Keletas puodelių kavos per dieną gali jus išgelbėti nuo dviejų sunkių ligų

Jeigu gersite per daug kavos, gali padidėti nerimas ir atsirasti skrandžio skausmai, bet yra daugybė tyrimų, įrodančių, kad keli kavos puodeliai visgi turi nemažai naudos sveikatai.

 Mokslininkai nustatė ryšį tarp kavos mėgėjų ir sunkių ligų.<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai nustatė ryšį tarp kavos mėgėjų ir sunkių ligų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 7:11 AM

Bandymo, kuris publikuotas „Frontiers in Neuroscience“, tyrėjai nustatė ryšį tarp kavos mėgėjų ir sunkių ligų. Jie atskleidė, kaip kava gali apsaugoti žmones nuo Alzheimerio ir Parkinsono ligos. 

„Panašu, kad kavos vartojimas yra susihęs su sumažėjusia Alzheimerio ir Parkinsono ligos išsivystymo rizika. Tačiau mes norėjome ištirti, kodėl taip yra, kokie junginiai yra susiję ir kaip jie gali paveikti su amžiumi susijusį kognityvinės funkcijos nykimą“, – paaiškino Kanados „Krembil Brain Institute“ direktorius.

Mokslininkai tikina, kad rasta įrodymų, jog tam tikros kavos rūšys slopina baltymų transformaciją, rašo iflscience.com.

Alzheimerio liga, Parkinsono liga ir daugybė kitų sutrikimų yra vadinami baltymų struktūrą pakeičiančiomis ligomis arba proteopatijomis, sukeliančiomis neįprastą beta amiloido baltymo struktūros pakitimą.

Naujasis tyrimas parodo, kaip junginių grupė, geriau žinoma kaip fenilindanai, atsirandantys kavos pupelių skrudinimo metu, iš tiesų sustabdo 2 baltymų fragmentus, vadinamus beta amiloudu ir Tau, nuo sulipimo ir struktūros pakitimo.

Kadangi labiau paskrudinus kavą išsiskiria didesnis fenilindanų kiekis, tyrėjai teigia, kad juoda skrudinta kava yra gerokai naudingesnė. Be to, tiek juoda skrudinta kava be kofeino, tiek su juo turi tokį patį poveikį, todėl kofeinas tam įtakos neturi.

„Tai pirmas kartas, kai kas nors ištyrė, kaip fenilindanai sąveikauja su baltymais, atsakingais už Alzheimerio ir Parkinsono ligą. Kitas svarbus žingsnis būtų ištirti, kuo šie junginiai yra naudingi ir ar jie gali patekti į kraują, ar kirsti kraujo-smegenų barjerą“, – sakė tyrimo autorius, dr. Rossas Mancinis.

Tai neabejotinai įtikinantis dalykas, ypatingai kai yra ir kitų tyrimų, nustačiusių sąryšį tarp kavos ir sumažėjusios Parkinsono bei Alzheimerio ligos rizikos. Tačiau mokslininkai prašo kol kas neskubėti kavos vadinti stebuklingu vaistu, nes reikia atlikti ir daugiau bandymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.