Medikas perspėjo apie artėjančius nemalonumus: per šventes privalote nepamiršti vieno dalyko

Priklausomai nuo plintančio viruso užkrečiamumo ir epidemijos masto, tikimybė susirgti gripu kiekvieną žiemą svyruoja nuo 5 iki 20 procentų. Gripas ypač pavojingas pagyvenusiems žmonėms ir vaikams. Nors gripo epidemija dar neprasidėjo infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis perspėja itin atsargiems būti per šventes

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 12:25 PM, atnaujinta Dec 16, 2018, 12:31 PM

Po švenčių – nemalonumai

Prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis pasakojo, kad kol kas dar Vakarų Europoje epidemiologiniu atžvilgiu nėra pasiekto didelio gripo paplitimo. Tačiau laukti liko nedaug.

„Truputėlį ankstoka. Gripo epidemijos paprastai pradedamos skelbti apie sausio mėnesį. Prie to šiek tiek prisidės ir šventės.

Keli gripo atvejai, kai asmenys paguldyti ligoninėn, užfiksuoti, tačiau epidemija dar tikrai neskelbiama. Per šventes žmonės nevengia pakeliauti, o ir čia vietoje neišvengiame permainingų orų, drėgmės. Gripo įsismarkavimas fiksuojamas sausio mėnesį ir užsitęsia kartais net iki kovo mėnesio.

Daugiau šiuo metu paplitę virusiniai katarai. Ir jie būna aktualesni jaunesniems asmenims. Vyrauja su A gripo potipiai, vyresnieji turime antikūnų, o tie kurie niekada nesirgo ir nesiskiepijo, yra jautresni“, – pasakojo profesorius.

Jis perspėjo, kad per šventes reikėtų būti atsargesniems. O paklaustas apie vakciną nuo gripo, teigė, kad yra, kaip yra – keturvalentės vakcinos nebėra. Tačiau ir trivalentė gali būti naudinga.

„Keturvalentės vakcinos nebėra. Vakcinos gamintojai ją gamina pagal užsakymą, tad nieko keista, ko neužsakei, to ir negausi. Trivalentė vakcina egzistuoja, poveikį turi ir tai geriau nei nieko. Jaunesniesiems, niekada nesiskiepijusiems, ji tikrai naudinga“, – teigė profesorius.

Nuo gripo bakterijų apsaugos kaukė

Egzistuoja daugybė gripo viruso padermių. Dėl nuolatinių mutacijų šie virusai lengvai plinta, o nuo jų apsisaugoti tampa vis sunkiau: net jei imuninė sistema turi su gripu kovojančių antikūnų, ji gali neatpažinti naujos viruso padermės.

Vienas iš veiksmingiausių apsisaugojimo nuo gripo būdų yra skiepai. Tyrimų duomenimis, pasiskiepijusiems gripo komplikacijų tikimybė sumažėja 27 proc., o mirties – net 48 proc.. Kaip bebūtų, net geriausiu atveju skiepai nesuteikia visiško imuniteto virusui, o apsaugo nuo 70-90 proc. gripo bakterijų.

Šiemet dauguma gydymo įstaigų keturvalentės vakcinos nebeturi. Nespėjusiems pasiskiepyti ar apskritai neketinantiems to daryti, patariama naudoti alternatyvią apsaugą nuo gripo bakterijų – apsauginę kaukę. Ją sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja dėvėti ir sveikiesiems, ir gripo virusu jau apsikrėtusiems. Pastariesiems, net ir dėvint kaukę, nuo kitų žmonių reikėtų stengtis laikytis bent vieno metro atstumu.

Norint apsisaugoti nuo gripo, rekomenduojama:

– Reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus.

– Kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną – geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis, galima užsidengti skepetaite, sulenkta alkūne.

– Panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti tam skirtose vietose.

– Stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis.

– Vengti masinių renginių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose. Jei to išvengti neįmanoma – dėvėti apsauginę kaukę.

– Susitikus su kitais asmenimis, vengti prie jų liestis (apkabinti, bučiuoti, spausti ranką).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.