Profesorius A. Unikauskas įspėjo, kas organizmui kenkia ne mažiau už cukrų

Cukrus žaloja kraujagysles, bet didelis insulino kiekis taip pat jas žaloja, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, insulinas neišsprendžia problemos, jis ją paslepia, o slėpdamas žaloja sergančiojo kūną.

 Profesorius Alvydas Unikauskas įspėjo, kad organizmui kenkia ne tik cukrus, bet ir insulinas. <br>J.Stacevičiaus ir 123rf nuotr.
 Profesorius Alvydas Unikauskas įspėjo, kad organizmui kenkia ne tik cukrus, bet ir insulinas. <br>J.Stacevičiaus ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 4:25 PM

„Jei sergate diabetu, nesvarbu, pirmo ar antro tipo, ar tiesiog prediabetu – privalote į tai atkreipti dėmesį“, – teigia A. Unikauskas.

Normos atveju cukraus kiekis kraujyje turi būti ne daugiau 6 mmol/L, sako A. Unikauskas, o prediabeto atveju šis rodiklis svyruoja tarp 6 ir 7. „Tokiu atveju negalima nustatyti cukraligės, bet esate pakeliui“, – priduria jis.

Pasak gydytojo, tikslas – kuo mažesnės insulino dozės: „Medicinoje, kai turime ligonį, sergantį cukriniu diabetu, svarbiausias tikslas yra kuo mažesnis ar artimas normaliam gliukozės kiekis kraujyje. Sureguliuojama insulino dozė ir sakoma – puiku. Bet kyla klausimas – kur dingsta tas cukraus skirtumas? Kur jį insulinas padeda? Juk jis neišgaruoja. Ir jokio skirtumo, ar tai I, ar II tipo diabetas.“

A. Unikauskas sako, kad insulinas cukrų kraujyje konvertuoja ir vidinių riebalų pavidalu „išslapsto“ įvairiose kūno vietose – aplink vidaus organus, pavyzdžiui, kepenis, kasą, širdį. Taip problema tampa jau ne tik cukrus, bet ir pats insulinas.

„Cukrus žaloja kraujagysles, bet didelis insulino kiekis taip pat jas žaloja. Diabetikų širdies ligų, hipertenzijos ir mirties rizika gydymo metu nesumažėja. Didelis insulino kiekis greitina arterijų sklerozės atsiradimą“, – tikina A. Unikauskas.

Jis sako, kad jei nesergančiam diabetu padidėtų insulino kiekis kraujyje, širdies ligų rizika jam taip pat padidėtų, nes insulinas žaloja širdį.

„Mums pavojingas tiek cukrus, tiek insulinas. Turime dvi problemas – didelis cukraus kiekis žaloja širdį, inkstus, akis, nervų sistemą, bet insulinas daro tą patį“, – pabrėžia medikas.

Sergantys diabetu žino – kuo daugiau angliavandenių suvartojama, tuo reikės daugiau insulino. Todėl diabetikams patariama riboti suvalgomų angliavandenių kiekį, kuris organizme virsta cukrumi.

„Kuo mažiau dietoje bus angliavandenių, tuo mažesnių insulino dozių gali prireikti. Tai svarbu. Nereikia manyti, kad papiktnaudžiavęs susileisiu daugiau insulino ir bus gerai. Tuo atveju mažesnio gliukozės kiekio kaina bus didesnis insulino kiekis“, – pataria A. Unikauskas.

Gydytojas pateikia sprendimo būdus:

– sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį;

– užsiimti protarpiniu badavimu.

Tinkamiausia diabetikams, sako gydytojas, ketogeninė mityba, kai angliavandenių vartojimas itin minimalus.

„Netinkama mityba yra daugelio ligų priežastis. Kartojau ir kartosiu – yra dviejų tipų ligos: sukeliamos infekcijų, ir sukeliamos netinkamo gyvenimo būdo. Insulinas neišsprendžia problemos, jis ją paslepia, o slėpdamas žaloja jūsų kūną. Kita vertus, negalima leisti, kad cukraus kraujyje būtų daug“, – teigia A. Unikauskas.

Parengė Gertrūda Stripeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.