Negalios ištikti naujam gyvenimui pakyla Palangos reabilitacijos ligoninėje

Insulto ištikti ir nelauktą negalią patyrę žmonės į aktyvų gyvenimą mokomi sugrįžti Palangos reabilitacijos ligoninėje, kuri yra didžiausias itin sunkias ligas gydantis reabilitacijos centras Lietuvoje.

 Palangos reabilitacijos ligoninėje pacientais rūpinasi kvalifikuotų specialistų komanda.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Palangos reabilitacijos ligoninėje pacientais rūpinasi kvalifikuotų specialistų komanda.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Gydytoja J.Daratienė prižiūri, ar ligonis taisyklingai atlieka pratimą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Gydytoja J.Daratienė prižiūri, ar ligonis taisyklingai atlieka pratimą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Profesine reabilitacija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Profesine reabilitacija.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Su ligoniais dirba ergoterapeutai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Su ligoniais dirba ergoterapeutai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-10-29 10:00

Insultą lemiantis ūmus galvos kraujotakos sutrikimas yra viena klastingiausių neurologinių ligų, ji žmogų ištinka visiškai netikėtai. Laiku nesuteikus pagalbos žmogų ištinka mirtis. Tai trečia pagal mirštamumą liga, todėl jos prevencijai ir gydymui skiriamas didžiulis dėmesys – spalio 29 diena paskelbta Pasauline insulto diena.

Insultą patyrę žmonės dažniausiai iš dalies paralyžiuojami ir tampa neįgalūs.

„Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų užduotis – kad negalios ištikti žmonės vėl taptų daugiau ar mažiau savarankiški ir galėtų sugrįžti į visavertį gyvenimą“, – teigė Palangos reabilitacijos ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Judita Daratienė.

Jau trečią dešimtmetį kurorte veikianti Palangos reabilitacijos ligoninė dabar yra didžiausias centras Lietuvoje, kuriame teikiamos trečiojo lygio reabilitacijos paslaugos sunkiausiems ligoniams. Tokiais ligoniais visos reabilitacijos laikotarpiu rūpinasi šioje gydymo įstaigoje suburta kvalifikuotų specialistų komanda.

Kasdien su tokiu ligoniu dirba kineziterapeutas. Taikant gydomąją mankštą atkuriama prarasta judėjimo funkcija. Tam šie specialistai pasitelkia įvairią aparatūrą ir naujausias technologijas.

Ligonio savarankiškumą ugdo ergoterapeutas. Specialiais pratimais jis lavina rankos judesius, be kurių neįmanoma savarankiškai nusiprausti, užsisegti sagų, susišukuoti, laikyti šaukštą ar šakutę.

Sutrikus ligonio kalbai logoterapeutas iš naujo moko tarti žodžius arba net atkuria rijimo funkciją. Reikalinga ir psichologo pagalba. Jis ligoniui suteikia daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir motyvuoja įveikti netikėtai patirtą negalią.

Reabilitacijos metu skiriamos procedūros vandenyje, kūno raumenų masažas, įvairios fizioterapinės procedūros. Ligoniai, kuriems valstybės skiriamo 54 dienų gydymo kurso efektyviai reabilitacijai nepakanka, turi galimybę ją tęsti savo lėšomis. Viena diena su visomis reabilitacijos procedūromis, specialistų užsiėmimais, apgyvendinimu ir maitinimu, nelygu ligonio fizinė būklė, kainuoja nuo 47 iki 87 eurų.

Gydytoja J.Daratienė atkreipė dėmesį į tai, kad grėsmingai jaunėja insultą patyrusių asmenų amžius.

„Prieš 20 metų insultą dažniausiai patirdavo 70–80 metų sulaukę žmonės, o dabar tokių ligonių amžiaus vidurkis siekia apie 60–70 metų. Neretai insultas ištinka net 18–20 metų jaunuolius“, – teigė reabilitologė. Anot jos, tai – nejudraus gyvenimo būdo, žalingų įpročių ir vis platesnio mobiliųjų technologijų naudojimo pasekmė.

Patyrusiems insultą ir anksčiau turėtas fizines galimybes praradusiems darbingo amžiaus pacientams ne mažiau svarbi ir kita šioje gydymo įstaigoje teikiama paslauga – profesinė reabilitacija.

