4 širdies ligų rizikos veiksniai, kurių negalima ignoruoti

Pats cholesterolis ar riebalų vartojimas nesukelia širdies ligų, tačiau dėl jų arterijų sienelės gali užsikimšti, o būtent tai ir sukelia nemalonumų širdies sveikatai.

 Cukrus – tai blogis, kuris pažeidžia arterijas, sukelia nutukimą bei padidina kraujospūdį.<br> 123rf nuotr.
 Cukrus – tai blogis, kuris pažeidžia arterijas, sukelia nutukimą bei padidina kraujospūdį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 12:12 PM

„Rizikos veiksniai, tokie kaip hipertenzija, diabetas, infekcijos, rūkymas, gali pakenkti arterijų sienelėms. Kadangi organizmas stengiasi pataisyti šias pažeistas vietas, susidaro plokštelės.

Neteisinga manyti, kad plokštelės yra sudarytos iš riebalų ir cholesterolio. Jos yra mirusių raudonųjų kraujo kūnelių, baltųjų kraujo kūnelių, trombocitų, cholesterolio, begalės skirtingų organizmų, bakterijų ir virusų dariniai“, – pabrėžė Amerikos Šiaurės vakarų sveikatingumo centro medicinos direktorius Larry Kaskelis.

Jis tiki, kad pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys yra arterijų sienelėse kilęs uždegimas, o tokie uždegimai organizme neretai sukelia ir daugelį kitų lėtinių ligų, tokių kaip reumatoidinis artritas, Krono liga ar astma.

Kaip apsisaugoti?

Norint išvengti širdies ligų natūraliais būdais, reikia apsaugoti arterijų sieneles nuo plokštelių susidarymo. Todėl gydytojas L.Kaskelis internetinei svetainai dailyhealthpost.com pateikė trumpą pagrindinių širdies ligų veiksnių sąrašą.

1. Cukrus

Cukrus – tai blogis, kuris žudo įvairiausiais būdais. Jis pažeidžia arterijas, sukelia nutukimą, padidina kraujospūdį, prisideda prie dantenų ligų ir gali sukelti regėjimo sutrikimus ar net apakimą cukriniu diabetu sergantiems asmenims.

2. Stresas

Lėtinis stresas gali pabloginti sveikatos būklę ir prisidėti prie širdies ligų vystymosi. Esant stresui, padidėja kortizolio ir adrenalino hormono kiekis, o tai gali sukelti uždegimą, dėl kurio susergame įvairiomis ligomis.

3. Transriebalai

Teigiama, kad transriebalai, dar vadinami blogaisiais riebalais, yra pavojingi širdies sveikatai ir yra susiję su vėžiu. Jie randami perdirbtuose maisto produktuose, kad būtų pratęstas galiojimo laikas, todėl akivaizdu, kad tai nėra tinkamas produktas organizmui.

4. Baltymų ir sveikųjų riebalų stoka

Sveiki nesotieji riebalai, randami avokaduose, žuvyje ir riešutuose, taip pat sotieji riebalai, kurie yra svieste, kokosų aliejuje, ekologiškoje mėsoje, maitina kūną ir skatina ląstelių gamybą bei augimą.

Be to, baltymai ir riebalai labiau pasotina organizmą negu angliavandeniai. Valgydami mažiau angliavandenių, išvengiate rizikos, kad cukrus taps kūno riebalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.