Dėl šios fiziškai ir psichologiškai skaudžios ligos žmonės pasijunta atstumti net namuose

Žvynelinė gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę ypač dėl to, kad sergantys žmonės viešumoje susiduria su nemaloniu dėmesiu, nepatogumų gali sukelti net vizitas pas kirpėją, portalui LRT.lt sako gydytoja rezidentė Lina Kuliešytė.

Didžioji dauguma pacientų vienu ar kitu gyvenimo etapu yra patyrę psoriazės suformuotą stigmą.<br> 123rf  nuotr. 
Didžioji dauguma pacientų vienu ar kitu gyvenimo etapu yra patyrę psoriazės suformuotą stigmą.<br> 123rf  nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Jasiūnienė, LRT.lt

Dec 10, 2018, 3:22 PM

„Dėl šių priežasčių pacientai ima gėdytis savo kūno, nepasitiki savimi, liga gali trukdyti mėgautis iki tol įprasta veikla, apriboti laisvalaikį, keliones. Pastebėta, jog tarp sergančiųjų psoriaze depresijos ir nerimo sutrikimų daug daugiau“, – priduria Odos akademijos lektorė.

Viso organizmo liga

„Psoriazė, geriau žinoma kaip žvynelinė, tikrai nėra reta liga: skaičiuojama, kad pasaulyje ja serga apie 2 proc. visos populiacijos (125 mln. gyv.), o Lietuvoje šis skaičius yra dvigubai didesnis – paplitimas siekia beveik 4 proc. Psoriazei būdingi bėrimai pirmą kartą gali atsirasti bet kuriame gyvenimo laikotarpyje: liga gali būti diagnozuota kūdikiams ar vaikams, taip pat vyresnio amžiaus žmonėms“, – sako Odos akademijos lektorė gydytoja rezidentė L. Kuliešytė

Tačiau, priduria ji, išskiriami du dažniausi ligos pasireiškimo pikai: tarp 20–30 ir 50–60 gyvenimo metų. Be to, ligos eiga dažniausiai būna banguojanti – būdingi įvairaus stiprumo paūmėjimai, kuriuos keičia remisijos. Moterys ir vyrai serga panašiu santykiu.

„Psoriazė yra lėtinė autoimuninė daugiaveiksmė liga, kuri atsiranda dėl sutrikusio imuninio atsako, kai dėl įvairių priežasčių imuninė sistema klaidingai suaktyvinama. Atsiradusi uždegiminė kaskada paveikia sveikas organizmo ląsteles (tiksliau – odos paviršiuje esančius keratinocitus) ir skatina jas daugintis“, – aiškina L. Kuliešytė.

Jos žodžiais, nors pagrindiniai ligos požymiai pasireiškia odoje, šiuo metu žvynelinė laikoma sistemine organizmo liga: „Tai reiškia, kad lėtinis uždegimas apima ne tik odą ar nagus, bet visą žmogaus organizmą. Ilgainiui gali atsirasti įvairaus laipsnio sąnarių pakitimų, padidėja kardiovaskulinių ligų, akių uždegimų, cukrinio diabeto ar kitų sveikatos sutrikimų išsivystymo rizika.“

Kai pacientas klausia „kodėl aš?“

L. Kuliešytė aiškina, kad psoriazės atsiradimas siejamas su genetiniais veiksniais ir nenormaliu imuniniu atsaku. „Tyrimų duomenimis, net tarp 35–90 proc. psoriaze sergančių žmonių artimųjų yra ir daugiau ligos atvejų, o rizika susirgti vaikams, jei vienas iš tėvų serga, yra apie 14 proc. Tačiau, net jei ir yra polinkis į psoriazę, liga pasireiškia ne visuomet“, – priduria medikė.

Jos teigimu, labai svarbų vaidmenį atlieka tam tikri aplinkos veiksniai bei mūsų pačių mintys, emocijos, požiūris į save ir santykis su savo kūnu: „Jei asmuo nuolat patiria nervinę įtampą, stresą, negatyvias emocijas, pervargsta fiziškai ar sunkiai dirba naktimis, taip jis gali išprovokuoti pirmuosius ligos požymius ar paūminti seniai nurimusią liga.

Dažnai pastebimas užburtas ratas – pacientas nerimauja dėl atsiradusios ligos, todėl ji sunkėja, o tai lemia dar didesnius išgyvenimus bei stresą.“

Todėl, pabrėžia L. Kuliešytė, labai svarbu nelikti vienam ir neužsidaryti su savo mintimis bei emocijomis – pasikalbėkite su gydytoju, dažnai jis galės jums rekomenduoti papildomas terapijas, išsakykite savo baimes ir jausmus artimiesiems bei draugams.

