Klaipėdietės likimas pasikeitė prieš 5 metus: neteko dalies kūno, bet ne moteriškumo

Gražiausia kūno vieta buvo krūtys ir jas nupjovė. Bet tai neilgai skaudino klaipėdietę Liną Januškaitę-Rešetnikovą (39 m.). Po atliktos išskirtinės operacijos ji vėl galės vilkėti atviras palaidines nesibaimindama, kad jos krūtys kuo nors skiriasi nuo kitų moterų.

Su vyru Fiodoru dukrą Pauliną auginanti L.Januškaitė-Rešetnikova džiaugiasi, kad liga atsitraukė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su vyru Fiodoru dukrą Pauliną auginanti L.Januškaitė-Rešetnikova džiaugiasi, kad liga atsitraukė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Medikai A.Kasiliauskas ir M.Stakytė Strasbūre mokėsi, kaip atkurti krūtį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Medikai A.Kasiliauskas ir M.Stakytė Strasbūre mokėsi, kaip atkurti krūtį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Atlikus genetinį tyrimą 2013 metais viena gražiausių pasaulyje moterų aktorė Angelina Jolie ryžosi šalinti abi krūtis.<br>Scanpix nuotr.
Atlikus genetinį tyrimą 2013 metais viena gražiausių pasaulyje moterų aktorė Angelina Jolie ryžosi šalinti abi krūtis.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 16, 2020, 5:13 PM

Lina neabejojo, kad jai pasisekė, nes vienu metu buvo ne tik pašalintos abi krūtys, bet ir atkurtos iš jos pačios audinių. Tokia operacija jai buvo atlikta Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje sausio 23-iąją.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo tokio atvejo, kad kas nors būtų atlikęs tokią sudėtingą abiejų krūtų operaciją, trukusią 8 valandas.

Gyjanti Lina jaučiasi kaip ir kitos gyvenimu besidžiaugiančios moterys: „Džiugu, kad medikai supranta, ką reiškia netekti krūtų – moteriškumo simbolio. Dar neturiu 40-ies, man būtų didelis smūgis dėl onkologinės ligos netekti abiejų krūtų.“

Susirgus vėžiu moterį kamavo jausmų sumaištis. Ji pripažino, kad krūtys nėra gyvybiškai svarbus organas, bet svarbus psichologinei savijautai.

Klaipėdietės likimą pakeitė prieš penkerius metus nustatyta onkologinė liga. Kartą maitindama dukterį krūtimi joje Lina aptiko mazgelį. Padarius tyrimus paaiškėjo, kad tai – piktybinis darinys.

Moteriai buvo skirta chemoterapija, atlikta krūtį tausojanti operacija, o vėliau – spindulinė terapija. Medikai įspėjo Liną, kad jos atvejis yra toks, kaip garsios Holivudo aktorės Angelinos Jolie, nes vėžio priežastis – mutavę BRCA genai.

Tai reiškė, kad vėžys agresyvus ir linkęs atsinaujinti. Dėl šios priežasties klaipėdietei buvo atlikta profilaktinė operacija – pašalintos kiaušidės.

Toks gydymas buvo sėkmingas, dar penkerius metus L.Januškaitė-Rešetnikova gyveno ramiai, jai tik kas pusmetį reikėdavo atvykti pasitikrinti sveikatos. Nerimą pasėjo pernai lapkritį atlikti tyrimai. Atlikus mamogramą buvo aptiktas naujas mazgelis, tačiau ne operuotoje, o sveikoje krūtyje.

Lina žino, kad yra paveldėjusi polinkį sirgti piktybine liga. Sulaukusi vos šešerių ji neteko savo mamos – moteris mirė dėl kiaušidžių vėžio.

Šiemet sausį gydytojai patarė L.Januškaitei-Rešetnikovai šalinti ne vieną, o abi krūtis.

Atsibudusi po operacijos Lina iš tikrųjų nepastebėjo didelių pokyčių – mat abi krūtys atrodė kaip tikros.

Neseniai ji sulaukė dar vienos geros žinios – nerasta metastazių limfmazgiuose.