„Baigę medicininę reabilitaciją darbingo amžiaus pacientai dažniausiai nebegali sugrįžti į buvusias savo pareigas ir jiems reikia persikvalifikuoti – išmokti dirbti ką nors kita pagal savo fizines galimybes. Ligoninė jau 25 metus įvairaus lygio negalią patyrusius asmenis moko siūti, gaminti juvelyrinius, medžio dirbinius, dirbti buhalteriais ar apskaitininkais. Profesinės reabilitacijos programą baigusiems dalyviams išduodamas kvalifikacijos pažymėjimas“, – pasakojo J.Daratienė.

Šią paslaugą apmoka valstybė, o profesinės reabilitacijos dalyvius atsiunčia Lietuvos užimtumo tarnyba.

Gerai savijautai

– Palangos reabilitacijos ligoninėje atgauti jėgas ir pailsėti galima ir be gydytojo siuntimo. Tokiems asmenims siūloma pasinaudoti sveikatingumo programa.

– Atvykusius į reabilitacijos centrą jus apžiūrės fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas ir, įvertinęs jūsų sveikatos būklę, skirs gydomąsias ir atpalaiduojančias procedūras.

– Būsite apgyvendinti liukso klasės kambaryje, jums bus pasiūlytas švediškas pusryčių stalas, o pietus ir vakarienę bus galima užsisakyti iš keleto patiekalų.

– Pailsėti į Palangos reabilitacijos ligoninę labiau apsimoka atvykti dviejų asmenų šeimai. Apsigyvenus viename kambaryje abiem asmenims nuo rugsėjo iki birželio pabaigos paslaugos kainuos 99 eurus, liepą ir rugpjūtį – 109 eurus per dieną.

– Kambarį užėmusiam vienam asmeniui šaltuoju metų laiku paslaugų kaina dienai – 69 eurai, o vasarą – 76 eurai.

Ilgametė patirtis ir profesionalumas

– Palangos reabilitacijos ligoninė įkurta 1991 m. Kasmet čia gydoma apie 4000 pacientų, atvykstančių į reabilitaciją iš įvairių Lietuvos ligoninių bei užsienio šalių – Švedijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Rusijos.

– Reabilitacijos ir sveikatingumo paslaugoms skirta 300 vietų. Teikiamos stacionarios ir ambulatorinės reabilitacijos paslaugos suaugusiesiems.

– Ligoninėje yra neurologijos, bendrosios reabilitacijos, fizinės medicinos ir reabilitacijos, profesinės reabilitacijos skyriai.

– Bendrosios reabilitacijos skyriuje gydomi pacientai, patyrę politraumas, kaulų lūžius, raumenų ir sausgyslių pažeidimus, po sąnarių keitimo operacijų, po kojų amputacijos. Tam skirtos 125 lovos.

– Neurologinei reabilitacijai skirtos 95 lovos. Čia gydomi pacientai po įvairių neurologinių susirgimų, galvos ir nugaros smegenų traumų, insulto, disko išvaržų, sergantys išsėtine skleroze, Parkinsono liga.

– Kiekvienam pacientui sudaromas individualus gydymo planas, atsižvelgiant į jo būklę ir keliamus reabilitacijos tikslus. Ligoninėje dirba reabilitacijos specialistų komanda: fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, bendrosios praktikos slaugytoja, kineziterapeutas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas, psichologas, logoterapeutas, slaugytoja, kiti specialistai.

– Dėl sukauptos patirties, aukšto darbuotojų profesionalumo ligoninė tapo reabilitacijos specialistų kvalifikacijos kėlimo, gydytojų rezidentų, įvairių Lietuvos ir užsienio universitetų bei kolegijų studentų praktikos baze.

– Ligoninėje naudojamasi kokybės vadybos principais – orientavimusi į pacientą, faktais pagrįstų sprendimų priėmimu, nuolatiniu paslaugų gerinimu, abipusiu ryšiu su kitomis gydymo įstaigomis, tarptautinių ryšių plėtimu. Nuolat plėtojama ligoninės materialinė bazė, kasmet įsigyjama nauja medicininė įranga, įdiegiamos naujausios reabilitacijos technologijos. Įgyvendinami pokyčiai, užtikrinantys pacientų bei personalo saugumą. Profesionalus ir patyręs personalas siekia aukštos paslaugų kokybės ir kuria puikią nuotaiką.

Išsamesnė informacija

telefonu+370 460 41 294,

elektroniniu paštu:palanga@prl.lt arba

svetainėje: www.prl.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.