Gydytoja įspėjo: jeigu vaikui pasireiškė šie požymiai, kreipkitės į medikus

Vaiko liga sujaukia šeimos gyvenimą, įneša daug streso ir sumašties. Su kokiais iššūkiais susirgus vaikui, susiduria šiuolaikiniai tėvai, patarimais dalinasi šeimos medicinos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė.

 Kai vaikas karščiuoja virš 38,5 laipsnių C nuolatos daugiau nei tris paras, reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytojus.<br> 123rf nuotr. 
 Kai vaikas karščiuoja virš 38,5 laipsnių C nuolatos daugiau nei tris paras, reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytojus.<br> 123rf nuotr. 
 Šeimos medicinos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė.<br> You&amp;Oil nuotr.
 Šeimos medicinos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė.<br> You&amp;Oil nuotr.
 Eteriniai aliejai gali būti tikri pagalbininkai gydant kai kurias vaikų ligas, jei pasirenkama tinkama koncentracija ir tinkamas vartojimo būdas.<br> You&amp;Oil nuotr.
 Eteriniai aliejai gali būti tikri pagalbininkai gydant kai kurias vaikų ligas, jei pasirenkama tinkama koncentracija ir tinkamas vartojimo būdas.<br> You&amp;Oil nuotr.
 Eteriniai aliejai gali būti tikri pagalbininkai gydant kai kurias vaikų ligas, jei pasirenkama tinkama koncentracija ir tinkamas vartojimo būdas.<br> You&amp;Oil nuotr.
 Eteriniai aliejai gali būti tikri pagalbininkai gydant kai kurias vaikų ligas, jei pasirenkama tinkama koncentracija ir tinkamas vartojimo būdas.<br> You&amp;Oil nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 3:35 PM

Slauga ar gydymas?

„Patebėjau, kad dauguma šiuolaikinių mamų nesijaučia galinčios kuo nors padėti sergančiam vaikui, greitai kreipiasi į gydytoją pagalbos. Tačiau kalbant apie infekcines ligas visada reikia pagalvoti apie tris dalykus: ligą sukeliančius mikrobus, jiems jautrų individą ir aplinką, kurioje jie atsiduria,“ – pasakoja gyd. E. Rudzikienė.

Daugelis tėvų pastebi, kad vaikai pradeda sirgti tik pradėję lankyti darželį. Tada kaltinami virusai ir bakterijos, kuriais vaikai tarpusavyje dalinasi. Vaiko imunitetas yra nebrandus, nes namuose daugiausia susidurdavo su naminiais mikrobais, o vaikų kolektyve tenka susidurti su svetimomis bakterijomis, kurios dažnai būna „patreniruotos“ antibiotikų ir mutavę taip, kad įgiję atsparumą įprastiniams vaistams.

Pasak gyd. Evelina Rudzikienės, kovoti su bakterijomis galima, bet labai sunku, o gal net nereikia. Galima dezinfekuoti viską iš eilės, naudoti daug antibiotikų, bet taip tik skatinamas bakterijų atsparumas ir jų mutavimas, sunkėja jų sukeliamos ligos. Žmogaus imunitetas vystosi kontaktuodamas su daugybe skirtingų bakterijų, virusų, baltymų. Manoma, kad viena iš alergijų plitimo priežasčių yra per didelė švara. Imunitetas nebeturi su kuo kovoti, todėl nusprendžia kovoti su nepavojingais baltymais, kaip žemės riešutai ar kiaušinis.

„Geriau reikėtų pagalvoti apie kitus šios lygties elementus – jautrų individą ir aplinką. Dažnai girdime apie imuniteto stiprinimą, ką labai gerai žino papildų pardavėjai, bet net imunologai negali tiksliai įvardinti, kas tas stiprus imunitetas yra. Paprastai pasakius, žmogus turi tam tikrą gebėjimą adaptuotis, bet kartais išorinės arba vidinės aplinkos dirgikliai būna tokie stiprūs, kad adaptacija išsenka ir tada žmogus suserga. Nerimas, įtampa, stresas, netinkamas maistas, socialinės problemos – silpnina mūsų imunitetą. Atsiskyrimas nuo mamos yra labai didelis stresas vaikui, dar pridėkime darželio vaikų kivirčus, netinkamą maistą, mamos nerimą – tereikia paprasto viruso ir vaikas suserga, – teigia specialistė.

Ką galima daryti namie?

