Pėdų grybelis užklumpa netikėtai: didelių nemalonumų išvengsite pasinaudoję keliais patarimais

Medikai perspėja – užtenka basomis prabėgti ten, kur žingsniavo grybeliu užkrėstos pėdos, ir ši nemaloni problema taps ir jūsų nuosavybe. Rudenį, po vasaros nuodėmių, daugelis skuba atgal į sporto klubus, o čia grybelio rizika išlieka. 

Grybelis – nemaloni ir neestetiška liga.<br>123rf nuotr.
Grybelis – nemaloni ir neestetiška liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 3:19 PM

Tiesa, daugiausia rizikuoja tie, kurių imunitetas yra nusilpęs. Stiprų imunitetą turintys žmonės kur kas rečiau serga grybeliu. Bėda tik ta, kad imunitetas nusilpti gali nepastebimai, pakaks vien didesnio streso.

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad kone kas penktas Žemės gyventojas serga grybeliu. Deja, labai dažnai užsiimama savigyda, simptomai kenčiami, o liga platinama aplinkiniams.

Pasireiškia niežuliu

Daugelis mano, kad grybelio požymis tik geltoni, supleišėję nagai, tačiau kur kas dažniau grybelis pažeidžia tik odą, paprastai tai būna padų, tarpupirščių oda, tačiau kartais nukenčia ir kirkšnys, oda po krūtimis, pažastys ir t.t. Grybelinė odos liga gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje.

Paprastai pažeistą odą niežti, perši, ant vidinio pado skliauto atsiranda pūslelių, šerpetoja, šlapiuoja oda, ant pačios pėdos – nuospaudų pavidalo sukietėjimų, kartais atsiranda įtrūkių.

Slypi ten, kur nesitikėjote

Svarstote, kur iš tiesų dažniausiai galima pasigauti grybelį? Grybelis neretai vadinama atostogų ir sporto klubų problema. Taigi, takeliais aplink baseinus ar polsiavietėse ir sporto klubų dušuose bei saunose patariama žingsniuoti apsiavus. Taip pat ir viešbučių kambariuose, ypač po kiliminę dangą, kurią sunku dezinfekuoti.

Grybelio rizika kyla ir soliariume, todėl rekomenduojama mūvėti vienkartines kojinaites ar pasinaudoti dezinfektoriumi.

Pačios pavojingiausios grybelio veisimosi vietos vis dėlto yra pirtis ir baseinas. Čia su šlepetėmis negalima išsiskirti nė minutei.

Reikia nepamiršti, kad grybelis kur kas dažniau puola tuos, kuriuose kamuoja plokščiapėdystė, varikozė, endokrininės ligos, pirmiausia – diabetas. Jei ant pėdų yra nutrynimų, nuospaudų, žaizdelių, įtrūkių, vartai grybelinei infekcijai atviri.

Apsisaugoti paprasta

Pirtyse, baseine, sporto klubuose pageidautina apsidrausti naudojant antimikozinę priemonę. Tokių priemonių pasirinkimas itin didelis: geliai, kremai, dezodorantai, kojų barstalai.

Po vandens procedūrų sausai nušluostykite pėdas, kojų pirštus ir tarpupirščius, avėkite tik sausą avalynę ir kojines. Drėgna terpė idealiai tinka ant odos patekusioms sporoms daugintis.

Jei grybeliu jau esate sirgę, atsargumo priemones reikėtų padvigubinti.

Gydytis būtina

Jei išvengti grybelio nepavyko, nedelskite. Statistika byloja, jog daugiau kaip 30 procentų pacientų, kurie kreipėsi į gydytojus dėl onichomikozės (taip moksliškai vadinama ši grybelinė infekcija), žinojo apie savo ligą seniai, bet gydėsi savarankiškai. Galiausiai jų liga būna pasiekusi sunkią formą.

Jei grybelis pažeidė tik odą, paprastai pakanka gydymo kremu nuo grybelio, tačiau nustatinėti diagnozę patiems beprasmiška! Tikslią diagnozę pagal kojų nagų ir odos išvaizdą gali nustatyti tik gydytojas, atlikęs pažeistos odos ir nagų analizę, mat grybelis turi daug pavidalų.

Odos grybelinis pažeidimas, gydomas tinkamu kremu nuo grybelio, praeina po kelių dienų, todėl geriau nekentėti, nedelsti ir kreiptis į medikus laiku!

Netinkamas gydymas baigiasi liūdnai

Lietuviai garsėja potraukiu gydytis ligas įvairiais liaudiškais metodais, o negydomas ar netinkamai gydomas grybelis gresia baisesnėmis pasekmėmis. Jei grybelį gydysite neteisingai ir nepadarysite to iki galo, jis ir toliau alins organizmą iš vidaus, silpnins imunitetą, net sukels kitų ligų: astmos, gastrito, dermatito ar grybelinės alergijos atsiradimą ar paūmėjimą.

Jei ignoruosite ligą, iš pradžių kamuos tarpupirščių niežulys, vėliau grybeliu dažniausiai apsikrečia ir nagai. Dažniausia grybelinės infekcijos suvešėjimo vieta – didžiojo kojos piršto nagas. Iš pradžių jo šonai pagelsta, atsiranda nedidelių dėmelių, vėliau nagas gali net pradėti irti ir galiausiai visiškai sunykti.

Ilgai negydomas grybelis gali išplisti ir į kitas kūno vietas, pavyzdžiui, į rankas, kojas ar nugarą. Ant odos gali atsirasti įvairių įtrūkimų, kurie atveria laisvą kelią infekcijoms patekti į kraują, o žmonėms, kurių prasta kraujo cirkuliacija, šios infekcijos gali sukelti dar didesnes ligas. Negydoma grybelinė infekcija organizme gali sukelti egzemą, alergiją, dilgėlinę, nagų grybelį.

Ilgai negydyto nagų grybelio pasekmės gali jaustis visą gyvenimą. Ataugęs naujas nagas dažnai būna pakitusios formos, storesnis arba tamsesnis nei anksčiau.

Ankstyva diagnostika ir gydymas ligai neleis išplisti pasikartoti. Jei jau bus pažeisti ir nagai, vietinės priemonės gali nebūti tokios efektyvios, todėl gali tekti vartoti geriamųjų vaistų arba imtis gydomųjų lazerio procedūrų.

Esant odos pažeidimui, medikai skirs specialų kremą nuo grybelio. Jį reikės tepti ant švarios, sausos odos. Tepti ne tik pažeistą vietą, bet abejų pėdų padus, tarpupirščius.

Svarbi yra ir avalynės dezinfekcija bei kojinių keitimas. Tinkamai gydant grybelį sumažės ir tikimybė apkrėsti liga šeimos narius.

Parengta pagal gydytojos dermatovenerologės A. Kajutytės rekomendacijas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.