Nuo elektroninių cigarečių sukeltos ligos jau mirė šeši žmonės: išvardijo simptomus

Elektroninės cigaretės, dalies žmonių laikytos sveikesne alternatyva tradiciniams tabako gaminiams, iš tiesų yra labai pavojingos sveikatai.

JAV pranešta jau apie 450 atvejų, kuomet garinę elektronines cigaretes žmonės susirgo plaučių liga.<br>123rf nuotr.
JAV pranešta jau apie 450 atvejų, kuomet garinę elektronines cigaretes žmonės susirgo plaučių liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 7:59 PM

JAV jau šeši žmonės mirė nuo mistinės plaučių ligos, kurią sukėlė elektroninių cigarečių garinimas.

Paskutinė auka – vyresnė nei 50 metų Kanzaso valstijos gyventoja, turėjusi sveikatos sutrikimų. Apie jos mirtį šį antradienį pranešė JAV valstijos Kanzaso sveikatos apsaugos atstovai.

Teigiama, kad moteris ūmiai susirgo, pradėjusi garinti elektronines cigaretes ir ligos simptomai ėmė sparčiai progresuoti.

Tiesa, kaip pranešė Kanzaso sveikatos ir aplinkos departamentas, nėra aišku, kokius būtent garinimo produktus ji vartojo.

Ši mirtis yra pirmoji Kanzaso valstijoje, bet ji sukėlė dar didesnį susirūpinimą dėl elektroninių cigarečių saugumo ir jų reguliavimo. Juolab, kad žmonių, kurie susirgo elektroninių cigarečių garinimo sukeltomis plaučių ligomis, sparčiai daugėja.

Susirgusiųjų daugėja šimtais

Dar prieš mėnesį portale lrytas.lt rašėme, kad į JAV ligonines dėl mistinės plaučių ligos pateko 14 elektronines cigaretes garinusių jaunuolių

Dabar JAV jau žinomi 450 atvejai, kuomet garinę elektronines cigaretes žmonės susirgo plaučių liga.

Aštuoniolikmetė atvirai papasakojo apie savo ligą

Viena labiausiai šokiruojančių yra aštuoniolikmetės Simah Herman istorija. Mergina socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalijo savo nuotrauka iš ligoninės po to, kai pabudo iš dirbtinai sukeltos komos. Gydoma nuo elektroninių cigarečių sukeltos pneumonijos ir plaučių nepakankamumo mergina nusprendė įspėti kitus apie šių produktų žalą.

Mergina rašė, kad prieš porą metų ją pradėjo nuolat smarkiai pykinti ir ji nebegalėjo valgyti, miegoti ar normaliai gyventi.

Prieš dvi savaitės jai prasidėjo kvėpavimo problemos, o po 48 valandų pasireiškė plaučių nepakankamumas, dėl ko Simah buvo prijungta prie kvėpavimo aparato. Anot merginos, visa tai nutiko dėl elektroninių cigarečių garinimo.

"Garinimas reklamuojamas kaip "sveikesnė rūkymo alternatyva", kas yra netiesa. Tiek nikotinas, tiek garinimas gali turėti fatališkų pasekmių. Man pasisekė. Daktarai nemanė, kad išgyvensiu, bet mano šeimos ir draugų maldos padėjo išgyventi po to, kai kone savaitę buvo prijungta prie dirbtinio kvėpavimo įrangos.

Niekas nemano, kad taip jiems gali nutikti, aš taip pat nemaniau, todėl nesilioviau garinti. Po mažiau nei 48 valandų ir man teko vaistais sukelti komą ir į gerklę įkišti kvėpavimo vamzdelį, nes nebegalėjau savarankiškai kvėpuoti. 

Garinimo pavojai yra tikri, taip gali nutikti ir jums. Neleiskite to. 

Nelengva mesti rūkyti. Nikotinas yra didelę priklausomybę sukelianti medžiaga, bet kuo daugiau garinsite elektronines cigaretes, tuo labiau tikėtina, kad jums nutiks taip, kaip man. 

Prašau, įspėkite savo šeimą ir draugus apie elektroninių cigarečių garinimo pavojus, nes niekas to nesupranta, kol neatsiduria tokioje sudėtingoje situacijoje.

Dalinuosi savo istorija, kad sava netektų dalintis jums. Prašau, suraskite pagalbą, jei reikia su kuo nors pasikalbėti, aš galiu kiekvienam padėti. Neleiskite garinimui laimėti! Susigrąžinkite gyvenimą ir meskite rūkyti. Tai daryti tiesiog neverta", - rašė Simah.

