Vėjaraupiai vienerių metų berniukui vos nekainavo gyvybės: tai buvo tik nelaimių pradžia

Vienerių metų vaikas vos nemirė nuo sepsio, o vos po keleto savaičių jo tėvų laukė dar viena baisi žinia: mažyliui diagnozuota leukemija.

Vėjaraupiai kartais gali turėti grėsmingų pasekmių.<br>123rf nuotr.
Vėjaraupiai kartais gali turėti grėsmingų pasekmių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-23 21:54

Fletcheris Smithas, gyvenantis Bridžvoteryje, Somerseto grafystėje, Jungtinėje Karalystėje, į ligoninę buvo atvežtas liepos 3 dieną, kai jo kūnas pavojingai sureagavo į vėjaraupius, kuriais vaikas užsikrėtė nuo savo sesių.

Išrašyto iš ligoninės kūdikio kūno temperatūra vėl smarkiai pakilo, o tyrimai parodė, kad jo kraujo ląstelių kiekis buvo nenormaliai sumažėjęs.

Praėjus trims savaitėms po to, kai susirgo vėjaraupiais ir vos dviem dienoms po jo pirmojo gimtadienio, Fletcheriui buvo diagnozuota ūminė mieloleukemija.

Fletcheris jau gavo savo pirmąją dozę chemoterapijos vaistų ir dabar jo laukia ilgas tolimesnis gydymas. Sekančius septynis mėnesius jis praleis Bristolio karališkojoje vaikų ligoninėje, jo šeimai visą tą laiką spėliojant, ar mažylis išgyvens.

Kalbėdama apie savo sūnaus diagnozę 32 metų Kerry Smith pasakojo: "Kai išgirdome, kad Fletcheriui - vėžys, tiesiog palūžome.

Atrodė, tarsi kažkas būtų suspaudęs mano krūtine. Buvo baisu. Tai - siurrealistinė patirtis".

K.Smith, kuri šiuo metu nedirba, nes augina vaikus, pridūrė: "Mūsų laukia ilgas kelias ir žinome, kad blogiausios dienos dar priešakyje".

Fletcheris vėjaraupiais užsikrėtė nuo abiejų savo vyresniųjų sesių. Po kelių dienų pastebėjusi ištinusią vaiko galvą, mama nuskubėjo su juo į ligoninę.

Čia K.Smith išgirdo, kad jos sūnui išsivystė sepsis. Taip nutinka tada, kai organizmas nenormaliai reaguoja į infekciją, atakuodamas savo paties organus ir audinius.

"Stebėjome, kaip mūsų berniuko veidas ištino, kaip balionas, - parašė Fletcerio tėvai jam sukurtoje "GoFundMe" puslapio paskyroje. - Jis negalėjo atverti akių ir jautėsi siaubingai dėl įvairių antibiotikų ir priešvirusinių vaistų, kurių gavo".

Po keturių antibiotikų kursų vaikas pagaliau buvo išrašytas. Tačiau po kelių namuose praleistų dienų Fletcherio temperatūra vėl smarkiai sukilo, o vaikas išblyško ir tapo neramus.

Dar kartą atskubėjus į ligoninę kraujo tyrimai vėl parodė, kad vaikui sepsis, kurį Fletcheris ir tąkart įveikė.

Tiesa, daktarai atkreipė dėmesį, kad vaikas yra anemiškas, tad atliko daugiau kraujo tyrimų. Taip pat, laukiant rezultatų, berniukas buvo nusiųstas į Bristolio vaikų ligoninę paimti kaulų čiulpų mėginio. Ten ir paaiškėjo žiauri onkologinės ligos diagnozė.

Vos po šešių valandų vaikui pradėta taikyti chemoterapija, o jo širdelės ritmas smarkiai pagreitėjo. Vaikas labai sunkiai sirgo, jį kamavo dideli pilvo skausmai.

Fletcherio mama ir tėtis, 32 metų elektrikas Jamesas bei seserys, penkerių metų Olivia ir trejų Florence, buvo šalia ir tądien, kai pradėtas antrasis gydymo kursas.

Fletcherio tėtis Jamesas, išgirdęs apie sūnaus diagnozę, laikinai nusprendė nedirbti, kad sunku momentu būtų kartu su šeima. 

Kol kas niekas nėra tikras, kuo viskas baigsis. 

"Mes net nežinome, ar vėliau turėsime savo mažąjį berniuką. Kai kuriomis dienomis jis būna laimingas, sėdi, žaidžia ir aš netgi pamirštu, kad vis tai vyksta. Tada ateina bloga diena ir tai mane prislegia, kaip plytų siena.

Vėžio poveikis pradeda ryįkėti, jo pilvukas ir skruostai ištino, akytės išsausėjo ir plaukučiai pradėjo slinkti", - pastebėjo vaiko mama. 

K.Smith nori ir kitus įspėti apie sūnų užklupusią ligą: "Vėžys yra vienas iš tų dalykų, kurie, atrodo, užklups kitus. Bet jis nediskriminuoja nieko".

Kas yra ūminė mieloleukemija?

Ūminė mieloleukemija yra kraujo vėžio tipas, kuris prasideda kaulų čiulpuose esančiose kraujodaros ląstelėse.

Jungtinėje Karalystėje ši liga kuriuo nors gyvenimo momentu pasitaiko vienam iš 200 vyrų ir vienai iš 255 moterų. Dažniausiai ji diagnozuojama vyresniems žmonėms.

Simptomai:

nuovargis;

karščiavimas;

dažnos infekcijos;

lengvai atsirandančios mėlynės ar kraujavimai, įskaitant kraujavimą iš nosies ar gausesnes menstruacijas moterims;

svorio netekimas;

kaulų ir sąnarių skausmai;

kvėpavimo sunkumai;

išsipūtęs pilvas;

blyški oda.

Kas sukelia ūminę mieloleukemiją nėra tiksliai žinoma, tačiau rizikos veiksniai yra šie:

rūkymas;

antsvoris;

radiacijos poveikis;

ankstesnė chemoterapija;

tam tikros kraujo ligos, tokios kaip mielodisplazijos sindromas;

kai kurie imuniteto sutrikimai, pavyzdžiui, reumatoidinis artritas.

Ūminė mieloleukemija paprastai gydoma taikant chemoterapiją. Gali prireikti ir kaulų čiulpų arba  kamieninių ląstelių transplantacijos.

Parengta pagal "Daily Mail" ir "Cancer Research UK"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.