Moteris teigė matanti dvasias ir visi ją laikė išprotėjusia, bet tiesa buvo netikėta

Neseniai pranešta apie moterį, kurios elgesys keistai pakito, todėl penkerius metus ji laikyta išprotėjusia.

 Dėl vitamino B12 trūkumo moteris ėmė elgtis keistai.<br> 123rf nuotr. 
 Dėl vitamino B12 trūkumo moteris ėmė elgtis keistai.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 9:51 PM

Neįvardintos moters, kurios istorija buvo aprašyta medicinos portale „BMJ Case Reports“, elgesys, kaip pastebėjo jos šeima, palaipsniui pradėjo keistis. Ji liovėsi gaminti, tvarkytis ir rūpintis higiena. Tai panašėjo į nerimą keliančius demencijos požymius.

Maža to, ji pradėjo vaikščioti nuoga gatvėmis netoli savo namų Žaliajame Kyšulyje. Kartais atrodydavo, kad ji kalbasi su įsivaizduojamais žmonėmis.

61 metų moterį jos sesuo nuvežė į ligoninę, pastebėjusi, kad ji praranda sąmonę ir ima trūkčioti, tarsi patyrusi priepuolį.

Moteriai atlikti kraujo ir kompiuterizuotos tomografijos tyrimai, bet nieko neįprasto nepastebėta. Jos smegenų elektroencefalografija parodė bendrą sulėtėjimą, bet jokių epilepsijos požymių.

Būdama ligoninėje ji patyrė dar vieną priepuolį, bet buvo išrašyta namo, skyrus vaistų.

Namuose ji toliau demonstravo psichinio sutrikimo simptomus.

„Ji ir toliau kalbėjo bei šaukė apie mirusių giminaičių dvasias, kurias sakė galinti aiškiai matyti ir kurios liepė jai negerti vaistų“, – pasakojo sesuo gydytojams.

Moteris manė, kad jos šeimos nariai bando ją nunuodyti ir nevalgydavo kartu su jais. Taip pat jai buvo sunku prisiminti įvairius dalykus ir ji lengvai pasiklysdavo ar išsiblaškydavo, todėl nesugebėdavo viena išėjusi iš namų rasti kelio atgal.

Nukreipus moterį į Lisabonoje esantį Novos medicinos mokyklos Psichiatrijos skyrių paaiškėjo, kad jai trūksta vitamino B12. Šis vitaminas, paprastai randamas žuvyje, mėsoje, pieno produktuose ir kiaušiniuose, yra svarbus smegenų veiklai, taip pat raudonųjų kraujo ląstelių gamybai.

Gydytojai mano, kad šis trūkumas pažeidė riebalų sluoksnį, supantį stuburą, dėl ko prasidėjo jos stuburo degeneracija ir kas iššaukė psichinio sutrikimo simptomus, pranešė „Brinkwire“.

Po penkerių metų į silpnaprotystę panašių simptomų moteriai diagnozuota vitamino B12 stokos anemija, dėl ko negalėjo gamintis pakankamai sveikų raudonųjų kraujo ląstelių. Tada medikai ją ėmė gydyti tinkamai.

„Gavusi vitaminų pakaitalų ir psichoneurologinį gydymą pacientė turėjo neįtikėtina neuropsichiatrinį pagerėjimą“, – rašė ataskaitos autoriai.

Moteriai skirtas vitamino B12 papildas, vadinamas kobalaminu, taip pat antipsichoziniai vaistai. Greitai, po gydymo, moteris liovėsi demonstruoti psichozės ir agresyvaus elgesio požymius.

„Pacientės pažintinės funkcijos smarkiai pagerėjo, – rašo tyrimo autoriai. – Ji pradėjo orientuotis laike ir erdvėje, jos kalba tapo rišli ir logiška, o jos gebėjimas veikti grįžo į tokį, kurį giminės laiko normalu. Ji vėl pradėjo gaminti, padėti tvarkytis, eiti į parduotuvę ir daryti visiškai nepriklausomus kasdieninius veiksmus“.

Gydytojai, aprašę šį atvejį, straipsnyje, pavadinimu „Grįžtamoji demencija, psichozės simptomai ir epilepsija pacientei, kuriai trūko vitamino B12“, pažymėjo, kad pažintinis sumažėjimas, lydimas psichozės ir traukulių ypač retai pasitaiko žmonėms, kuriems trūksta vitamino B12.

Jie paragino gydytojus pagalvoti apie vitamino B12 trūkumą, jei pacientams diagnozuojamos psichozės ir traukuliai, ypač pastebėjus pažintinės funkcijos sumažėjimą.

„Mūsų atveju galima manyti, kad demencija sietina su vitaminu B12 gali vis dar būti grįžtama, taikant vitaminų pakaitalų terapiją, net po ilgesnio vitaminų trūkumo“, – rašė autoriai.

Parengta pagal „IFLScience!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?