Mokslininkai perspėja: daugiau nei trys kiaušiniai gali pražudyti

Jau daug metų netyla diskusijos – kiaušiniai mūsų sveikatai naudingi ar žalingi. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad daugiau nei trys kiaušiniai per dieną gali pražudyti. Tris ir daugiau kiaušinių per dieną suvalgantys žmonės turi padidintą riziką susirgti širdies ligomis ir gali anksčiau mirti nei tie, kurie per savaitę suvalgo mažesnį kiekį kiaušinių, – rašo edition.cnn.com

Trys kiaušiniai per dieną sveikatai gali padaryti didelės žalos.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Trys kiaušiniai per dieną sveikatai gali padaryti didelės žalos.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2019, 4:02 PM, atnaujinta Mar 17, 2019, 4:19 PM

„Kiaušiniai, ypatingai tryniai, yra pagrindinis cholesterolio šaltinis“, – rašė Čikagos universiteto Medicinos mokyklos katedros vedėjas Viktoras Zhongas. Medicinos žurnale JAMA paskelbtame tyrime jis ir jo kolegos pažymėjo, kad vienas didelis kiaušinis turi apie 186 miligramus cholesterolio.

Mokslininkai išnagrinėjo šešių JAV tyrinėtų grupių duomenis ir vidutiniškai 17 metų stebėjo daugiau kaip 29 tūkst. žmonių. Per stebėjimo laikotarpį užfiksuotos įvairios 5 400 širdies ir kraujagyslių ligos. Iš jų 1 302 atvejai pasibaigė mirtinais insultais. Per tą laiką užfiksuoti 1 897 atvejai susirgus širdies nepakankamumo ligomis ir 113 mirtys dėl kitų širdies ligų. Kiti 6 132 dalyviai mirė dėl kitų priežasčių.

Nustatyta, kad vartojant daugiau nei 300 miligramų cholesterolio per dieną net 3,2 proc. padidėja širdies ligų rizika ir 4,4 proc. didesnė ankstyvos mirties rizika. Kiekvienas papildomas kiaušinis per dieną net 1,1 proc. padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Praeityje atliktuose tyrimuose buvo neatsižvelgta į kai kuriuos faktorius, kaip nesveika gyvensena, fizinis aktyvumas, rūkymas ir nesveika mityba. 

„Dabartinis tyrimas apėmė daugelį šių veiksnių“, – rašė V. Zhongas, pabrėžęs, kad surinkti nauji duomenys yra ypač svarbūs žmonėms, pacientams ir visai medicinai.

„Dėl sąsajos tarp kiaušinių vartojimo ir širdies bei kraujagyslių ligų buvo aršiai diskutuojama daug dešimtmečių. Tačiau palyginti su anksčiau paskelbtomis analizėmis, nauja ataskaita yra daug išsamesnė, turinti pakankamai duomenų, kad būtų galima tvirtai teigti, jog kiaušiniai ir didelis cholesterolio kiekis mityboje padidina širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties riziką“, – rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.