Nustatė, kaip gydyti aukštą kraujospūdį, kad mažiau būtų pažeistos smegenys

Baltoji smegenų medžiaga yra sudaryta iš milijardų aksonų – ilgų neuronų ataugų, kurias dengia mielinas. Aukštas kraujo spaudimas su laiku mažina mielino sluoksnį, todėl aksonai nebėra taip gerai apsaugoti, prastėja ryšiai tarp neuronų. Rezultatas – su amžiumi siejami smegenų pažeidimai.

Mokslininkai išsiaiškino, kaip geriau gydyti aukštą kraujo spaudimą, kad smegenys būtų pažeistos mažiau.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai išsiaiškino, kaip geriau gydyti aukštą kraujo spaudimą, kad smegenys būtų pažeistos mažiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-18 10:53

Bet ar galima to išvengti? Naujas JAV atliktas tyrimas rodo, kad intensyvi kova su hipertenzija yra geriausias būdas sumažinti baltosios smegenų medžiagos pažeidimus.

Yra du pagrindiniai aukšto kraujospūdžio kontroliavimo būdai – intensyvus ir standartinis. Pastarasis, kuris yra taikomas žymiai dažniau, nesiekia sugrąžinti kraujospūdžio į normalias ribas – jis tiesiog palaikomas žemiau nei 140 mmHg. Tuo tarpu intensyvus hipertenzijos gydymas siekia kraujo spaudimą sumažinti iki žemesnės nei 120 mmHg ribos. Anksčiau buvo manoma, kad toks gydymas yra per daug agresyvus ir nereikalingas, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad jis efektyviausiai apsaugo žmones nuo insulto, infarkto ir su hipertenzija siejamų baltosios smegenų medžiagos pažeidimų.

Į naujausią tyrimą buvo įtraukta 9300 vyresnių nei 50 metų amžiaus žmonių. Skirtingoms grupėms buvo taikomas skirtingas gydymas, o mokslininkai nuolat stebėjo su ligų rizika siejamus kūno pokyčius. Po 3,3 metus trukusio gydymo rezultatai buvo aiškūs – tie, kurie pateko į intensyvaus hipertenzijos gydymo grupę, susidūrė su žymiai žemesne mirties, insulto ir infarkto rizika. Jų smegenų baltoji medžiaga taip pat buvo sveikesnė.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad tie žmonės, kurių aukštas kraujospūdis buvo gydomas intensyviai, prarado mažiau smegenų tūrio, tačiau skirtumas buvo per mažas, kad būtų galima daryti kokias nors konkretesnes išvadas. Bet kuriuo atveju, mokslininkai teigia, kad šis tyrimas patvirtina anksčiau pasiektus rezultatus – intensyvus hipertenzijos gydymas geriau apsaugo žmonių smegenis bei kognityvines funkcijas.

Baltosios smegenų medžiagos pažeidimai jau seniai yra siejami su kognityvinių funkcijų prastėjimu ar net demencija. Iš ankstesnių tyrimų taip pat aišku, kad aukštas kraujo spaudimas gali būti siejamas su smegenų pažeidimais. Taigi, šis tyrimas nurodo, kaip geriau išvengti bent dalies demenciją sukeliančių faktorių.

O dabar šiek tiek šiurpios statistikos. Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, šiuo metu Žemėje su aukštu kraujo spaudimu gyvena bent 1,13 milijardai žmonių.

Hipertenzija dažniau kamuoja vyrus – nuo aukšto kraujo spaudimo kenčia 1 iš 4 vyrų ir 1 iš 5 moterų. Mažiau nei penktadalis hipertenzija sergančių žmonių vartoja vaistus ar kitus gydymo būdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.