Mamos košmaras: vos aštuonerių metų berniukui staiga sustojo širdis

Vieno aštuonmečio mama išgyvena tikrą košmarą. Vos per ketverius metus jos mažamečiam sūnui buvo atliktos keturios atviros operacijos, o sulaukus aštuonerių jis patyrė staigų širdies sustojimą.

 Jacko šeima sukūrė ,,GoFundMe" puslapį, padedantį padengti Jacko gydymo sąskaitas.<br> 123rf nuotr.
 Jacko šeima sukūrė ,,GoFundMe" puslapį, padedantį padengti Jacko gydymo sąskaitas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2019, 3:39 PM

Visą gyvenimą Jacas Curdas iš Pell miesto (Alabama, JAV) kenčia dėl širdies defektų, dėl kurių sunku kraujui tekėti per visą kūną, tačiau pastaruosius keletą dėl to nusiskundimų nebūta.

Jo motina, Amy Curd, teigė gydytojus pranešus, jog jam greičiausiai reikės širdies persodinimo, bet dar teks palaukti.

Kovo 15 d. Jacas buvo namuose, nėjo į mokyklą, nes kosėjo, ir, žaisdamas kompiuterinius žaidimus pradėjo gaudyti orą, ėmė mėlynuoti.

Jis buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, kur medicinos personalas sakė Curdams, kad Jacą ištiko staigiūs širdies sustojimai.

Kadangi jis buvo be pritvinkusio deguonies kraujo iki 20 minučių – patyrė sunkų smegenų pažeidimą.

Išskirtiniame interviu, duotame portalui „DailyMail“ mama A.Curd atskleidė, kad jautėsi bejėgė, kai jai buvo pasakyta, jog jos sūnaus būklė greičiausiai nepagerės, nors ji tikėjosi geriausio, kai pirmą kartą pamatė sūnų šypsantis pabudus.

A.Curd  sakė, jog ji buvo penkis mėnesius nėščia, kai jos akušeris-ginekologas papasakojo, kad Jaco aortos ir plaučių arterijos buvo toje pačioje pusėje ir atsisukusios atbulai.

Aorta yra didžiausia kūno arterija, o plaučių arterija atsakinga už kraujo tekėjimą iš dešiniojo širdies skilvelio į plaučius.

Kai J.Curdas gimė, gydytojai atrado dar keletą problemų, įskaitant skylę jo širdyje ir mitralinio vožtuvo (vožtuvo, leidžiančio kraujui tekėti iš vienos širdies kameros) defektą.

„Kai Jackas išgyveno, gydytojai sakė, kad nesupranta, kaip jis išgyveno. Mano sūnus visada buvo kovotojas“, – sakė Curd. 

J.Curdas turėjo pirmąją atvirą širdies operaciją, kai jam buvo vos 12 dienų, ir dar tris kartus, prieš ketvirtąjį gimtadienį.

Gydytojai sakė A.Curd, kad jie padarė viską, ką galėjo, kad išgydytų Jacko širdį ir kad ateityje jam greičiausiai reikės širdies persodinimo.

Aštuonmečiui taip pat atliko keturias operacijas, tam, kad pakeistų jo širdies stimuliatorių – prietaisą, kuris padeda kontroliuoti nenormalų širdies ritmą.

Pirmasis implantuotas prietaisas nebuvo nepakankamai galingas, antrasis turėjo gedimą, trečias sukėlė infekciją krūtinės ląstoje.

Tačiau Curd tvirtino, kad kiekvieną kartą, kai sūnus atsidurdavo ligoninėje, stebuklingai greitai atsigaudavo.

„Jacko kūnas niekada neparodė, koks sergantis buvo, ir jūs niekada nebūtumėte supratę, kad su berniuku kažkas blogai, nebent pats pasakytų“, – sakė ji.

