Tylioji žudikė, kurios simptomai pasireiškia, kai padėti būna per vėlu. Kaip jai užkirsti kelią?

Pilvo aortos aneurizma yra viena iš pačių klastingiausių ligų. Paprastai ji tūno mūsų organizme nepastebėta ir niekaip neišsiduodama, o jos simptomai pasireiškia tik tada, kai aneurizma plyšta ir padėti dažniausiai būna per vėlu.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kraujagyslių chirurgas Arminas Skrebūnas sakė, kad plyšus aortos aneurizmai gresia liūdna baigtis.<br>Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kraujagyslių chirurgas Arminas Skrebūnas sakė, kad plyšus aortos aneurizmai gresia liūdna baigtis.<br>Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 Kol aneurizma nėra didelė, operuoti jos neskubama.<br>123rf nuotr.
 Kol aneurizma nėra didelė, operuoti jos neskubama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 9:09 PM, atnaujinta Sep 20, 2019, 4:16 PM

Aptikus šią ligą laiku, galima ją sėkmingai kontroliuoti ir užkirsti kelią lemtingai baigčiai. Bėda ta, kad Lietuvoje dažniausiai liga nustatoma tik visiškai atsitiktinai, net keturis kartus rečiau, nei kitose pasaulio šalyse.

Rugsėjo 19-oji yra Pasaulinė aortos diena. Ta proga su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kraujagyslių chirurgu Arminu Skrebūnu kalbėjomės apie tai, kas yra pilvo aortos aneurizma, kaip ji pasireiškia ir kas gali padėti užkirsti kelią jos plyšimui, kuris dažniausiai baigiasi paciento mirtimi.

Aorta išsiplečia daugiau nei pusantro karto

Kaip paaiškino gydytojas, aneurizma yra aortos išsiplėtimas daugiau nei pusantro karto, palyginti su įprastu skersmeniu. Priežasčių, kodėl taip nutinka, gali būti įvairių.

„Aorta susideda iš trijų sluoksnių. Pilvo aortos aneurizmos susiformavimo patogenezė yra ta, kad susilpnėja vidurinis raumeninis aortos sluoksnis, kas atsitinka dėl genetinių ar kokių nors kitų veiksnių. Kol kas dar nėra tiksliai žinoma, kodėl vidurinis arterijos sluoksnis susilpnėja.

Kitas dalykas – kraujo spaudimas. Kraujas teka per visas kraujagysles, aortą irgi. Jeigu yra didelis kraujo spaudimas, jis smarkiai plečia aortą iš vidaus. Natūralu, kad ta vieta, kuri yra susilpnėjusi, ilgainiui vis labiau plečiasi, pučiasi kaip balionas“, – vaizdžiai nupasakojo medikas.

Anot A.Skrebūno, šita liga būdingesnė vyresnio amžiaus žmonėms, ypač virš 65 metų. Dažniau ji pasitaiko vyrams, ypač rūkantiems. Taip pat didesnė rizika kyla tiems, kurie serga arterine hipertenzija.

„Bet nebūtinai vyresnis rūkantis vyras turės šią ligą. Jaunesniems žmonėms irgi būna nustatoma pilvo aortos aneurizma, bet dažniau jiems tai lemia kažkokios genetinės priežastys, pvz., šeimoje kam nors nustatyta aortos aneurizma ar yra kažkokie kiti genetiniai susirgimai, kurie susilpnina jungiamąjį audinį.

Visi tyrinėja, kokie genetiniai veiksniai galėtų lemti pilvo aortos aneurizmą, bet kol kas nėra nustatytas kažkoks konkretus genas, kuris būtų atsakingas už tai.

Labai retai pasitaiko ir aneurizmų be genetinių veiksnių, jaunesniems kaip 50 metų žmonėms. Taigi, aiškių rizikos veiksnių kaip ir nėra“, – teigė chirurgas.

Grėsmingiausia komplikacija – aneurizmos plyšimas

Sergančių pilvo aortos aneurizma pasaulyje yra apie 4-8 proc. Dažniausiai žmonės vaikšto nė neįtardami, kad turi šį sutrikimą.

„Ta liga yra tokia slapta. Jokių simptomų ji nesukelia, kol neatsiranda grėsmingiausia jos komplikacija – aneurizmos plyšimas. Tai yra, suplyšta kraujagyslė. Taip nutikus mirštamumas yra didžiulis. Jis siekia 80 procentų. Didelė dalis žmonių suplyšus aneurizmai numiršta net nepasiekę gydymo įstaigos“, – pastebėjo A.Skrebūnas.

