Tai jums gali kainuoti klausą: gydytoja įspėjo, kada reikėtų sunerimti

Užsitęsus gripo ir peršalimo sezonui gydytojai pastebi, kad daugėja ne tik ausų uždegimų, bet ir gripo viruso sukeltų staigių klausos sutrikimų.

Užsitęsus gripo ir peršalimo sezonui gydytojai pastebi, kad daugėja ne tik ausų uždegimų, bet ir gripo viruso sukeltų staigių klausos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Užsitęsus gripo ir peršalimo sezonui gydytojai pastebi, kad daugėja ne tik ausų uždegimų, bet ir gripo viruso sukeltų staigių klausos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Jei gripo metu klausa nusilpo staiga, būtina kuo skubiau kreiptis į LOR gydytoją.
Jei gripo metu klausa nusilpo staiga, būtina kuo skubiau kreiptis į LOR gydytoją.
Jei gripo metu klausa nusilpo staiga, būtina kuo skubiau kreiptis į LOR gydytoją.<br>123rf nuotr.
Jei gripo metu klausa nusilpo staiga, būtina kuo skubiau kreiptis į LOR gydytoją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 26, 2019, 10:37 AM

Kokios galimos ausų ir klausos komplikacijos ir kaip jas įtarti papasakojo ausų, nosies, gerklės ligų gydytoja Reda Lesutytė.

Ar žinojote, kad gripo metu galima apkursti?

Gydytoja paaiškino, kad gripo metu atsiradus ausies užgulimui, galimos komplikacijos bei klausos išeitys priklauso nuo ausies pažeidimo vietos.

Kai klausa nusilpsta dėl vidurinės ausies ar klausomojo vamzdžio, dažniausiai prikurtimas būna laikinas. Tačiau, jei gripo virusas pažeidžia vidinę ausį ar klausos nervą, nusilpusi klausa gali likti visam laikui.

Kada įtarti ausų komplikacijas

Dažniausiai pagrindinis simptomas yra ausies užgulimas, kurį gali lydėti klausos nusilpimas, cypimas, ūžesys ar traškėjimas ausyje, ausies skausmas, sekrecija iš ausies, galvos skausmas ir svaigimas, autofonija. Atsiradus šiems simptomams, kreipkitės į gydytoją, nes pasekmės gali būti rimtos.

„Jei gripo metu klausa nusilpo staiga, būtina kuo skubiau kreiptis į LOR gydytoją, nes, jei virusas pažeidžia vidinę ausį ar klausos nervą, gydymas turi būti pradedamas per pirmas paras. Neretai žmonės kreipiasi per vėlai, praėjus kelioms savaitėms. Deja, uždelstas gydymas neefektyvus“, – paaiškino R. Lesutytė.

Klausos sutrikimo priežastys

Gripo metu ausies užgulimas dažniausiai atsiranda dėl vidurinės arba vidinės ausies pažeidimo.

Jei gripo metu žmogus sloguoja, klausa gali nusilpti dėl slogos metu vidurinėje ausyje atsirandančio skysčio. Žmogus jaučia, lyg jo ausyje būtų vandens, kartais atsiranda autofonija, t.y., neįprastai stiprus savas balsas pažeistoje ausyje. Šis klausos sutrikimas dažniausiai yra laikinas ir klausa atsistato per kelias savaites.

Jei atsiranda ausies skausmas, užgulimas arba sekrecija iš ausies, gali būti, kad sloga komplikavosi vidurinės ausies uždegimu, kuris sukelia ilgiau trunkantį klausos sutrikimą. Laiku paskyrus gydymą, klausa pagerėja per 3-4 savaites.

Gydytoja pastebi, kad gripo sezono metu daugėja staigių prikurtimų dėl virusinio klausos nervo ar vidinės ausies pažeidimo. Pastarojo išeitys gali būti liūdnos – kartais net ir taikant kompleksinį gydymą, klausos sutrikimas gali būti negrįžtamas.

Tačiau, jei gydymas pradedamas per pirmas paras, tikimybė, kad klausa pagerės ar atsistays, padidėja. Todėl, jei gripo metu staiga užgulė ausis ir pradėjote silpniau girdėti, kreipkitės į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.