Tirpstančios galūnės gali būti vienos rimtos ir nepagydomos ligos simptomas

Kojų ar rankų tirpimas gali būti nekaltas, trumpalaikis, tačiau jei jis kartojasi sistemingai ir atsiranda kitų požymių, reikėtų sunerimti, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, kojų tirpimas gali būti vienos rimtos ir nepagydomos ligos simptomas.

 Kojų ar rankų tirpimas gali būti nekaltas, trumpalaikis, tačiau jei jis kartojasi sistemingai ir atsiranda kitų požymių, reikėtų sunerimti.<br> 123rf nuotr. 
 Kojų ar rankų tirpimas gali būti nekaltas, trumpalaikis, tačiau jei jis kartojasi sistemingai ir atsiranda kitų požymių, reikėtų sunerimti.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2018, 6:02 PM

„Vieni tai lygina su badymu mažomis adatėlėmis, kiti – su skruzdžių bėgiojimu ant kūno. Kartais tai aplanko naktį arba nepatogiai sėdint. Kalbu apie kojų ar rankų tirpimą – parestezija, – sako gydytojas. – Galūnių tirpimas dažnai nieko nereiškia, gali būti nekaltas ir trumpalaikis. Pavyzdžiui, miegodami pakišate sulenktą ranką po galva ar per ilgai sėdite sukryžiavę kojas ir taip užspaudžiate nervus. Šis pojūtis greitai praeina pakeitus pozą. Dėl to nerimauti tikrai nereikia. Neretai tai reiškia, kad raumenys tiek sukietėję, kad spaudžia nervą. Bet ir tai nemirtina problema.“

Profesorius įspėja, kad galūnių tirpimas yra pavojingas tada, kai kartojasi sistemingai ar trunka ilgą laiką, ir dar atsiranda kitų simptomų: skausmas, niežulys, raumenų silpnumas.

Jis sako, kad sunerimti reikia, esant B1 vitamino trūkumui, kuris atsiranda dėl besaikio perdirbtų angliavandenių ir cukraus vartojimo: „Dažniausiai B1 vitamino trūksta žmonėms, kurie serga diabetu ar priklauso šios ligos rizikos grupei.“

Anot gydytojo, B1 trūkumo požymiai:

– padidėjęs nervingumas;

– pablogėjusi atmintis;

– minčių šuoliai;

– padidėjęs kraujospūdis;

– neramių kojų sindromas;

– košmarai.

Vitamino B1 trūkumo atveju vartokite daugiau sveikųjų riebalų ir laikykitės protarpinio badavimo. Puikus B1 šaltinis yra maistinės mielės

Kita problema, A. Unikausko teigimu, yra kalcio trūkumas, kurio požymiai yra:

– mėšlungis;

– silpni nagai;

– nuovargis;

– gerklų spazmai;

– prasta nuotaika;

– osteoporozė.

Kaip visada – geriausias būdas yra tinkamas maistas. Daugiausiai kalcio turi pienas, kefyras, jogurtas, sūris, taip pat nemažai jo yra lapinėse daržovėse, migdolų riešutuose. Vitaminų ir mineralų trūkumą visada geriau koreguoti maistu.

Cukrinis diabetas

„Nieko nenustebinsiu paminėjęs cukrinį diabetą. Esame įpratę įtarti cukrinį diabetą atsiradus troškuliui ir gausiam šlapinimuisi, silpnumui, odos pūliniams ir pan. Tačiau pats pirmasis juntamas diabeto simptomas gali būti kojų tirpimas,“– sako A. Unikauskas.

Diabetas – tai anksčiau ar vėliau užankančios arterijos, tarp jų ir tos, kurios maitina nervus. Ir jeigu tai įvyksta, nervai, esantys kojose ir rankose, pažeidžiami ir atsiranda tirpimo jausmas, paaiškina profesorius.

„Ligoniai sako, kad tai lyg kojinės ant kojų. Mes tai vadiname periferine neuropatija,– paaiškina gydytojas. – Blogai tai, kad laikui einant ji gali progresuoti, blogindama žmogaus gebėjimą judėti, o blogiausiu atveju gali baigtis neįgalumu. Labai svarbus faktas: diabetas yra pagrindinė periferinės neuropatijos priežastis – vienas trečdalis visų atvejų. Galūnių tirpimas ir kiti simptomai pirmiausia pasireiškia pėdose, vėliau kyla į kojas ir paveikia rankas. Pėdų tirpimas gali būti pirmasis diabeto simptomas.“

Jei galūnės tirpsta nuolat – pasitikrinkite cukraus kiekį kraujyje, pataria gydytojas.

Jis įspėja, kad gydytis patiems negalima ir priduria, kad įtarti prastos savijautos priežastis galima, o keisti gyvenimo būdą – būtina: „Neignoruokite tirpimo, ypač jei jis kartojasi sistemingai. Įvertinkite mūsų išvardytus simptomus ir nevenkite pasikonsultuoti su gydytoju.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.