Liga dažniausiai besimptomė

Visgi laiku diagnozavus ligą gydymo rezultatai būna labai geri. Bėda tik ta, kad laiku diagnozuoti ją labai sunku.

„Daugeliu atvejų tai yra visiškai jokių simptomų nesukelianti liga ir ji paprastai būna nustatoma visiškai atsitiktinai, kai dėl kokių nors kitų priežasčių daromas pilvo organų echoskopinis, kompiuterinės tomografijos ar kažkoks kitas tyrimas.

Aneurizma turi būti labai didelė, kad sukeltų kažkokius simptomus, pavyzdžiui, išdidėjusi iki 6-8 cm, kai normaliai pilvo aortos skersmuo turėtų būti 1,8-2 cm skersmens“, – sakė gydytojas.

Tikslas – sustabdyti augimą

Jeigu nėra labai didelė pilvo aortos aneurizma tiesiog stebima, pacientui ir gydytojui stengiantis užtikrinti, kad ji nebedidėtų ir neplyštų.

„Kol aneurizma moterims yra iki 5 cm, o vyrams – iki 5,5 cm, jokia chirurginė intervencija nedaroma. Pacientai tiesiog stebimi, nes nėra labai didelė rizika, kad tokio dydžio aneurizma gali suplyšti, o operacija netgi keltų didesnę riziką negu pati liga.

Jeigu nustatoma tokio dydžio aneurizma, kurios dar nereikia operuoti, tai tiek daktaro, tiek ligonio tikslas yra daryti viską, kad ji nedidėtų ir nepasiektų ribos, kada išauga rizika jai suplyšti ir prireikia operacijos.

Jeigu ligonis, kuriam nustatoma aneurizma, rūko, visų pirma siūloma mesti rūkyti. Rūkymo atsisakymas ženkliai sumažina aneurizmos didėjimą.

Taip pat svarbu palaikyti normalų kraujo spaudimą, kad jis nebūtų aukštas.

Trečias svarbus dalykas – fizinė veikla, kuri neturėtų būti labai didelė, bet padėtų mažinti bendrą kardiovaskulinę riziką.

Fizinė veikla yra svarbi. Tie, kuriems nustatoma pilvo aortos aneurizma, netampa visiškais „lovos“ ligoniais, kuriems reikėtų tik gulėti. Bet jie turėtų stengtis per sunkiai nenešti, nekelti per sunkių daiktų, vengti sunkių fizinių veiklų“, – patarė medikas.

Simptomai, kad aneurizma plyšo

Pasidomėjus, kokie būna lemtingi simptomai, reiškiantys, kad aneurizma plyšo ir padėti gali būti per vėlu, gydytojas A.Skrebūnas sakė: „Jeigu aneurizma plyšta, paprastai apima staigus skausmas pilve, atsiranda pulsuojantis darinys pilve ir žmogus netenka sąmonės.

Tai yra klasikinė triada, kaip turėtų būti. Bet tyrimais įrodyta, kad net šita klasikinė triada pasireiškia tiktai 50 procentų pacientų, kuriems aneurizma plyšta. Taigi viskas yra labai individualu“.

Galimybė pasitikrinti

Kai kuriose kitose pasaulio šalyse, anot pašnekovo, pagal tam tikrus kriterijus vykdomos programos, kuomet tikrinama, ar žmonės neturi pilvo aortos aneurizmos ir taip sėkmingai atranda ligą. Paprastai tiriami žmonės, turintys kažkokią anamnezę, dažniausiai vyresni rūkantys vyrai.

Lietuvoje kol kas tokios programos nevykdomos. Tačiau rytoj, rugsėjo 20 dieną, Katedros aikštėje bus įrengta speciali palapinė, kur kiekvienas norintis galės pasitikrinti, ar neturi išsiplėtusios pilvo aortos. Tyrimas echoskopinis, neinvazinis.

Planuojama renginio trukmė – nuo 12 iki 18 val.

Pagrindinė informacija apie pilvo aortos aneurizmą:

Lietuvoje diagnozuojama 4 kartus mažiau plyšusių ir neplyšusių pilvo aortos aneurizmų, nei turėtų būti pagal populiaciją – šie žmonės miršta be diagnozės ir nesulaukę tinkamo gydymo;

daugelyje Vakarų Europos šalių yra nemokamas pilvo aortos aneurizmos tyrymas. Lietuvoje to nėra. Tai yra daugiau vyrų liga. Vyrai Lietuvoje gyvena vieni iš trumpiausiai Europoje;

laiku diagnozavus, gydymo rezultatai yra labai geri. Plyšus pilvo aortos aneurizmai mirštamumas yra apie 60 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.