Taip pat, priduria gydytoja, pasijausti geriau gali padėti įvairios organizacijos, vienijančios psoriaze sergančius žmones, psichoterapija, meditacija ar kiti širdžiai artimi atsipalaidavimo būdai. „Susidraugauti su šia liga nėra paprasta, tačiau iš lėto ir pamažu įmanoma“, – tikina L. Kuliešytė.

Žinoma, neslepia Odos akademijos lektorė, žvynelinės atsiradimą ar paūmėjimą gali išprovokuoti ir kiti veiksniai: ūminės ar lėtinės infekcijos, pvz., gerklės uždegimas, žalingi įpročiai (gausus alkoholio vartojimas ir rūkymas), antsvoris ir nutukimas, odos vientisumo pažeidimai, netinkama odos priežiūra ir netgi kai kurie vaistai. Psoriazės eigai įtaką daro ir sezoniškumas: pastebėta, kad ligos simptomai pablogėja šaltuoju metų laikotarpiu.

Skaudi ir fiziškai, ir psichologiškai

„Kalbant apie psoriazės poveikį įvairioms organų sistemos, labai svarbu nepamiršti jos įtakos asmens psichikos sveikatai. Žvynelinės diagnozė gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę ir kasdieninę veiklą“, – sako L. Kuliešytė.

Tyrimų duomenimis, kalba ji, didžioji dauguma pacientų vienu ar kitu gyvenimo etapu yra patyrę psoriazės suformuotą stigmą: viešumoje pacientai susiduria su žvilgsniais, kitu nemaloniu dėmesiu bėrimams, nepatogumų gali sukelti net vizitas pas kirpėją.

„Dėl šių priežasčių pacientai ima gėdytis savo kūno, nepasitiki savimi, liga gali trukdyti mėgautis iki tol įprasta veikla, apriboti laisvalaikį, keliones. Pastebėta, jog tarp sergančiųjų psoriaze depresijos ir nerimo sutrikimų daug daugiau, palyginti su bendra populiacija“, – neslepia gydytoja.

Jos žodžiais, ypač skaudi patirtis, kai su atstumtimi dėl odos bėrimų susiduriama ne tik viešose vietose, pavyzdžiui, baseine, sporto klube ar paplūdimyje, bet ir artimoje aplinkoje, tarkim, šeimos nariui ar seksualiniam partneriui pradėjus vengti fizinio kontakto.

„Labai svarbu žinoti, kad žvynelinė nėra užkrečiama liga. Būdami sergančio žmogaus draugijoje, spausdami jam ranką, apsikabindami, naudodamiesi bendrais daiktais, net ir lytinių santykių metu užsikrėsti šia liga negalite. O jei patys susirgote žvyneline, nebijokite – nei draugams, nei vaikams, nei kitiems artimiesiems šios ligos kontakto metu neperduosite“, – pabrėžia L. Kuliešytė.

Daug veidų turinti liga

„Netiesa, kad žvynelinė visiems pasireiškia vienodai – ši liga turi daug veidų. 80–90 proc. žmonių nustatoma paprastoji plokštelinė forma: atsiranda rausvų, šiek tiek iškilusių virš odos, aiškių ribų plokštelių, o jos padengtos stambiomis, balkšvai sidabrinėmis pleiskanomis.

Šiek tiek rečiau nustatomos ir kitos žvynelinės išraiškos. Esant lašelinei formai, atsiranda smulkių, į lašelius panašių odos bėrimų. Retesnės yra pustulinė ir eritroderminė formos. Bėrimai gali išplisti po visą kūną, bet kartais pažeidžiamos tik tam tikros sritys, pvz., delnų ir padų arba kūno linkiuose esanti (raukšlių) oda“, – aiškina L. Kuliešytė.

Būtina žinoti, pabrėžia ji, kad psoriazei būdingas Kiobnerio fenomenas. Tai reiškia, kad bėrimai formuojasi fizinio ar mechaninio dirgiklio pažeistose kūno vietose: operacinių pjūvių, nubrozdinimų vietose ar stipriai nudegus saulėje.

„Kad susiformuotų bėrimai, kartais pakanka net nedidelio odos dirginimo, tokio kaip dažna trintis, pvz., remiantis alkūnėmis į stalą. Šią psoriazės savybę derėtų visuomet atsiminti prieš darantis tatuiruotes, veriantis auskarus, nešiojant aptemptus, veržiančius drabužius“, – primena L. Kuliešytė.

