Išmatos daug pasako apie jūsų sveikatą: į ką svarbu atkreipti dėmesį?

Niekam nepatinka kalbėti apie tuštinimąsi, tačiau svarbu, kad apie tai būtų kalbama. Išmatos gali pasakyti labai daug apie sveikatą.

Kai tuštinatės, neturėtumėte jausti jokio skausmo; išmatos, jei jūsų žarnynas sveikas, turėtų būti minkštos.<br> 123rf nuotr.
Kai tuštinatės, neturėtumėte jausti jokio skausmo; išmatos, jei jūsų žarnynas sveikas, turėtų būti minkštos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2019, 9:55 PM

Kiek kartų per savaitę tuštinamasi, priklauso nuo žmogaus. Nesvarbu – ar tuštinatės du kartus per dieną ar du per savaitę – tai abejais atvejais normalu.

Su jūsų sveikata viskas gerai, kol tuštinatės reguliariai, nepatiriate vidurių užkietėjimo, viduriavimo, nereikia griebtis vidurius laisvinančių vaistų.

Išmatos turėtų būti nuo vidutinio tamsumo iki tamsiai rudos spalvos, nes jose yra pigmento bilirubino, kuris suteikia išmatoms spalvą.

Išmatos turėtų būti aitraus kvapo, dėl jose esančių bakterijų, kurios išskiria dujas. Kai tuštinatės, neturėtumėte jausti jokio skausmo; išmatos, jei jūsų žarnynas sveikas, turėtų būti minkštos.

Kaip sužinoti ar turite problemų su žarnynu? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Na, dėmesį turėtumėte atkreipti į bet kokius pokyčius. Žinoma, pokyčiai gali atsirasti dėl dietos, tačiau, svarbiausia – išmatų spalva, kvapas, kietumas turėtų kisti nedažnai.

Jei staiga pakito išmatų kvapas, kietumas ar spalva – tai gali rodyti problemą. Kaip jau minėta, pokyčiai gali atsirasti dėl mitybos.

Jei jūsų išmatos ar tuštinimosi įpročiai pakito, verta kreiptis į gydytoją. Jūsų tuštinimosi įpročius gali pakeisti, pavyzdžiui, uždegiminė žarnyno liga ar dirgliosios žarnos sindromas (DŽS).

Pastaroji – labai dažna liga, ja serga 2 žmonės iš 10. Jei viduriuojate ar išmatose esama aštrių kampų – tai gali reikšti, kad virškinamajame trakte kilo uždegimas.

Dar vienas svarbus dalykas: stebėkite ar ant išmatų nesama kraujo. Dėl nedidelio kiekio blyškaus raudono kraujo nevertėtų susirūpinti, nes jis atsiranda dėl smulkių įtrūkimų žarnyne. Vis dėlto jei kraujas yra tamsiai raudonos spalvos, derėtų atkreipti į tai dėmesį.

Jei ant savo išmatų pastebite tamsiai raudoną kraują, arba jūsų išmatos staiga pasidaro juodos spalvos, tai gali reikšti žarnų kraujavimą – tokiu atveju kuo greičiau kreipkitės į gydytoją. 

Jei jūsų išmatos juodos spalvos, tai gali reikšti kraujavimą iš virškinimo trakto. Jei išmatos rausvos spalvos – gali būti, kad sergate hemorojumi.

Išmatos gali būti baltos arba pilkos spalvos, o tai gali rodyti, kad turite kepenų ar tulžies pūslės problemų. Jei išmatos geltonos – valgote per daug riebalų turinčio maisto.

Nors išmatos gali kisti ir rodyti tam tikrus sutrikimus, tai pavojų gyvybei nekelia ir pasveikti galima pakeičiant dietą, vaistus, atlikus papildomus tyrimus, siekant išsiaiškinti ar sergate žarnyno liga.

Jei norite būti tikri, kad neturite žarnyno problemų, galite valgyti daug skaidulų turinčio maisto, gerdami daugiau vandens, vengdami streso, daugiau vaikščiodami. Jei pastebite išmatų pokyčius – kreipkitės į medikus.

Parengta pagal metro.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.