Lina tikino, kad sergant vėžiu svarbu neprarasti vilties. Moterį ramina tai, kad šiuolaikinė medicina gali pasiūlyti individualų ir labiausiai tinkantį gydymo metodą.

Susirgusios krūties vėžiu moterys neretai drovisi savo kūno, jaučia savotišką kompleksą, praranda pasitikėjimą savimi, patiria depresiją. Toks gyvenimo etapas Linai – jau praeitis.

Ji stengiasi gyventi ne tik dėl savęs, bet ir dėl šešiametės dukters Paulinos. Nors sergant piktybine liga sunku išvengti nuotaikų svyravimo, Lina stengiasi semtis dvasinės stiprybės medituodama, atlikdama tam tikrus kvėpavimo pratimus.

„Kai susidūriau su vėžiu ir supratau, kad arba jis mane įveiks, arba aš jį, atsigręžiau į save“, – prisipažino Lina.

Ieškoti dvasinės pusiausvyros moteriai yra padėję pranciškonai, įkūrę paramos centrą onkologiniams ligoniams, taip pat psichologė.

Išgirdusi ligos diagnozę klaipėdietė pradėjo mokytis groti saksofonu, nors niekada nebuvo muzikavusi. Jai buvo svarbu neužsisklęsti, ieškoti būdų, kaip išreikšti save.

Rankdarbiai ją taip pat gelbėja. Lina moka numegzti ar nunerti sūpynes, surišti jas mazgeliais – makramė technika. Jai ypač patinka sūpynės, nesvarbu, ar jos būtų pakabintos medyje, ar nuo lubų.

Lina yra išbandžiusi ne vieną profesiją. Po studijų Vilniaus universitete ji kurį laiką dirbo žurnaliste Alytuje. Vėliau ją patraukė Viduržemio jūra. Išvykusi į Italiją lietuvė dirbo įvairiuose keleiviniuose keltuose, kursuojančiuose tarp Korsikos ir Sardinijos.

Viename tokiame laive lietuvė sutiko savo gyvenimo meilę. Tai buvo Fiodoras iš Latvijos, gyvenantis Liepojoje. Kalbėdama apie lemtingą pažintį moteris pasakojo, kad ne veltui ją viliojo darbas jūroje.

„Pasirodo, turėjau nuvykti taip toli nuo Lietuvos, kad vieną dieną sutikčiau tai, kas man buvo skirta“, – pasakojo Lina.

Dabar Linos šeima įsikūrusi netoli Palangos, jos sutuoktinis ir toliau plaukia į jūrą, o ji laiko visus namų kampus. Prieš septynerius metus Lina ir Fiodoras susituokė, o kartu yra jau dvylika metų. Prieš išeidama motinystės atostogų Lina dirbo Klaipėdoje.

Krūtį dėl onkologinės ligos praradusioms moterims fizinis skausmas – ne didžiausia bėda.

Kur kas daugiau kančių sukelia nepasitikėjimas savimi, moteriškumo praradimas, baimė būti atstumtai.

Psichologai yra atlikę tyrimus ir nustatę – net ir po 15 metų nuo krūties pašalinimo dėl ligos moterys su tuo nesusitaiko. Jos niekada nepamiršta praradusios dalį savo kūno ir moteriškumo simbolį – krūtį.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas Algirdas Kasiliauskas pasakojo, kad krūties atkūrimas daugelyje valstybių vertinamas kaip dalis onkologinio gydymo.

Šiuolaikinėje medicinoje sukurtas ne vienas metodas, kaip tai įmanoma padaryti, pavyzdžiui, atkurti krūtis naudojant implantus.

Kur kas sudėtingesnis būdas – atkurti krūtį iš pacientės audinių. Tai įmanoma padaryti naudojant įvairius lopus, atliekant mikroskopines kraujagyslines jungtis.

Naują krūtį įmanoma suformuoti iš pacientės audinių – pilvo odos, poodžio, tiesiojo raumens ar nugaros plačiojo raumens bei riebalų. Šios vietos, iš kurių operacijos metu paimama audinių, greitai užgyja, lieka tik nežymus randas.