Sergant psoriaze, kalba medikė, rankų ar kojų nagai pažeidžiami apie 10–55 proc. pacientų: „Dažniausias požymis – nedidelės duobutės nago plokštelėje, kuris dar vadinamas antpirščio simptomu. Nago plokštelė gali sustorėti, patamsėti, imti trupėti, kartais atsiranda gelsvų dėmelių, vadinamų aliejaus dėmėmis.“

Dar vienas būdingas požymis, vardija gydytoja, yra onicholizė – tada nago plokštelės tolimasis kraštas atsiskiria nuo guolio.

„Siekiant išvengti nagų pažeidimo progresavimo, labai svarbi kruopšti kasdieninė priežiūra: po kiekvieno rankų plovimo nagus reikėtų nusausinti ir tepti emolientais, dirbant su cheminėmis medžiagomis – dėvėti pirštines. Rekomenduojama nagus kirpti trumpai ir neatstūminėti kutikulės – taip sumažinamas pavojus nagą traumuoti“, – pataria L. Kuliešytė.

Gydymas reikalauja kantrybės

„Svarbu žinoti, kad žvynelinės gydymas yra ilgalaikis, dažnai kompleksinis ir neretai tenka išbandyti keletą gydymo būdų ar jų derinių, kol sulaukiama norimo rezultato“, – neslepia L. Kuliešytė.

Žinoma, pabrėžia ji, be galo svarbi psoriazės gydymo dalis yra tinkama odos priežiūra. „Mažiausiai vieną kartą per dieną rekomenduojama visą kūno odą tepti emolientais. Tai – hipoalerginės priemonės, kuriose nėra dažiklių, kvapiklių ar kitų dirginančių medžiagų. Daugumos jų pagrindas – įvairūs aliejai, kurie atkuria pažeistą odos barjerą bei sulaiko drėgmę, todėl drėkina ir suminkština odą, taip pat pagerina vietiškai veikiančių vaistų prasiskverbimą į gilesnius odos sluoksnius“, – aiškina gydytoja.

Kiekvienam ligoniui būtina ir dar viena kūno odos priežiūros priemonė – keratolitikai, priduria L. Kuliešytė. Tai preparatai, kuriuose yra medžiagų, tirpdančių negyvas suragėjusias odos ląsteles (tokių kaip šlapalas, salicilo rūgštis).

„Itin rekomenduojami esant pleiskanojantiems bėrimams, nes sumažina psoriatinių plokštelių suragėjimą, nuvalo žvyną, be to, slopina niežėjimą. Jei vargina bėrimai plaukuotoje galvos dalyje, galima naudoti ir specialiai psoriazei skirtus šampūnus. Svarbu tai, kad ligai sukontroliuoti nebūtinai visuomet reikia vaistų – kartais pakanka ir nemedikamentinių priemonių“, – kalba medikė.

Mitybos įtaka

„Dažnai sergantiems žvyneline kyla daug klausimų dėl mitybos: ko reikėtų atsisakyti ir ką vertėtų įtraukti į savo racioną? Ir nors nuolatos atliekami įvairiausi tyrimai, vis dar nėra įrodyta, kad konkretūs produktai daro tiesioginę įtaką“, – neslepia L. Kuliešytė.

Visgi, sako ji, buvo pastebėta, kad teigiamai subalansuota ir sveika mityba teigiamai veikia psoriazės eigą, tad galima išbandyti Viduržemio jūros dietą, į savo mitybą reikėtų įtraukti daugiau šviežių daržovių, vaisių, produktų su omega-3 riebalų rūgštimis.

„Nerekomenduojama vartoti maisto, turinčio aukštą glikeminį indeksą, vertėtų riboti ar visiškai atsisakyti alkoholio. Svarbu palaikyti optimalų kūno masės indeksą, nes antsvoris ir nutukimas gali sunkinti psoriazės eigą“, – pataria L. Kuliešytė.

Odos akademija – VUL Santaros klinikų gydytojų dermatovenerologų ir šios specialybės rezidentų organizuojamas visuomenei skirtas nemokamas švietėjiškas projektas apie odos ligas bei jų prevenciją. Odos akademijoje rengiami specialistų paruošti kursai apie aknę, rozaciją, atopinį dermatitą bei psoriazę, nuolat pristatomos naujos temos. Susitikimų dalyviams tai puikus būdas sutikti bendraminčių, pasidalinti savo patirtimi su likimo draugais ar tiesiog padiskutuoti su gydytojais. Odos akademijoje vedamos paskaitos yra ne tik apie ligas, tačiau ir apie patį odos puoselėjimą: aptariama nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų bei naujagimių odos priežiūra, šiltuoju metų laiku organizuojamos paskaitos apie odos priežiūrą vasaros sezonu, na, o prasidėjus rudeniui – apie odos priežiūros subtilybes šaltuoju sezonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.