„Mes manėme, kad dar nelaikas transplantacijai, nes jis jautėsi labai gerai.“

Kovą Jacas liko namie savaitę, nėjo į mokyklą, nes kosėjo.

Ketvirtadienį, kovo 14 d., J.Curdą nuvežė į ligoninę, tačiau darbuotojai sakė, kad tai tik virusas.

Kitą dieną A.Curd nėjo į darbą – pasiliko namuose su sūnumi. Jackas žaidė kompiuterinius žaidimus ir mama ruošėsi berniuką nusivesti į restoraną.

„Aš ruošiausi, o Jacko patėvis išėjo iš vonios kambario ir atėjęs į svetainę pamatė, jį gaudantį orą ir pradėjusį mėlynuoti“, – sakė Curd.

„Maniau, kad ištiko priepolis. Nemaniau, kad tai dėl širdies.“

A.Curd ir jos vyras Marwenas, paskambino 911 ir paramedikai skubiai jį nuvežė į vietinę ligoninę Pell mieste.

Kai Jackas buvo normalios būklės, jį perkėlė į „Alabamos Vaikus“ Birmingeme, kur gydytojai sakė, kad J.Curdą ištiko staigus širdies sustojimas.

Staigų širdies sustojimą (SCA) paprastai sukelia skilvelių susitraukimai, tai gyvybei pavojinga būklė, kai širdies skilveliai dreba, o ne pumpuoja kraują po visą kūną.

Rizikos veiksniai yra sportinis aktyvumas, nenormalus širdies ritmas, nutukimas, hipertenzija ir įgimta širdies liga, kaip Jaco atveju.

Išgyvenusieji širdies sustojimą dažnai turi smegenų pažeidimų, nes lieka keletą minučių be deguonies.

Filadelfijos vaikų ligoninės duomenimis, nuo staigaus širdies sustojimo JAV kasmet miršta daugiau nei 2 tūkst. vaikų ir paauglių.

Staigus širdies sustojimas sudaro apie tris – penkis procentus visų vaikų mirčių nuo penkerių iki 19 metų amžiaus.

J.Curdo smegenys buvo be deguonies nuo 10 iki 20 minučių ir gydytojai sakė, kad jis kenčia dėl rimtų smegenų pažeidimų.

Jackas nebėra intubuotas ir gali valdyti kojas bei matyti, bet negali kalbėti ar pakelti rankų ir galvos.

„28 dienas nieko nevyko, tuomet aš nusprendžiau pabandyti patikrinti, ar jis stebės šviesą. Spėjimas pasitvirtino“, – sakė Curd.

„Pirmą kartą sūnus nusišypsojo pirmadienį ir aš pajutau viltį.“

Trečiadienį gydytojai įstatė vamzdelį į jo skrandį, idant Jackas gautų maisto bent tokiu būdu, nes jis žiaugčiojo, kai buvo maitinamas per burną, o tai yra geras ženklas, nes žiaugčiojimo refleksas dažnai dingsta, kai žmonės patiria smegenų pažeidimus.

Gydytojai sakė Curd nenustojantys vilties dėl Jacko, bet nemano, kad jam bus daug geriau.

„Su visomis problemomis Jackas puikiai susitvarydavo ir pagydavo labai greitai. Štai kodėl mums taip sunku matyti tai, kas dabar vyksta“, – sakė Curd.

Chirurgai sako, kad jo širdis yra per silpna transplantacijai ir siūlo sutelkti dėmesį į tai, kad Jacas jaustųsi kuo patogiau.

„Niekas nenusipelno patirti tokio skausmo dėl savo vaiko. Visada klausi, „kodėl mano vaikas“. Bet tu tiesiog turi tikėti Dievu, turėti viltį, kad viską įveiksi.“

Jaco šeima sukūrė „GoFundMe“ puslapį, padedantį padengti Jacko gydymo sąskaitas.

Iki šiol iš 5000 JAV dolerių surinkta daugiau nei 1500.

Parengta pagal ,,Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.