S. Čaplinskas įspėjo dėl koronaviruso: „Situacija gali būti kur kas rimtesnė nei įsivaizduojame“

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vasario 6 d. koronavirusu buvo infekuoti 31 tūkst. 476 žmonės, 638 jau mirė, o 1566 pasveiko. Taip pat buvo pranešta, kad mirė vos 33 metų Kinijos gydytojas Li Wenliang, kuris pirmasis paskelbė žinią apie jo tėvynėje plintantį mirtiną koronavirusą, tvirtindamas, kad jis perduodamas žmogaus žmogui. Deja, buvo nutildytas trims savaitėms.

Profesorius Saulius Čaplinskas įtaria, kad padėtis dėl koronaviruso Kinijoje yra blogesnė, nei skelbiama.<br>M.Patašiaus, R.Danisevičiaus ir 123rf nuotr.
Profesorius Saulius Čaplinskas įtaria, kad padėtis dėl koronaviruso Kinijoje yra blogesnė, nei skelbiama.<br>M.Patašiaus, R.Danisevičiaus ir 123rf nuotr.
Koronaviruso baimė plinta po visą pasaulį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Koronaviruso baimė plinta po visą pasaulį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Taip atrodo koronavirusai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Taip atrodo koronavirusai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Wenliangas Uhano koronavirusu susirgo, kai vykdė glaukomos operaciją. Jis nežinojo, kad pacientas serga koronavirusu.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
L.Wenliangas Uhano koronavirusu susirgo, kai vykdė glaukomos operaciją. Jis nežinojo, kad pacientas serga koronavirusu.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 1:44 PM, atnaujinta Feb 8, 2020, 7:28 PM

Kokioje situacijoje šiandien yra Lietuva – ar koronavirusas jau priartėjęs prie pasienio, ar dar – ne, lrytas.lt kalbėjosi su Užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovu, profesoriumi Sauliumi Čaplinsku.

„Lietuva yra didelio-mažo pasaulio dalis. Vienoms užkrečiamoms ligoms patys žmonės sudarė galimybes atgimti, o naujoms – atsirasti. Šis pavojus persekios nuolatos, tik neaišku, kur, kada ir kokiu mastu.

Kalbant apie koronaviruso grėsmę Lietuvai, reikėtų atkreipti dėmesį, kokios šalys nutraukia lėktuvų reisus ar kitas susisiekimo galimybes su Kinija. Galima būtų prognozuoti, kad šis virusas vis dėlto įsitvirtins tarp žmonių, kartas nuo karto sukeldamas ligos protrūkius“, – teigė S. Čaplinskas.

– Bet kas lemia, kad šio viruso net ir viso pasaulio medikų bei mokslininkių pastangos nepažaboja?

– Koronavirusas – naujas, todėl prieš jį kol kas nėra vaistų. Ir, žinoma, nėra skiepų. Būta kelių pranešimų, kad galbūt kai kuriems juo užsikrėtusiems žmonėms padėjo žinomi vaistai, tačiau kol kas daryti tokias išvadas ankstoka. Iš dalies koronavirusas prilygsta labai sunkiam gripui.

Kita vertus, šio viruso sukeltos problemos dar kartą žmonėms primena – negalima žaisti su gamta. Gyvatės, šikšnosparniai, kupranugariai nešioja savus virusus. Tarp jų – ir koronavirusus, o jų yra įvairių. Jais gali užsikrėsti ir žmonės. Įvairiais duomenimis nuo 5 iki 30 proc. peršalimo ligų sukelia koronavirusai.

– Ką jūs turite galvoje, sakydamas, kad nereikėtų žaisti su gamta?

– Nustatyta, kad Kinijoje plintantį koronavirusą nešioja šikšnosparniai. Nuo jų užsikrėtė gyvatės. Ir vienus, ir kitus gyvūnus kinai naudoja arba maistui, arba savo tradicinėje medicinoje.

O juk gamtoje nėra trikampio – gyvatė, šikšnosparnis, žmogus. Kitaip tariant, įkišęs rankas į gyvūnų pasaulį, žmogus pasigauna ir jų virusus.

