Grėsmingas užkratas neaplenkė ir Kauno klinikų medikės

Skiepyti vaikus nuo tymų vengiantys tėvai kelia grėsmę aplinkiniams ir net medikams. Tikėtina, kad būtent taip nutiko Kaune.

 Susirgusi moteris gydymo įstaigoje praleido daugiau kaip savaitę.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Susirgusi moteris gydymo įstaigoje praleido daugiau kaip savaitę.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 4:12 PM, atnaujinta Jan 24, 2019, 12:38 PM

Nors skiepais liga buvo sėkmingai pažabota, pastaruoju metu tymai vis dažniau vėl primena apie save įvairiose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Po pernykščio ligos protrūkio Visagine vėl registruotas tymų atvejis. Šįkart – Kauno apskrityje. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento specialistai pranešė, kad šių metų sausio 17 dieną Kauno apskrityje registruotas pirmasis tymų atvejis apskrityje. Grėsminga liga susirgo 44 metų moteris.

Pastarasis tymų atvejis Kauno apskrityje registruotas 2018-ųjų gruodį. Ar šie atvejai galėjo būti susiję, dar aiškinamasi, atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką. Daugiau tymų atvejų 2018 m. apskrityje registruota nebuvo. 

Kauno klinikinės ligoninės (KKL) atstovas spaudai Saulius Tvirbutas patvirtino, kad moteris buvo gydoma šioje medicinos įstaigoje ir joje praleido 8 paras. 

„Nors pacientė patyrė komplikacijų, gydymas buvo sėkmingas ir moteris išleista į namus“, – pranešė S.Tvirbutas. 

Naujienų portalo lrytas.lt žiniomis, ši moteris dirba slaugytoja Kauno klinikose ir galėjo užsikrėsti nuo paciento. Tiksliau – nuo nepaskiepyto vaiko, nes kaunietė dirba vaikų skyriuje. 

„Toks scenarijus labai tikėtinas“, – patvirtino šaltinis Kauno klinikose. 

NVSC pranešime skelbiama, kad negalutiniais duomenimis, Lietuvoje per 2018 metus registruota apie 30 susirgimo atvejų, nustačius tymų protrūkio židinį Visagine.

Primename, kad pernai gruodį tymų protrūkis nustatytas Visagino siuvimo įmonėje „Visatex“, kurioje dirba per šimtą siuvėjų iš Šri Lankos. Manoma, kad daugelis jų arba net visos nėra paskiepytos nuo šio viruso.

Įtariama, kad grėsmingą užkratą iš Ukrainos, kur lankėsi atostogų metu, parsivežė viena įmonės darbuotoja, taip pat šrilankietė. Vėliau šia liga užsikrėtė ir tautietės.

Užkrečiama liga peržengė Visagino ribas, išplito po Ignalinos rajoną, tymų atvejis jau užfiksuotas ir Vilniaus rajone.

„Tymai išplito, nes tai – lakus virusas.

Tokie protrūkiai parodo, ką reiškia, kai žmonės neskiepyti ir imlūs“, – „Lietuvos rytui“ sakė Nacionalinio sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ginreta Valinčiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.