Trauma darbe lietuviui tapo gyvenimą pakeitusios retos ligos pradžia

Tomas Badonas jau ne vienerius metus Angliją vadina savo namais. Kurį laiką vyro gyvenimas čia tekėjo ramia vaga: dienomis jis dirbdavo, o laisvalaikiu pasinerdavo į širdžiai mielą veiklą – tapybą.

Susirgęs Tomas Badonas nebegali skirti laiko net mėgstamam užsiėmimui – tapybai (nuotraukoje – prie savo tapybos darbų).<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Susirgęs Tomas Badonas nebegali skirti laiko net mėgstamam užsiėmimui – tapybai (nuotraukoje – prie savo tapybos darbų).<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Susirgęs Tomas Badonas nebegali skirti laiko net mėgstamam užsiėmimui – tapybai (nuotraukoje – prie savo tapybos darbų).<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Susirgęs Tomas Badonas nebegali skirti laiko net mėgstamam užsiėmimui – tapybai (nuotraukoje – prie savo tapybos darbų).<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 10:48 AM, atnaujinta Jan 17, 2019, 11:50 AM

Tačiau patirta trauma sujaukė vyro gyvenimą: Tomas ne tik prarado darbą, bet ir nelabai gali tapyti, nes yra priverstas kęsti stiprius skausmus, kuriuos kol kas malšina tik vaistai. Šiuos skausmus Tomui sukelia reta liga, žinoma, kaip Titzės (Tietze) sindromas.

Britų medikai tik gūžčiojo pečiais

„Viskas prasidėjo nuo traumos darbe prieš septynerius metus. Keldamas sunkų daiktą darbe kažką pasitempiau krūtinėje“, – prisiminė Tomas.

Pervėręs stiprus skausmas vis nepraėjo, tad vyras pradėjo lankytis pas medikus, ieškodamas jo priežasties.

Jungtinės Karalystės (JK) medikai tik gūžčiojo pečiais dėl Tomo nusiskundimų. Peršviesdavo krūtinę rentgenu jie paprastai nieko nerasdavo, tad skirdavo skausmą malšinančių vaistų, tikėdamiesi, kad jie padės ir skausmas greitai praeis.

Kurį laiką Tomas liovėsi dirbti ir skausmas nuslūgo, bet tik laikinai.

„Prieš penkerius metus išsityriau Lietuvoje. Peršvietę krūtinę rentgenu medikai rado krūtinkaulinio raktikaulio sąnario įtrūkimą. Grįžęs į JK bandžiau gydytojams tai įrodyti, bet jie visiškai mano aiškinimus ignoravo“, – stebėjosi Tomas.

Skauda net kvėpuojant

Dėl negalavimų vyras pakeitė daug darbų, ieškodamas mažiausiai skausmingo. Pastaruosius trejus metus dirbo didmenos sandėlyje, bet ir čia dirbant skausmas darėsi nebepakenčiamas.

„Skaudėjo ne tik dirbant, bet ir apskritai judant. Skausmingas buvo net kvėpavimas! Sunku buvo nuryti maistą, apsirengti, miegoti taip pat. Todėl birželio pabaigoje pasiėmiau nemokamų atostogų“, – kalbėjo Tomas.

Dvi atostogų savaites vyras praleido Lietuvoje. Gimtosios šalies medikai pagaliau nustatė Tomo negalavimų priežastį – Titzės sindromą – retą skausmingą ligą.

Uždegimo priežastis nebūna aiški

Kaip aiškino medicinos gydytoja Justė Latauskienė, Titzės sindromas yra vieno arba daugiau šonkaulių krūtinkaulinio galo kremzlių uždegimas.

Skirtingai nuo paprasto kostochondrito, Titzės sindromo uždegimo priežastis nebūna aiški.

„Apklausus ligonį išsiaiškinama, kad nieko ypatingo nebuvo atsitikę: ar tai katinas užšoko ant krūtinės kol miegojo, ar tai vaikas bėgdamas atsitrenkė, įkvėpė kokį tai šapą ir kosėjo valandą, ar tai tiesiog baisiai gerą komediją žiūrėjo ir visą vakarą juokėsi. Niekas jo nepjaustė, nedurstė, nepartrenkė, neoperavo ir panašiai“, – rašė J.Latauskienė „Google+“ socialiniame tinkle, kuriame pristatinėdavo įvairias įdomesnes ir retesnes ligas.