– Šis virusas sukelia pneumoniją. Kuo ji neįprasta? Juk iki šiol buvo žinoma, kaip gydyti pneumonijas?

– Pagrindiniai koronaviruso simptomai – temperatūra, kosulys ir dusulys. Jis taip pat sukelia abiejų pusių plaučių uždegimą, kurio atveju vystosi ir kitų organų nepakankamumas.

Panašu, kad vaikai serga lengvesnėmis koronaviruso formomis. Didesnis pavojus – senyvo amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų žmonėms.

Koronavirusas – zoonozė, kaip ir SARS arba MERS, tačiau jį perneša ne gyvūnai, o žmonės. Deja, jau mirė gydytojas, kuris pirmasis Kinijoje nustatė koronavirusą ir šaukė, kad situacija – pavojinga. Labai gaila, kad į jo perspėjimus nebuvo tinkamai sureaguota, kad net tris savaites Kinija tylėjo ir slėpė, jog susidūrė su itin pavojingu virusu.

Jei būtų iš karto įsiklausyta, apie ką kalbėjo velionis gydytojas, iš Uhano miesto nebūtų 5 mln. žmonių išvykę atostogauti.

– Kinijoje suveikė Černobylio sindromas?

– Greičiausiai. Bet reikia pasidžiaugti, kad labai greitai buvo nustatyta viruso kilmė. Dabar jau bus galima kurti vakciną. Tik kada ji atsiras, niekas atsakyti kol kas negali. Tačiau prieš SARS virusą vakcina taip ir nebuvo sukurta.

– O tai, kad Kinijoje net statomos naujos ligoninės, matyt, reiškia, jog yra galimybių ir pajėgumų imtis visų priemonių virusui pažaboti?

– Tai, gali būti ženklai, kad situacija – kur kas rimtesnė nei pranešama ar mes įsivaizduojame. Kažkodėl iš tos naujos ligoninės, kuri primena kalėjimą, reportažų jau nebesimato. Nieko nebekalba ir Kinijos valdžia. Matyt, gerų žinių neturi.

Žinia, kad Japonijos kruiziniame laive net šešiasdešimt vienam žmogui buvo diagnozuotas koronavirusas. Manyčiau, kad jie bus tikrai labai rimtai ištirti ir prižiūrimi. O, jeigu Kinija ką nors vis dar slepia, tikrai turėtų išaiškėti.

– Pagrindiniai koronaviruso požymiai – temperatūra, kosulys ir dusulys. Tačiau jie būdingi, ir peršalus, ir susirgus gripu. Kažin, ar kiekvienu atveju žmonės tuoj pat važiuotų į ligoninę? Kaip suprast, kad situacija rimta ir nėra ko delsti ar bandyti gydytis patiems?

– Svarbiausias dalykas – jei pajutote užkrečiamos ligos simptomus, jos neplatinti, laikytis rankų ir kosėjimo higienos. Užsikrėtusiems žmonėms būtina nešioti medicinines kaukes, o medikams – respiratorius.

– Buvo pranešta, kad neva tai, tie žmonės, kurie nuo koronaviruso jau pasveiko vartojo kažkokius vaistus. Kokie tie – vaistai?

– Buvo bandomi vaistų nuo ŽIV ir gripo kokteiliai. Atrodo, jie davė teigiamų rezultatų. Tačiau viena kregždė dar ne – pavasaris. Neaišku, ar tie vaistų deriniai padėjo, ar tiesiog buvo stiprus žmonių imunitetas.

– Kaip jums atrodo, ar kalbose, esą koronaviruso protrūkis Kinijoje buvo dirbtinai sukeltas, kad tas virusas užaugintas kažkokiose paslaptingose laboratorijose, yra bent kiek tiesos?

– Kai buvo diagnozuoti pirmieji ŽIV atvejai, rusai kaltino amerikiečius, esą jie specialiai jį sukūrė ir užkrėtė Haičio juodaodžius. Supykę amerikiečiai tvirtino, kad rusai ŽIV sukūrė savo laboratorijose Novosibirske. Bet juk tai – absurdas.

Sąmokslo teorijos kuriamos nuolatos ir pritaikomos įvairiais atvejais. Tik nereikėtų jomis tikėti bei vadovautis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.