Įspėja lietuvius apie jų tykančius parazitus: įkandimas gali būti mirtinas

Vykdami į gamtą ar tiesiog vedžiodami šunį pievelėje prie namų turėtumėte būti atsargūs – Lietuvoje jau nubudo erkės.

Susirgus erkiniu encefalitu nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.<br> V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr.
Susirgus erkiniu encefalitu nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.<br> V.Ščiavinsko ir 123rf nuotr.
Lietuvoje jau nubudo erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje jau nubudo erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje jau nubudo erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje jau nubudo erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2019, 10:19 AM

Tai portalo lrytas.lt žurnalistei patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveiktos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Brigita Rašimaitė.

Erkės atgyja nuo ankstyvo pavasario

Pasak specialistės, Lietuvoje erkių aktyvusis periodas prasideda jau ankstyvą pavasarį – kovo mėnesį ir trunka iki vėlyvo rudens – lapkričio ar net iki gruodžio mėnesio pradžios.

Ypač aktyviomis erkės tampa, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia 5-7 °C laipsnius šilumos.

NVSC specialistė įspėjo, kad erkės gali įsisiurbti ne tik miškuose, bet ir miestų parkuose, skveruose, pievelėse prie daugiabučių gyvenamųjų namų ar kitose žaliosiose miestų zonose ir nuo jų galima užsikrėsti tokiomis grėsmingomis ligomis, kaip Laimo liga ar erkinis encefalitas.

Pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 384 erkinio encefalito atvejai. Didžiausias sergamumas šia liga buvo nustatytas Utenos apskrityje.

2018 metais erkinis encefalitas nusinešė ir dviejų žmonių gyvybes. Vienas iš mirusių žmonių buvo 76 metų Alytaus rajono gyventojas, sirgęs lėtinėmis ligomis, kitas mirė Klaipėdoje. Jį nuo erkės įsisiurbimo ištiko galūnių ir kvėpavimo takų paralyžius.

„Tai ne pirmas kartas. Prieš keletą metų irgi buvęs atvejis, kuomet dėl tokios priežasties žmogus tapo neįgalus ir ilgai gydytas reabilitacinėse skyriuose“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistei Gintarei Butkienei sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų gydytoja Rasa Girdžiūnienė.

Sergamumas Laimo liga, kaip pastebėjo B.Rašimaitė, Lietuvoje būna daug didesnis nei erkiniu encefalitu.

2018 m. iš viso buvo užregistruoti 2 tūkst. 293 Laimo ligos atvejai. Didžiausi sergamumo Laimo liga rodikliai pernai buvo Panevėžio ir Vilniaus apskrityse.

Simptomai panašūs į gripo

Tad kokie gi yra erkinio encefalito ir laimo ligos simptomai?

Pasirodo, pirmuosius erkinio encefalito simptomus žmogus pajaučia neiškart. Inkubacinis periodas trunka 2-28 dienas, vidutiniškai 7-14 dienų.

B.Rašimaitė sakė, kad pirmieji erkinio encefalito požymiai panašūs į gripo: pakilusi temperatūra, nuovargis, bendras silpnumas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, gali būti pykinimas, kartais viduriavimas.

Po to seka „tariamo pasveikimo“ periodas, kuris trunka 1-21 dieną (vidutiniškai 7 dienas), vėliau prasideda antroji ligos fazė, kurios metu nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.

Gali pažeisti nervų sistemą ir širdį

Laimo liga yra daugiasisteminė liga, kuri gali pažeisti įvairių sričių audinius. Jos simptomai taip pat gali pasireikšti ir tik po mėnesio.

„Ankstyvoje ligos stadijoje pasireiškia lokalizuota klaidžiojanti eritema, kuri atsiranda apie 60–80 proc. atvejų per 2–30 dienų (dažniausiai 7-14 dienų) nuo erkės įkandimo ir pasireiškia raudonu odos išbėrimu ar odos pažeidimu, plintančiu nuo įkandimo vietos. Jei asmuo negydomas, infekcija išplinta ir paveikia nervų sistemą, sąnarius ir / arba širdį“, – komentavo specialistė.

Liga gali pasireikšti ir žiemą ar ankstyvą pavasarį, kai erkės būna pamirštos. „Pavyzdžiui, šių metų sausį Laimo liga buvo diagnozuota 42 asmenims“, – pastebėjo B.Rašimaitė.

Skiepai gelbsti tik nuo erkinio encefalito

Nuo erkinio encefalito saugo skiepai.

2018 m. šalyje įskiepyta apie 123 tūkstančius vakcinos dozių nuo erkinio encefalito. Per penkerius metus įskiepytų vakcinos dozių skaičius padidėjo daugiau kaip du kartus.

„Jei norima pasiskiepyti nuo erkinio encefalito pirmą kartą, bet kuris metų laikotarpis yra tinkamas tą pradėti, tačiau pirmoji vakcinos dozė labiausiai rekomenduojama vasario–kovo mėnesiais. Vėliau reikėtų skiepytis laikantis nustatytų skiepijimų schemų“, – patarė NVSC specialistė.

O štai nuo Laimo ligos skiepų nėra. Todėl rekomenduojama saugotis kitomis priemonėmis: vengti vietų, kur gali būti erkių, einant į mišką dėvėti šviesius, rankas ir kojas dengiančius drabužius, naudoti repelentus, atbaidančius erkes, dažnai apžiūrėti visą kūną, ar ant jo nėra erkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.