Požymiai, kad organizmui trūksta svarbaus mineralo – ignoruoti jų negalima

Žmogaus organizmo veikla priklauso nuo daugelio maistinių medžiagų, bet joms skiriame per mažai dėmesio. Dėl organizmui reikalingų medžiagų trūkumo gali kilti rimtos bėdos – išsivystyti tam tikri sveikatos sutrikimai.

 Kalis, kurio gausu bananuose, yra reikalingas širdies veiklai.<br> 123rf nuotr.
 Kalis, kurio gausu bananuose, yra reikalingas širdies veiklai.<br> 123rf nuotr.
 Kalis, kurio gausu bananuose, yra reikalingas širdies veiklai.<br> 123rf nuotr.
 Kalis, kurio gausu bananuose, yra reikalingas širdies veiklai.<br> 123rf nuotr.
 Dėl kalio trūkumo gali atsirasti dilgčiojimo ir tirpimo pojūtis rankose.<br> 123rf nuotr.
 Dėl kalio trūkumo gali atsirasti dilgčiojimo ir tirpimo pojūtis rankose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 4:16 PM

Dažnai nesusimąstome, kad nuovargis gali įspėti apie svarbios medžiagos trūkumą. Taigi, jeigu nuolat jaučiate silpnumą, nuovargį, pastebėjote patinimą kulkšnių srityje, gali būti, kad jums trūksta kalio.

Kalis yra elektrolitas ir mineralas, kuris padeda mūsų kūno veiklai, pavyzdžiui, raumenų susitraukimui arba judėjimo procesui. Mūsų ląstelėse slypi dideli kalio kiekiai ir menkiausias pakitimas šio mineralo kiekyje gali sutrikdyti raumenų, nervų ir širdies veiklą. Dėl to kūnas įvairiausiais būdais bando jus įspėti, kad organizmui pritrūko kalio.

Pradžioje požymiai gali būti sunkiai pastebimi, bet nieko nedarant dėl šio sutrikimo, gali pasireikšti ir siaubingi požymiai, kenkiantys raumenims, širdžiai, inkstams, nervams ar virškinamajam traktui. Silpnumas, nuovargis ar mėšlungis gali tapti toks stiprus, kad jausmas prilygsta paralyžiui.

Kiti požymiai:

- nereguliarus širdies ritmas;

- dilgčiojimo arba tirpimo pojūtis;

- pykinimas arba vėmimas;

- pilvo pūtimas ir skausmas;

- vidurių užkietėjimas;

- alpimas, atsiradęs dėl žemo kraujo spaudimo;

- keistas elgesys ir fiziologiniai pokyčiai (depresija, psichozė, kliedėjimas, sumišimas arba haliucinacijos);

- patinimas veido, kojų, kulkšnių ir pilvo srityje.

Šie simptomai gali būti susiję ir su kitomis sveikatos problemomis, todėl pasirodžius panašiems požymiams, derėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Kalio trūkumo priežastys

Viena iš pagrindinių kalio trūkumo priežasčių yra sveikos mitybos nebuvimas. Kita priežastis gali būti viduriavimas, skysčių trūkumas ir stiprus prakaitavimas, tai prisideda prie šio mineralo kiekio organizme sumažėjimo.

Be to, jeigu jūs reguliariai sportuojate, svarbu, kad gertumėte daugiau skysčių su elektrolitais, kad išvengtumėte dehidratacijos. Taip pat reikėtų nepamiršti vartoti ir maisto produktų, kuriuose apstu šio svarbaus mineralo, rašo healthyfoodhouse.com.

Kompensuoti kalio trūkumą turėtų būti nesunku pasirinkus tinkamus maisto produktus, mat organizme deficitas atsiranda dėl to, kad žmonės labai dažnai valgo perdirbtus maisto produktus, kurių sudėtyje nėra maistinių medžiagų.

Kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio 100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), bulvėse (452 mg/100 g), špinatuose (apie 550 mg/100 g), bananuose (apie 300 mg/100 g).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.