Šlapimo nelaikymas sėkmingai gydomas lazeriu

Šlapimo nelaikymas yra apibūdinamas kaip nevalingas šlapimo ištekėjimas. Nors daugelis mano, kad ši problema vargina vyresnio amžiaus moteris, iš tiesų ji dažnai apkartina ir visai jaunų moterų gyvenimą. Nevalingas šlapimo ištekėjimas turi didelę įtaką gyvenimo kokybei, tačiau apie jį vengiama kalbėti net su artimiausiais žmonėmis. Pasak statistikos, penktadalis moterų, susidūrusių su šia problema, suvokia, kad nieko nežino apie galimus gydymo metodus.

 Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė Lina Lenkutytė-Matkevičienė<br> Asm. archyvo nuotr.
 Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė Lina Lenkutytė-Matkevičienė<br> Asm. archyvo nuotr.
 Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė dr. Lina Čiaplinskienė<br> Asm. archyvo nuotr.
 Medicinos centro „Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė dr. Lina Čiaplinskienė<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 9:00 AM, atnaujinta Nov 11, 2019, 12:38 PM

Apie tai, kodėl svarbu kreiptis į specialistus ir kaip veiksmingai šią problemą išspręsti, pasakoja medicinos centro „Northway“ gydytojos akušerės-ginekologės Lina Lenkutytė-Matkevičienė ir dr. Lina Čiaplinskienė.

Pasak L.Lenkutytės-Matkevičienės, beveik pusei moterų, kurias kamuoja šlapimo nelaikymas, jis nevalingai išteka kūnui įsitempus ar fizinio krūvio metu – kosint, čiaudint, juokiantis, sportuojant, lytiškai santykiaujant. Esant sunkesniam ligos laipsniui, šlapimo išteka keičiant kūno padėtį, bėgant, einant, lipant laiptais, keliant svorį.

Tai paprastai susiję su dubens dugno raumenų susilpnėjimu, kai šlaplę ir šlapimo pūslę palaikanti svarbi atrama neveikia taip, kaip turėtų, todėl spaudimui padidėjus šlapimas išteka. Šios problemos priežastys gali būti šlaplės uždarymo spaudimo sumažėjimas, tarpvietės raumenų silpnumas arba šių dviejų mechanizmų derinys, atsirandantys dėl nėštumų, gimdymo traumos, operacijų, menopauzės, sunkaus fizinio darbo, aktyvaus sporto nulemtų raumenų, nervų sistemos ir dubens diafragmos pažeidimų.

„Svarbu suprasti, kad šlapimo nelaikymo problema neišnyks pati savaime, todėl kai moteris pajunta, kad šlapimo nelaikymas jai tampa nepatogumu, ji turėtų kreiptis į specialistus, kad jai būtų paskirtas gydymas“, – teigia patyrusi gydytoja.

Dr. L.Čiaplinskienė pataria kreiptis į specialistus, jei šlapimas pradeda ištekėti juokiantis, čiaudint, kosint, sportuojant ar šokinėjant ant batuto. Pasak jos, moterys ne tik gėdijasi prabilti šia tema, bet ir dažnai nežino, kur ieškoti pagalbos, į kokį specialistą kreiptis. Kasdien nešiodamos įklotus bando problemą spręsti pačios. Vėliau šlapimo nelaikymas tampa didžiule socialine problema, jos vengia bendravimo, vakarėlių, pramogų. Tai sukelia moterims nevisavertiškumo jausmą, neigiamai veikia šeimos santykius, seksualinį gyvenimą, moters libido.

Kalbėdamos apie šlapimo nelaikymo gydymo būdus akušerės-ginekologės išskyrė gyvensenos keitimą ir fizioterapiją, medikamentus ir invazines procedūras arba operacijas. Gydymas gali prasidėti nuo gyvenimo būdo keitimo. Koreguojami ligos rizikos veiksniai, kurie gali bloginti situaciją: mityba, skysčių vartojimas, svoris, žalingi įpročiai. Gali būti rekomenduojami specialūs dubens raumenų, padedančių sulaikyti šlapimą, stiprinimo pratimai.

Gyvenimo būdo gerinimas, svorio korekcija, raumenų stiprinimas tinka visiems šlapimo nelaikymo tipams, o medikamentai ar operacija priklauso nuo sutrikimo tipo.

Kalbėdamos apie šlapimo nelaikymo gydymo būdus gydytojos įvardijo itin efektyvias lazerio procedūras. „Šiai problemai spręsti operacija ne visada yra būtina: esant lengvam ir vidutinio sunkumo šlapimo nelaikymui pakanka atlikti atkuriamąją lazerinę procedūrą. Šlapimo nelaikymo gydymas lazeriu – pažangi, vos 15–20 min. procedūra, labai pagerinanti moters gyvenimo kokybę.

Jos metu kartais gali būti juntamas perštėjimas, maudimas. Rezultatai pastebimi greitai, laikotarpis po procedūros nesukelia diskomforto. Lazeriu paveiktuose audiniuose sutrumpėja jungiamojo audinio molekulės (kolagenas), taip gaunamas pakėlimo, susiaurinimo efektas. Struktūros sutrumpėja, o jų prisitvirtinimo taškai prie kaulų nepakinta“, – pasakojo L.Čiaplinskienė.

Sutrumpėdamas ir įsitempdamas jungiamasis audinys pakelia virš jo esančią šlapimo pūslę. Taip pat suaktyvinamos ląstelės, sintetinančios kolageną, ir sužadinamas naujų kraujagyslių formavimasis, taip sustiprinamas jungiamasis audinys.

Priklausomai nuo šlapimo nelaikymo sunkumo, reikia 1–3 procedūrų, kad moteris vėl galėtų džiaugtis visaverčiu gyvenimu. „Šis gydymo būdas labai efektyvus, kai taikomas laiku, kol liga neužleista. Tiesa, lazerinis šlapimo nelaikymo gydymas tinka ne visoms moterims. Jis netinka esant didelio laipsnio nutukimui, sergančioms cukriniu diabetu, daug rūkančioms moterims, nėščiosioms. Jo negalima taikyti ir tol, kol neišgydyti ūmūs uždegimai, onkologinės ligos“, – įspėja L.Lenkutytė-Matkevičienė.

Baigdamos pokalbį gydytojos palinkėjo moterims rūpintis savimi ir, susidūrus su nemalonia šlapimo nelaikymo problema, nebijoti kreiptis pagalbos, nes ji tikrai yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.