Portale „WebMD“ rašoma, kad, kai kurių specialistų nuomone, Titzės sindromą gali sukelti daugybė smulkių traumų krūtinės srityje.

Kartais šis sindromas yra kitų ligų, tokių, kaip psoriazinis artritas, pasekmė.

Dažniausiai Titzės sindromas pasireiškia vyresnio amžiaus vaikams arba suaugusiems iki 40 metų.

Atrodo, tarsi ištikti miokardo infarkto

Anot gydytojos J.Latauskienės, Titzės sindromą turinčių žmonių skausmas dėl uždegimo gali būti įvairus: vieniems tik nežymus, paspaudus kaltininkę kremzlę, kitiems, kaip Tomui, smarkus, ypač po staigesnio judesio.

Skaudėti gali taip smarkiai, kad, kaip rašė J.Latauskienė, „žmogui net prasideda panikos priepuoliai, jis dūsta, raitosi ant žemės ir taip iš šono net nepasakysi, kad čia ne koks miokardo infarktas“.

Dažniausiai Titzės sindromas praeina greičiau nei per tris mėnesius, tam užtenka tik paprastų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir apriboto fizinio krūvio.

Tačiau, pasak J.Latauskienės, kai kuriems žmonėms jis kartojasi labai dažnai, arba, nespėjus sugydyti vienų kremzlių, įplyšta kitos.

„Tuomet reikia ieškoti į ką jie (šonkauliai) ten taip trankosi (ar kas į juos trankosi) ir ar nėra kažkokios tai kitos patologijos dėl kurios kremzlės yra trapesnės, nei kitų žmonių“, – rašė J.Latauskienė.

Papasakojus apie ligą pasiūlė išeiti iš darbo

Kai buvo nustatyta Tomo negalavimų priežastys, grįžęs į JK jis apie tai papasakojo savo viršininkui. Ir nors pastarasis pažadėjo surasti darbą pagal Tomo galimybes, pagaliau tiesiog įkalbėjo vyrą išeiti iš darbo savo noru ir prašyti pašalpos iš valstybės.

„Bet pašalpos Jungtinėje Karalystėje – jau atskira tema, pilna absurdo ir neteisybės“, – tarstelėjo Tomas, likęs ne tik be darbo, bet ir be pajamų šaltinio.

Pasirodo, Tomo prašymas skirti jam valstybės pašalpą buvo atmestas, kadangi jis yra ne Jungtinės Karalystės, bet Europos Sąjungos pilietis.

Blogiausia, kad dėl ligos jis nebegali ir normaliai tapyti, nes kamuojamam skausmo jam sunku net pakelti rankas.

Išeitis – operacija

Gydytojai Lietuvoje sakė, kad Tomą gali išgelbėti operacija, kuri, kaip jis tikisi, bus atlikta artimiausiu metu.

Bėda tik ta, kad Tomas Lietuvoje nedraustas, Anglijoje, kaip minėta, šiuo metu neturi darbo ir pajamų. Tad ir pinigų operacijai neturi. Maža to, per tą laiką, kol neturėjo darbo, susikaupė nemaža skola už nesumokėtus mokesčius ir išeikvotą kredito kortelės limitą.

Taip pat po operacijos veikiausiai vyrui prireiks pusės metų reabilitacijos, kurios metu jis negalės dirbti.

Vyro paskaičiavimais, tam, kad galėtų išgyti ir sugrįžti į įprastą gyvenimą jam prireiks apie 10 tūkstančių eurų.

Šią sumą vyras bando surinkti per aukojimo platformą „GoFundMe“. Tomo pagalbos prašymą minėtoje platformoje galite rasti čia.

Jeigu norite paremti Tomo gydymo ir reabilitacijos išlaidas, galite taip padaryti per mokėjimų internetu platformą „PayPal“, pervesdami pinigus į tomas.kingas@gmail.com

Siekdamas prasimanyti pinigų ir padengti skolas Tomas parduoda ir savo tapybos darbus. Juos galite pamatyti socialiniam tinkle „Instagram“ arba „Facebook“ paskyroje „Deadman ART“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.