70-metės ūmios širdies ligos priežastis nustebino gydytojus: to dar nėra buvę

Dažniausiai sudaužytos širdies sindromas užklumpa patyrusius emocinį stresą. Tačiau viena moteris jį patyrė dėl netinkamai pasirinkto maisto. 

Gydytojai spėjo, kad pacientei – širdies nepakankamumas, tačiau elektrokardiografija parodė kairiojo skilvelio disfunkciją. Moteriai pasireiškė sudaužytos širdies sindromas.<br> 123rf nuotr.
Gydytojai spėjo, kad pacientei – širdies nepakankamumas, tačiau elektrokardiografija parodė kairiojo skilvelio disfunkciją. Moteriai pasireiškė sudaužytos širdies sindromas.<br> 123rf nuotr.
Paprastai šis sindromas pasireiškia dėl stipraus psichologinio ar fizinio streso. <br> 123rf nuotr.
Paprastai šis sindromas pasireiškia dėl stipraus psichologinio ar fizinio streso. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2019, 10:14 AM

Moterį iš Izraelio sudaužytos širdies sindromas užklupo po to, kai apsirikusi ji suvalgė ne avokado, o vasabio.

Gydytojai „BMJ Case Reports 2019“ pranešė, kad septyniasdešimties metų moteris po vestuvių pateko į greitosios pagalbos skyrių, nes skundėsi krūtinės skausmais. Vakarėlio metu ant stalo ji pamatė, jos manymu, avokadų užkandį, ir šiek tiek jo paragavo. Deja, kaip patvirtino jos skonio receptoriai ir vėliau – krūtinės skausmai, iš tikrųjų tai buvo maždaug šaukštelis vasabių.

Po penkių minučių ji pradėjo jausti ūmų krūtinės spaudimą, kuris perėjo ir į rankas. Diskomfortą ji juto kelias valandas, tačiau nusprendė likti vestuvėse ir galiausiai skausmas ėmė slopti. Tačiau kitą dieną moteris jautėsi nusilpusi, todėl kreipėsi į gydytoją.

Gydytojai spėjo, kad pacientei - širdies nepakankamumas, tačiau elektrokardiografija parodė kairiojo skilvelio disfunkciją. Moteriai pasireiškė sudaužytos širdies sindromas.

Takotsubo kardiomiopatija, dar vadinama sudaužytos širdies sindromu, yra kairiojo skilvelio disfunkcija, paprastai būdinga vyresnio amžiaus moterims po patirto stipraus emocinio ar fizinio streso“, – bylos pranešime aiškino autoriai.

Sudaužytos širdies sindromas laikinai paveikia širdies gebėjimą efektyviai pumpuoti kraują, sukeldamas simptomus, panašius į širdies priepuolio. Pirmą kartą tai užfiksavo Japonijos tyrinėtojai daugiau nei prieš 20 metų. 

Paprastai šis sindromas pasireiškia dėl stipraus psichologinio ar fizinio streso. Pirmieji šio sindromo atvejai pasireiškė moterims, patyrusioms emociškai traumuojančius įvykius, pavyzdžiui, sutuoktinio mirtį. 61 metų moteriai iš Teksaso buvo diagnozuota ši būklė po jos šuns mirties 2017 m.

Tyrėjai teigė, kad tai yra pirmas kartas, kai ligą sukėlė vien maisto vartojimas. Ankstesnėse ataskaitose buvo aprašyta, kad ligą sukėlė alerginė reakcija į maistą, o ne pats maistas.

„Kiek mums žinoma, tai yra pirmasis pranešimas apie takotsubo kardiomiopatiją, kurią sukėlė vasabio vartojimas“, – teigė tyrimo autoriai.

Būklė laikoma gana lengva, nors gali atsirasti tokių komplikacijų, kaip plaučių edema ir aritmija. Ši moteris buvo gydoma AKF inhibitoriais bei beta adrenoblokatoriais ir paleista namo per mėnesį visiškai pasveiko.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.