Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Po gydymo antipsichotikais kaliniui pasireiškė ypač keista intymi problema

Vienam kaliniui antipsichotikai sukėlė keistą šalutinį poveikį apie kurį iki šiol nežinojo net medikai.

Dėl antipsichotikų vyrui pasireiškė retrgradinė ejakuliacija.<br> 123rf nuotr. 
Dėl antipsichotikų vyrui pasireiškė retrgradinė ejakuliacija.<br> 123rf nuotr. 
Dėl antipsichotikų vyrui pasireiškė retrgradinė ejakuliacija.<br> 123rf nuotr. 
Dėl antipsichotikų vyrui pasireiškė retrgradinė ejakuliacija.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2019, 11:18 PM

25 metų vyrui Rytų Londone (Jungtinėje Karalystėje) buvo skirta teismo psichiatrijos ekspertizė po to, kai jis, būdamas kalėjime, pareiškė girdintis įsivaizduojamus garsus ir matantis vizijas.

Jam diagnozuota psichozė ir skirti vaistai simptomams kontroliuoti. Bet greitai vyras pastebėjo, kad besimasturbuojant nustotojo išsiveržti sėkla.

Gydytojai pradėjo tyrinėti šį nutikimą ir pastebėjo, kad neįvardinto vyro sėkla tekėjo ne iš jo lyties organo, bet iš šlapimo pūslės. Pakeitus vaistus situacija pagerėjo.

Rytų Londono Haknio rajono gyventojus prižiūrinti Nacionalinės sveikatos tarnybos Steigimo fondo komanda šio vyro bėdą aprašė savo ataskaitoje.

Čia rašoma, kad vartojantiems antipsichtikus dažnai pasireiškia šalutinis seksualinio pobūdžio poveikis.

Vyras vartojo tabletes, vadinamas kvetiapinu, kurios skiriamos gydant šizofreniją, bipolinį sutrikimą, sunkią depresiją ir maniją.

Vyrui skirtas gydymas, kai jis pradėjo girdėti garsus, jam ėmė atrodyti, kad žmonės nori jį sučiupti ir, kad jo galvoje yra ne jo paties, o kažkieno kito įdiegtos mintys.

Jam skirto kvetiapino dozė per du mėnesius buvo palaipsniui didinama, iki pasiekė 600 mg per dieną ir tada pasireiškė neįprastas šalutinis poveikis.

Pasak medikų, maždaug vienam iš 10 žmonių, vartojančių šį vaistą, kaip šalutinis poveikis pasireiškia vienokios ar kitokios seksualinės problemos.

Žurnalas „BMJ Case Reports“ rašo, kad 9,8 proc. vaisto vartotojų vėliau pranešė turėję seksualinių sutrikimų, kurie dažniausiai buvo erekcijos ar lubrikacijos sunkumai (apie tai pranešė 4,9 proc. vaisto vartotojų) ar sumažėjęs libido (tai pasireiškė 3,7 procentams).

Ataskaitoje aprašytas kalinys, kurio padarytas nusikaltimas neskelbiamas, gydytojams sakė, kad jam erekcija nesutriko ir jis galėjo, kaip įprasta, jausti orgazmą, o seksualinis apetitas nesumažėjo. Bet masturbuojantis iš penio nebeišsiverždavo sėkla.

Jis jautė dėl to nepasitenkinimą ir apibūdino situaciją, kaip keistą ir nenatūralią.

Bet jis pastebėjo, kad po masturbacijos, ką jis kalėjime darydavo rečiau, nei įprastai, jo šlapime atsirado „drumstos nuosėdos“.

Gydytojai išsiaiškino, kad tai buvo jo paties sėkla ir kaliniui diagnozavo būklę, vadinamą retrogradine ejakuliacija.

Kartais žinoma, kaip „sausasis orgazmas“, retrogragdinė ejakuliacija pasireiškia tuo, kad sperma teka į šlapimo pūslę, o ne lauk, kaip turėtų būti sveikam vyrui. Sutrikimą sukelia šlapimo pūslės kaklelio, per kurį pasišalina šlapimas, sutrikimas.

Gydytojų teigimu, antipsichotikai gali sukelti dalies šlapimo pūslės atsipalaidavimą, taigi sėklos tėkmė gali būti ne visiškai kontroliuojama.

Užuot išsiveržusi iš liaukų, kurios jas gamina, sėkla gali tekėti į šlapimo pūslę daugiausia dėl to, kad natūralus barjeras nustoja tinkamai veikti.

Retrogradinė ejakuliacija nėra rimtas sveikatos sutrikimas ir, kaip rodo naujausi tyrimai, ištinka tik apie 2 procentus vyrų. Ji gali ištikti ne tik dėl šalutinio vaistų poveikio, bet ir dėl nervų pažeidimo, sergant tokiomis ligomis, kaip diabetas, išsėtinė sklerozė ar pažeidus stuburo smegenis.

Gydytojai parašė: „Tai pirmasis atvejis, kai vartojant kvetiapiną pasireiškė retrogadinė ejakuliacija. Gydant gydymo sukeltą seksualinį sutrikimą visų pirma reikėtų pagalvoti apie vaistų dozės sumažinimą ar antipsichotikų pakeitimą tais, kurie mažiau kelia seksualinio pobūdžio šalutinius efektus“.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.