Požymiai, kad susirgote salmonelioze: negydoma liga gali baigtis ir mirtimi Specialistai patarė, kaip neužsikrėsti

Ne vienam žmogui grėsė užsikrėsti pavojinga liga – salmonelioze, nes, kaip paaiškėjo, bendrovės „Maxima LT“ prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse bent keturias dienas buvo prekiaujama nesaugia šviežia iš „Biovelos“ gauta mėsa, užteršta salmonelėmis.

Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.<br>123rf nuotr.
Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.<br>123rf nuotr.
Taip atrodo salmonelės, sukeliančios salmoneliozę.<br>123rf nuotr.
Taip atrodo salmonelės, sukeliančios salmoneliozę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 3:25 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 3:32 PM

Mikrobiologinė tarša rasta bendrovės „Biovela“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje.

Kaip pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai, salmoneliozė – tai viena dažniausių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. 

Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12–72 valandoms po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo.

Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Sukėlėjai ir jų savybės

Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.

Infekcijos šaltinis

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai.

Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu, jei, pasinaudojęs tualetu ir nenusiplovęs rankų tvarkys maistą.

Plitimo būdai

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Tačiau salmonelioze užsikrėsti galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas daržoves.

Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės jame žūsta.

Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos, pasaulio šalyse, salmoneliozė dažniausiai plinta per kiaušinius, vištieną ir jų produktus.

Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve liečiasi su žaliu.

Kadangi salmonelės gali būti randamos namų augintinių (kačiukų, šuniukų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, todėl užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jų išmatomis. Tokiu būdu galimas užsikrėtimas ir nuo kitų naminių gyvūnų.

Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Todėl būtina įsiminti ir žinoti šias pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką:

Laikykitės švaros

  • plaukite rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa;
  • plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir prieš valgį;
  • pagaminę maistą, išplaukite ir dezinfekuokite visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, naudotus maisto ruošimui.

Kodėl?

Nors dauguma mikroorganizmų žmonėms nepavojingi, tačiau dauguma iš jų randami dirvoje, vandenyje, žmonių bei gyvūnų žarnyne. Jie plinta per nešvarias rankas, virtuvės inventorių, šluostes. Tokiu būdu mikroorganizmai gali patekti į maistą

Atskirkite žaliavą nuo gatavo maisto

  • laikykite atskirai žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų;
  • žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite;
  • šaldytuve laikykite maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava.

Kodėl?

Žalioje mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir jų skysčiuose gali būti pavojingų mikroorganizmų, kuriais maisto ruošimo metu gali būti užterštas kitas maistas

Gerai termiškai apdorokite

  • gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninį maistą: mėsą, vištieną, kiaušinius, žuvį;
  • iš šių produktų gaminami patiekalai turi būti pakaitinami iki ne žemesnės nei 70 laipsnių temperatūros;
  • gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas;
  • iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.

Kodėl?

Aukštesnėje nei 70°C temperatūroje praktiškai žūva visi ligą sukeliantys mikroorganizmai

Tinkamai laikykite maistą

  • nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas;
  • nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą;
  • karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60°C temperatūros;
  • nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve;
  • neatitirpinkite užšaldyto maisto kambario temperatūroje, o šaldytuve.

Kodėl?

Kambario temperatūroje pavojingi mikroorganizmai labai greitai dauginasi. Didelis jų kiekis pavojingas sveikatai. Žemesnėje nei 5°C ir aukštesnėje nei 60°C temperatūroje ligų sukėlėjų dauginimasis sumažėja arba žūsta.

Rinkitės šviežią ir nesugedusį maistą

  • maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį;
  • nevartokite nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų;
  • kruopščiai plaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo;
  • nevartokite maisto su pasibaigusiu realizavimo terminu.

Kodėl?

Nešvariame vandenyje, nepasterizuotame ar nevirintame piene ir jo produktuose gali būti sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorotas ar tinkamai nuplautas maistas yra saugesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.