Klaipėdos jūrininkų ligoninėje įkurtą meno terapijos galeriją pagausino nauji kūriniai

Dvidešimt tapybos, grafikos, skulptūros, keramikos ir metalo plastikos kūrinių Klaipėdos jūrininkų ligoninei (KJL) padovanojo Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) uostamiesčio skyriaus nariai. Jie praturtins jau daugiau kaip šešis šimtus darbų skaičiuojančią ligoninės meno galeriją.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės meno galeriją papildė dar dvidešimt menininkų dovanotų kūrinių. <br> KJL nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninės meno galeriją papildė dar dvidešimt menininkų dovanotų kūrinių. <br> KJL nuotr.
KJL direktorius Jonas Sąlyga ir LDS Klaipėdos skyriaus vadovė Neringa Poškutė-Jukumienė.<br> KJL nuotr.
KJL direktorius Jonas Sąlyga ir LDS Klaipėdos skyriaus vadovė Neringa Poškutė-Jukumienė.<br> KJL nuotr.
Klaipėdietė Daiva Ložytė - pirmoji menininkė, kuriai medikai įteikė prizą "Ant gerumo sparnų".<br> KJL nuotr.
Klaipėdietė Daiva Ložytė - pirmoji menininkė, kuriai medikai įteikė prizą "Ant gerumo sparnų".<br> KJL nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

2019-12-20 12:25, atnaujinta 2019-12-20 14:58

Uostamiesčio medikų ir menininkų draugystė trunka jau trečią dešimtmetį. Kūrėjai su dovanomis į ligoninę atvyksta baigiantis metams per tradicinę Advento popietę „Ant gerumo sparnų“.

Kūrėjai - "Gerumo sparnų" prizas

„Mūsų ligoninė šiemet minėjo 25-metį, o menininkų akcija „Ant gerumo sparnų“ vyksta jau 23-ą kartą. Laiko patvirtintą draugystę labai branginame ir seniai neabejojame, kad kiekvienas meno kūrinys, puošiantis ligoninės palatas, koridoius, fojė, kabinetus, prisideda prie gydymo proceso“, - kūrėjams dėkodamas už dovanas kalbėjo KJL direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Šiemet gimė nauja tradicija – Jūrininkų ligoninė įsteigė „Gerumo sparnų“ nominaciją. Pirmoji pagerbta klaipėdietė keramikė Daiva Ložytė, padovanojusi ligoninei per dvidešimt savo kūrinių.

„Taip gera, kad spindinčių dirbtinių kalėdinių niekučių šurmulyje galima pasidžiaugti tikrais ir tvariais dalykais. Džiugu, kad laiko patikrinta mūsų draugystė neblėsta, akcijoje norinčių dalyvauti dailininkų daugėja, jie pateikia vis brandesnių darbų, jungiasi jauni menininkai“, - sakė LDS Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė – Jukumienė.

Kilni misija - gydyti sielą ir kūną

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius gimusios akcijos pradininkė klaipėdietė dailininkė Sofija Kanaverskytė suskaičiavo, kad į amžinybę iškeliavo jau 22 iš daugiau kaip 120 savo kūrinių KJL galerijai dovanojusių menininkų. 

Menininkai pastebėjo, jog spontaniškai suformuota ir nuolat papildoma KJL dailės galerija - bene gausiausiai lankoma, labiausiai atvira ir demokratiška erdvė, kurioje nuolat eksponuojami jų kūriniai.

Net jeigu žmonės, slegiami sveikatos problemų, koridorius puošiančių dailės objektų specialiai ir neapžiūrinėja, vien jų buvimas kuria jaukumo atmosferą, sušildo aplinką, kelia nuotaiką, padeda greičiau sveikti.

Meno kūrinius sudėjo į albumą 

„Formuodami humanišką erdvę, dailės kūriniai ligoninėje atlieka ne tik pažintinę, bet ir medikų pripažintą svarbią meno terapijos funkciją - padeda ir pacientams, ir kilnų darbą dirbantiems medikams“, - pažymėjo Klaipėdos Prano Domšaičio dailės galerijos vadovė ir menotyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Menininkų gydymo įstaigai padovanoti meno kūriniai jau sugulė į KJL išleistą albumą „Ars Vitae“: sukaupti per pirmąjį dešimtmetį – į pirmąjį, vėlesnieji – į užpernai pasirodžiusį antrąjį tomą.

Šiuolaikiškai sutvarkytos Klaipėdos jūrininkų ligoninės koridoriuose, fojė ir kitose viešosiose edvėse dar yra laisvos vietos, tad menininkai nusiteikę nesustoti - tęs misiją "Ant gerumo sparnų".

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.