo, hipertenzijos, nėštumo ar kitų ligos problemų.

4. Pykinimas ir apetito stoka

Medikų teigimu, dažnai asmenys, sergantys širdies ligomis, skundžiasi apetito stoka bei pykinimu. Šių simptomų priežastis yra skysčių susikaupimas aplink kepenis ir žarnas, todėl sutrinka virškinimo procesas.

Kartu su šiais požymiais gali atsirasti ir skausmas pilvo srityje. Be to, nereguliarūs pilvo spazmai, kurie greitai praeina, dažnai yra įspėjamasis širdies smūgio simptomas.

5. Stiprus nerimas

Kelių tyrimų metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie ankstyvame amžiuje kenčia nuo nerimo, turi didesnę riziką susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis.

Nerimas didina kraujo spaudimą, o tai kelia grėsmę ne tik susirgti įvairiomis ligomis, bet ir menkina galimybę išgyventi patyrus miokardo infarktą.

6. Oda tampa neįprastai blyški arba įgyja mėlyna atspalvį

Pasak specialistų, šis požymis byloja, kad dėl širdies funkcijos nepakankamumo susilpnėjo kraujo tekėjimas. Išorinis dengiamasis audinys (epidermis) negaudamas pakankamai kraujo, praranda įprastą odos spalvą.

Žinoma, išblyškimas gali būti ir kitų sveikatos sutrikimų simptomas, pavyzdžiui, anemijos (mažakraujystės).

7. Odos bėrimas ir neįprasti spuogai

Alergijos ir klinikinės imunologijos žurnale paskelbti tyrimai rodo, kad asmenys, anksčiau turėję egzemą ar juostinę pūslelinę, patiria didesnę širdies ligų riziką.

Sergantiesiems egzema grėsmė, kad išsivystys aukštas kraujospūdis siekia maždaug 48 proc., o galimybė, kad pakils cholesterolio lygis kraujyje – 29 proc. Taip pat buvo nustatyta, kad juostinės pūslelinės pacientų rizika patirti širdies smūgį siekia net 59 proc.

8. Lėtinis arba staigus nuovargis

Reikia atkreipti dėmesį, kad vienas iš pagrindinių simptomų, įspėjančių apie gresiantį miokardo infarktą, yra nuovargis. Net 70 proc. moterų prieš patirdamos širdies smūgį teigia, kad jaučiasi pavargusios.

Aptarti simptomai nebūtinai yra būdingi visiems širdies ligų pacientams, tačiau pastebėjus šiuos požymius, patariama imtis atsargumo priemonių, kad laiku galėtumėte užkirsti kelią tiek kraujotakos sistemos sutrikimams, tiek kitoms ligoms.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.