Apsisaugoti nuo mirtino širdies smūgio gali padėti paprastas ritualas prieš miegą

Naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad meditacinės muzikos klausymas prieš miegą gali apsaugoti nuo mirtino širdies smūgio, mat tokios melodijos prieš žmogui užsnūstant padidina širdies ritmo kintamumą.

 Meditacinės muzikos klausymas prieš miegą gali apsaugoti nuo širdies smūgio.<br> 123rf nuotr.
 Meditacinės muzikos klausymas prieš miegą gali apsaugoti nuo širdies smūgio.<br> 123rf nuotr.
 Meditacinės muzikos klausymas prieš miegą gali apsaugoti nuo širdies smūgio.<br> 123rf nuotr.
 Meditacinės muzikos klausymas prieš miegą gali apsaugoti nuo širdies smūgio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2018, 7:51 PM

Anot ankstesnių tyrimų, nedidelis širdies ritmo kintamumas net iki 45 proc. padidina žmogaus riziką nukentėti nuo širdies smūgio ar smegenų infarkto, todėl kartu padidėja ir mirties pavojus.

„Mokslas galbūt ne visada pritarė, bet indai jau kuris laikas tiki įvairių gydymo būdų galia. Švelni ir raminanti muzika yra nieko nekainuojanti ir nekenkianti terapija“, – teigė gydytojas Nareshas Senas iš Indijos.

Kaip tyrimas buvo atliktas?

Tyrėjai 149 asmenims, kurių vidutinis amžius siekė 26-erius metus, prieš einant miegoti tris naktis įjungdavo skirtingas melodijas.

Kai kurie dalyviai turėjo klausytis meditacinės muzikos, kiti asmenys klausėsi popmuzikos su pastoviu ritmu, o likusieji prieš miegą tiesiog sėdėdavo tyloje, praneša naujienų portalas „Daily Mail“.

Kiekvienoje sesijoje dalyvių širdies ritmas buvo matuojamas likus 5 minutėms iki tylos arba muzikos klausymo, 10 minučių proceso metu ir praėjus 5 minutėms po visko.

Be to, dėmesys buvo atkreiptas ir į nerimo lygį bei teigiamas emocijas.

Raminanti muzika mažina nerimą ir skatina laimės jausmą

Rezultatai parodė, kad tokia muzika padidina širdies ritmo kintamumą. Šis kintamumas sumažėja grojant popmuzikos kūriniams bei nesikeičia būnant tyloje.

Be to, meditacinė muzika mažina žmogaus nerimo lygį bei skatina pozityvumą. Deja, popmuzika ir tyla didina nerimą.

Nepaisant to, kad išvados yra teigiamos, gydytojas pabrėžė, kad muzika negali pakeisti vaistų ir pridūrė, jog tai tėra nedidelis tyrimas ir reikia atlikti daugiau mokslinių bandymų, kurie nustatytų muzikos daromą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai.

Rezultatai buvo pateikti Miuncheno Europos kardiologijos kongreso draugijai.

Daugiau meditacinės muzikos privalumų

Praėjusiais metais, rugpjūčio mėnesį, buvo atskleisti kito tyrimo duomenys, kurie nustatė, kad raminanti muzika teikia daug naudos žmogaus centrinei nervų sistemai, stiprina imunitetą ir padeda geriau sutelkti dėmesį.

Taip pat tai mažina nerimą, depresiją, skatina sąmoningumą, padeda padidinti tam tikrų baltymų ir hormonų kiekį organizme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.