Simah ir kitų elektroninių cigarečių aukų istorijos JAV paskatino kelti klausimus apie šių gaminių saugą ir jų gamintojų reguliavimą.

Siekia uždrausti elektronines cigaretes

Dėl ligos protrūkio Mičigano valstijoje prieš savaitę nuspręsta pradėti drausti pardavinėti aromatą skleidžiančias elektronines cigaretes. Uždrausti pardavinėti elektronines cigaretes Niujorko valstijoje trečiadienį, rugsėjo 11-ąją, paragino ir šios valstijos gubernatorius Andrew Cuomo. Niujorko valstijoje mistine plaučių liga, kurią sukelia elektroninių cigarečių garinimas, jau susirgo 41 asmuo.

Mistinės elektroninių cigarečių sukeltos plaučių ligos protrūkį šiuo metu tiria JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai, Maisto ir vaistų administracija (FDA) bei valstijų sveikatos departamentai.

Sveikatos atstovai tvirtina, kol kas neradę neabejotinos ligų protrūkio priežasties ar aiškaus ryšio tarp visų atvejų, bet jau keliamos kai kurios galimos prielaidos.

Kokie ligos simptomai?

Kaip rodo 2016 metų apklausa, JAV elektronines cigaretes garina apie 10 milijonų žmonių, kurių kone pusė – jaunesni nei 35 metų, tarp jų dauguma – 18–24 metų asmenų, garinančių elektronines cigaretes nuolatos. Taigi, nenuostabu, kad didžioji dalis iš 450 žmonių, susirgusių elektroninių cigarečių sukelta plaučių liga, yra vidutiniškai 19 metų amžiaus.

Pranešama, kad elektroninės cigaretės sukelia sunkų plaučių uždegimą, dusulį, kosulį, karščiavimą, nuovargį ir kvėpavimo sutrikimus, kuomet organizmas arba negali skaidyti deguonies, ar išskirti anglies dvideginio, ar pasireiškia abu sutrikimai.

Su tokiais simptomais susiduria skirtingų elektroninių rūkymo prietaisų ir produktų vartotojai.

FDA jau surinko 120 skirtingų cheminių medžiagų, įskaitant nikotiną, kanabinoidus, pridėtines medžiagas ir pesticidus, pavyzdžius tyrimams.

Kas kaltas?

JAV sveikatos tyrėjai stengiasi išsiaiškinti, ar dėl ligos kaltas koks nors vienas konkretus toksinas arba medžiaga, ar tai yra tiesiog dažno rūkymo pasekmė.

Viena iš teorijų, kad blogasis ingredientas, kuris legaliai dedamas į garinimo skysčius, įskaitant marihuanos produktus, gali būti vitaminas E.

Prieš savaitę Niujorko valstijos sveikatos departamentas pradėjo tirti vitamino E poveikį, po to, kai 34 valstijos gyventojai susirgo, parūkę elektroninių cigarečių.

Tačiau FDA nesikoncentruoja į vitaminą E, kaip į vienintelę priežastį, atkreipdama dėmesį ir į kitas garinimo skystyje esančias chemines medžiagas, įskaitant glicerolio aliejų mišinį, kuris yra elektroninių cigarečių kvapo dalis.

Įtarimų kelia ir „tirštikliai“, dedami į garinimo skysčius, esančius elektroninėse cigaretėse.

Ar tai naujas fenomenas?

Elektroninės cigaretės ir anksčiau kėlė susirūpinimą. Pernai britų medicinos žurnale „British Medical Journal“ buvo aprašytas atvejis, kai moteris pateko į ligoninę dėl kosulio, karščiavimo, prakaitavimo naktimis ir kvėpavimo sunkumų. Paaiškėjo, kad moters sveikatos sutrikdymą sukėlė daržovių glicerinas, buvęs jos elektroninėje cigaretėje, bet pacientė atsisakė liautis rūkyti.

Taip pat buvo ne vienas pranešimas apie elektroninių cigarečių sprogimus, kurie keliems žmonėms kainavo gyvybę.

Kiek anksčiau šiemet buvo pranešta apie 24-erių metų Teksaso (JAV) gyventojo žūtį, kuomet sprogo jo elektroninės cigaretės baterija ir metalo skeveldros pažeidė jo veidą, kaklą bei arteriją.

Kita problema, sietina su elektroninėmis cigaretėmis, yra ta, kad, kaip pastebėjo Amerikos pediatrijos akademijos tabako kontrolės skyriaus vadovė Susan Walley, tai yra ganėtinai nauji produktai, tad gydytojai tiksliai nežino, ką dėl jų gali patarti.

Parengta pagal bbc.com ir edition.cnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.