Širdies sveikatą veikia ir miego trukmė: tyrimas parodė, kiek miegoti yra geriausia

Atlikta begalė tyrimų norint sužinoti, kiek valandų žmogus turi miegoti, kad jo organizmas puikiai funkcionuotų. Vis dėlto buvo padarytas dar vienas didžiulis tyrimas, kuriame dalyvavo 1 mln. suaugusiųjų, o dėmesys šį kartą buvo skiriamas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

 Labai daug žmonių miega mažiau negu 7 val., todėl kenčia jų sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
 Labai daug žmonių miega mažiau negu 7 val., todėl kenčia jų sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
 Labai daug žmonių miega mažiau negu 7 val., todėl kenčia jų sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
 Labai daug žmonių miega mažiau negu 7 val., todėl kenčia jų sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 6:57 PM

Labai daug žmonių miega mažiau negu 7 val., todėl kenčia jų sveikata, bet įdomu ir tai, kad tyrimo rezultatai įspėja ir dėl miego pertekliaus daromos žalos.

Tyrimo, kurio metu buvo išanalizuota 11 kitų bandymų, rezultatai parodė, kad mažiau kaip 6 valandų ar daugiau kaip 8 valandų miegas buvo susijęs su didesne vainikinių arterijų ligos ar smegenų infarkto rizika.

Tai pritaria ankstesniems įspėjimams, kad miego perteklius yra prastos sveikatos rodiklis, o miego stoka sukelia sveikatos sutrikimų pablogėjimą, rašoma internetinėje svetainėje sciencealert.com.

„Mūsų išvados rodo, kad tiek miego stoka, tiek jo perteklius kenkia širdžiai. Reikia atlikti daugiau tyrimų norint išsiaiškinti to priežastis, bet mes žinome, kad tai veikia biologinius procesus, tokius kaip gliukozės apykaita, kraujospūdis ir uždegimas, o visa tai daro įtaką širdies ir kraujagyslių ligoms“, – teigė tyrimo autorius Epameinondas Fountas.

Tyrimo metu daugiau kaip 1 mln. žmonių buvo suskirstyti į 3 grupes: pirma grupė miegojo trumpiau negu 6 val., antra grupė miegojo 6-8 val. ir kita grupė miegojo ilgiau negu 8 val.

Vidutiniškai per 9,3 metus buvo nustatyta, kad trumpiau miegoję asmenys patyrė 11 proc. didesnę vainikinių arterijų ligos arba insulto išsivystymo bei mirties riziką, o per daug miegojusių asmenų rizika išaugo net iki 33 proc.

Vainikinių arterijų liga sukelia nepakankamą kraujo tiekimą į širdies raumenį. Arterijose iš cholesterolio, kalcio ir kitų medžiagų kraujyje susidaro nuosėdos. Jos užkemša vainikines arterijas, padaro jas neelastingas ir taip trukdo kraujui tekėti.

Insultas – ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai.

Be to, tyrėjai rekomenduoja vengti alkoholio ir kofeino prieš miegą, reguliariai sportuoti ir atkreipti dėmesį į tai, ką valgote.

„Mes praleidžiame vieną trečdalį savo gyvenimo miegodami, tačiau apie šį biologinio poreikio įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai žinome per mažai“, – pabrėžė E.Fountas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.