Kaip mama ar tėtis gali padėti sergančiam vaikui? Gydytoja pataria prisiminti tokius paprastus dalykus kaip:

būti šalia – taip mažėja vaiko streso lygis, mažėja antikščių ir kortikotropinės ašies dirginimas; vaiką raminti – taip mažėja alfa simpatinės nervų sistemos aktyvumas, mažėja uždegimas; prisiglausti, glostyti – vaikui didėja oksitocino kiekis, gerėja adaptacija); duoti atsigerti – valosi toksinai, palaikomas cirkuliuojančio kraujo kieks, geriau veikia vaistai; duoti lengvo maisto. Skysta, neapkraunanti žarnyno dieta neeikvoja energijos virškinimui, o visa skirama kovai su liga, gerėja adaptacija, detoksikavimas. duoti gerti arbatų, užpilų; padaryti eterinių aliejų garų inhaliacijas, įtrinimus, kompresus. Paprasti dalykai gali būti labai svarbūs.

Kodėl verta rinktis natūralias priemones?

Dauguma įprastinių cheminių vaistų turi amžiaus apribojimą. Juos draudžiama naudoti iki metų, iki 3 metų, iki 12 metų. Anot E. Navardauskaitė-Rudzikienės, tokiais atvejais priimtina išeitis – natūralios priemonės kaip eteriniai aliejai.

„Įkvėpus eteriniai aliejai pasiekia smegenis per 22 sekundes. Patepus vietiškai- per 2 minutes bus kraujotakoje, per 20 minučių pasieks kiekvieną organizmo ląstelę. Oda turi riebalinį sluoksnį, todėl eteriniai aliejai gerai prasiskverbia į poodinį sluoksnį, į audinių skystį, limfą ir kraują. Su krauju išnešiojami po visą kūną, paveikia centrines funkcijas. Poveikis greitas, bet ilgalaikis“, – teigia šeimos gydytoja, taikanti endobiogenikos, integruotos fiziologijos, klinikinė fitoterapijos, gemoterapijos ir aromaterapijos principus.

Eteriniai aliejai gali būti tikri pagalbininkai, jei pasirenkama tinkama koncentracija ir tinkamas vartojimo būdas. Visada geriausia pradėti nuo saugiausio būdo ir mažiausios veikiančios koncentracijos. Lietuvių aromaterapinių preparatų gamintojos „You&Oil KIDS” linijoje galima rasti aliejų mišinius vaikų karščiavimui, peršalimui, kosuliui, slogai ir gerklės skausmui, imunitetui stiprinti, mikrobams naikinti, miegui gerinti ir nerimui malšinti.

„Labai svarbios ir saugumo priemonės: vaikams negalima eterinių aliejų vartoti į vidų, pavyzdžiui, gerti. Kūdikiams negalima eterinių aliejų naudoti į nosį ar prie nosies. Kūdikiams iki 3 mėnesių nerekomenduojama naudoti eterinių aliejų vietiškai, nes jų oda yra žymiai jautresnė, o šalinimo sistemos neveikia visu pajėgumu“, – eterinių aliejų naudojimo taisykles vardina gydytoja.

Kada kreiptis į gydymo įstaigą?

– Kai vaikas karščiuoja virš 38,5°C nuolatos daugiau nei tris paras;

– Kai yra antras temperatūros pakilimas – buvo kelių dienų karščiavimas, temperatūra nukrito, bet vėl pakilo aukšta;

– Kai yra temperatūra be akivaizdžių ligos simptomų – be slogos, kosulio ar pan;

– Kai kelis kartus kartojasi temperatūra be akivaizdžių simptomų, pati nukrenta, pagalvoti apie šlapimo takų uždegimą;

– Kai numušus temperatūrą bendra savijauta nepagerėja;

– Dažnas pulsas ir kvėpavimas:

>60 k/min naujagimiams,

>50 k/min vaikams iki 1 metų,

>40 k/ min 1-5 m.vaikams;

– Kai ligonis vangus ar dirglus, nesidomi plinka;

– Kvėpuojant girdisi pašalinis garsas;

– Negali ryti, pasteimas kaklo tinimas;

– Kvėpuojant juda nosies sparneliai, kaklo raumenys, vaikas dūsta – galima įtarti plaučių uždegimą;

– Įvertinti, ar negali būti kvėpavimo takų svetimkūnis;

– Pagalvoti apie antgerklio uždegimą neskiepytiems vaikams (iki 5metų);

– Skauda ausį ilgiau nei dvi paras, atsigulus būklė pablogėja, iš ausies bėga skystis – pagalvoti

aie pūlingą ausų uždegimą, galimą būgnelio trūkimą;

– Patinusi akiduobė – galimas etmoidalinis sinusitas;

– Neaiškus bėrimas odoje;

– Jei kūdikiai karščiuoja virš 38°C, reikia įvertinti sisteminės bakterinės infekcijos

riziką:

– Vangumas, dirglumas, nenoras žaisti, bendrauti,

– Nenoras, negalėjimas valgyti ir gerti,

– Blyškumas, oda melsva, su šaltu prakaitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.