Prieš pusantrų metų A.Kasiliauskas su kolege Migle Stakyte viešėjo Strasbūre, kur išmoko atkurti krūtį lopu, sudarytu iš nugaros plačiojo raumens ir poodžio, o reikiamą tūrį papildyti riebaliniu audiniu. Per operaciją nenaudojamas joks svetimkūnis.

Pacientės riebalai siurbiami iš įvairių kūno vietų, pavyzdžiui, pilvo, šlaunų, sėdmenų poodžio. Jie suteikia raumens lopui tokią formą ir minkštumą, kurie būtų panašūs į natūralią krūtį.

Jeigu vienu metu reikia pašalinti ir atkurti abi krūtis, pacientė patiria kur kas mažiau psichologinio streso, tačiau medikų komandai tokia operacija gali būti techniškai sudėtingesnė.

„Abiejų krūtų atkūrimo operacija nėra kliūtis, jeigu reikia taikyti spindulinį gydymą.

Praėjus mėnesiui galima drąsiai tai daryti“, – pasakojo chirurgas A.Kasiliauskas.

Krūties rekonstrukciją galima atlikti visoms to pageidaujančioms moterims, tik reikia pasirinkti tinkamą metodą. Sergančioms cukriniu diabetu, kitomis lėtinėmis ligomis, vyresnėms kaip 60 metų ar rūkančioms moterims tokia operacija gali būti rizikinga.

Didžiausias pavojus kyla sutrikus audinių mitybai. Dėl to persodintas lopas gali apmirti.

Šios aplinkybės svarbios atkuriant krūtis „laisvais audinių lopais“, tačiau naudojant pasukamojo plačiojo nugaros raumens dalies lopą su savų riebalų persodinimu tai nėra labai aktualu.

Tokiu būdu krūtis atkurti galima ir vyresnėms moterims.

Kaip įmanoma atkurti pašalintą krūtį?

Pigiausias būdas – išorinis protezas, dedamas į liemenėlę. Tai morališkai pasenęs metodas, nėra patogus, nes protezas gali pasislinkti ar iškristi.

Krūtį atkurti įmanoma naudojant silikoninį implantą. Tačiau moteris gali priaugti svorio, tuomet sveikoji krūtis padidėja, o svetimkūnis nekinta, jis visą laiką būna toks, koks įdedamas.

Po operacijos dėl krūties vėžio gali būti skiriamas spindulinis gydymas, todėl yra pavojus, kad implantas gali sustandėti, pakeisti formą ar susiraukšlėti.

Krūties atkūrimas naudojant pacientės riebalus, taip pat lopus iš raumens, odos ir poodžio – saugiausias būdas, nes negresia atmetimo reakcija, o komplikacijų tikimybė nėra didesnė nei po kitų chirurginių operacijų.

Remiantis moksliniais tyrimais, riebalų persodinimas nepadidina vėžio rizikos ir neišprovokuoja naujo darinio suformuotoje krūtyje.

Aktorė įspėjo apie vėžio šešėlį

Atlikus genetinį tyrimą 2013 metais viena gražiausių pasaulyje moterų aktorė Angelina Jolie ryžosi šalinti abi krūtis. Tuo metu aktorei buvo 37-eri. Ji parašė atvirą laišką „New York Times“ ir paaiškino tokį apsisprendimą.

Iš pradžių aktorė nutarė rinktis dvigubą mastektomiją ir pradėjo nuo krūtų, nes tikimybė susirgti krūties vėžiu jai buvo kur kas didesnė nei kiaušidžių vėžiu.

Pasiryžimas mastektomijai nebuvo lengvas, tačiau tai buvo vienintelė išeitis. Po tokios operacijos tikimybė susirgti krūties vėžiu sumažėjo nuo 87 iki 5 procentų.

Aktorė A.Jolie atskleidė, kad viešai prabilusi apie savo ligą ji siekė paskatinti moteris, kurių šeimoje ar giminėje kas nors sirgo krūties arba kiaušidžių vėžiu, laiku kreiptis pagalbos į medikus.

Aktorė pasiryžo viešinti savo istoriją, nes yra daug moterų, kurios nė nenutuokia, kad gyvena vėžio šešėlyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.